Toelichting bij COM(2010)647 - Standpunt van de EU over de aanpassing van bijlage 3 bij de overeenkomst met Zwitserland inzake de handel in landbouwproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bijlage 3 (hierna 'de bijlage' genoemd) bij de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten (hierna 'de overeenkomst' genoemd) heeft betrekking op tariefconcessies voor kaas en is met name gericht op de geleidelijke liberalisering van de handel in kaas in de eerste vijf jaar na de inwerkingtreding van de overeenkomst. De liberalisering van de handel in kaas is in juni 2007 volledig verwezenlijkt. Bovendien hebben de Europese Unie en de Zwitserse Bondsstaat afgesproken om in de overeenkomst een nieuwe bijlage 12 op te nemen die betrekking heeft op de bescherming van oorsprongsbenamingen en geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen. Bijgevolg moet de bijlage worden herzien om rekening te houden met de volledige liberalisering van de bilaterale handel in kaas en met de bescherming van geografische aanduidingen conform bijlage 12.

Tegen deze achtergrond wordt het voorstel voor een besluit betreffende het standpunt van de Europese Unie over de aanpassing van bijlage 3 bij de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Zwitserse Bondsstaat inzake de handel in landbouwproducten door de Commissie ter goedkeuring aan de Raad overgelegd.

1.

Gevolgen voor de begroting



geen