Toelichting bij SEC(2003)423 - Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 2 bij de begroting voor 2003 - Algemene staat van ontvangsten - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling VII - Comité van de Regio's

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1 INLEIDING

2 BEGROTING 2003: GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING VAN DE DEELNAME VAN VERTEGENWOORDIGERS VAN DE KANDIDAAT-LIDSTATEN AAN ACTIVITEITEN VAN HET CvdR

SAMENVATTENDE TABEL PER RUBRIEK VAN DE FINANCIËLE VOORUITZICHTEN

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

A.

1.

Financiering


VAN DE ALGEMENE BEGROTING

B. ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING


TOELICHTING

1

2.

Inleiding



Het CvdR is in 1997 begonnen met een aantal initiatieven die er vooral op waren gericht om contact te leggen met de lokale en regionale overheden van de kandidaatlanden en een uitwisseling van informatie op gang te brengen waardoor die overheden soms beter op de hoogte konden worden gebracht van de gevolgen van de toetreding van hun land tot de EU en de met het oog daarop te nemen maatregelen.

Na de eerste ontmoetingen is in mei 1998, onder de naam 'verbindingsgroep CvdR/LMOE-Cyprus', een ad hoc-groep van het bureau opgericht. De voornaamste bezigheid van die groep bestaat erin vertegenwoordigers van de lokale en regionale overheden van de eerste 'golf' kandidaatlanden te ontmoeten, met als uiteindelijke doel met die laatste geregelde betrekkingen te gaan onderhouden.

In lijn daarmee hebben vertegenwoordigers van de lokale en regionale overheden van die landen vanaf 2000 - met behulp van de daarvoor door de begrotingsautoriteit uitgetrokken financiële middelen (artikel 251: vergaderkosten van de vertegenwoordigers van de kandidaatlanden) - aan de zittingen van het CvdR en de vergaderingen van zijn commissies deelgenomen.

Vanaf juli 2003 wil het CvdR, net als het Europees Parlement, 95 waarnemers ontvangen van de tien kandidaatlanden die in 2004 tot de EU zullen toetreden.

2 BEGROTING 2003: GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING VAN DE DEELNAME VAN VERTEGENWOORDIGERS VAN DE KANDIDAAT-LIDSTATEN AAN ACTIVITEITEN VAN HET CVDR

In april 2002, toen het voorontwerp van begroting van het Comité van de Regio's voor 2003 werd goedgekeurd, kon het CvdR geen relevant verzoek omtrent eventuele deelname van vertegenwoordigers uit de kandidaat-lidstaten in de ontwerpbegroting opnemen. Dit kwam voornamelijk doordat op dat moment het tijdstip van de uitbreiding nog niet vaststond; verder had het Europees Parlement nog geen besluit genomen over de aanpak van deze kwestie.

Recentelijk is duidelijk geworden dat het Europees Parlement vertegenwoordigers uit de kandidaat-lidstaten wil uitnodigen om in 2003 als waarnemer deel te nemen aan zijn werkzaamheden; hiertoe kan het Parlement putten uit een reservefonds. Voor het Comité van de Regio's als politieke instelling is het cruciaal, een dergelijke benadering te volgen.

Dit zal evenwel budgettaire gevolgen hebben. Geschat wordt dat de begroting van het Comité voor 2003 met ongeveer 350.000 EUR moet worden versterkt. Deze middelen dienen ter financiering van de deelname van ongeveer 95 lidstaten uit de toetredingslanden aan drie zittingen vanaf juli 2003.

De kosten van de deelname van waarnemers aan de zittingen moeten worden gedekt via artikel 251 (vergaderkosten van de vertegenwoordigers van de kandidaatlanden).


SAMENVATTENDE TABEL PER RUBRIEK VAN DE FINANCIËLE VOORUITZICHTEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

A.

3.

Financiering


VAN DE ALGEMENE BEGROTING

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


>RUIMTE VOOR DE TABEL>

B. ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

TITEL 3

OVERSCHOTTEN

HOOFDSTUK 30 - OVERSCHOT VAN HET VORIGE BEGROTINGSJAAR

Artikel 300 Overschot van het vorige begrotingsjaar

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

AFDELING VII - COMITÉ VAN DE REGIO'S

UITGAVEN

HOOFDSTUK 25 - VERGADERINGEN EN CONVOCATIES

>RUIMTE VOOR DE TABEL>