Toelichting bij SEC(2004)104 - Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 2 bij de begroting voor 2004 - Algemene staat van ontvangsten - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling VIII Deel B: Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. INLEIDING

Dit voorstel betreft de terbeschikkingstelling van kredieten voor de begrotingsonderdelen in afdeling VIII, deel B van de begroting 2004 met het oog op de financiering van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming. Deze gewijzigde begroting omvat in totaal 1 272 000 EUR aan uitgaven en 90 000 EUR aan ontvangsten. Tevens wordt beoogd 15 posten toe te wijzen voor de personeelsformatie van afdeling VIII, deel B. De uitgaven en de personeelsformatie in dit voorstel stemmen precies overeen met de begroting die in 2002 is goedgekeurd voor afdeling VIII, deel B. Bij de ontvangsten zijn er lichte verschillen ten gevolge van de overgangsmaatregelen van de hervorming  i.

1.

Motivering van het voorstel



In Verordening (EG) nr. 45/2001 van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2000 betreffende de bescherming van natuurlijke personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens door de communautaire instellingen en organen en betreffende het vrije verkeer van die gegevens  i is voorzien in de instelling van een onafhankelijke, met het toezicht op de toepassing van de bepalingen van deze verordening belaste toezichthoudende autoriteit. Deze autoriteit, genoemd 'Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming" (hierna 'toezichthouder'), wordt bijgestaan door een adjunct-toezichthouder.

Op 1.7.2002 hebben de Raad, het Parlement en de Commissie hun goedkeuring gehecht aan Besluit nr. 1247/2002/EG betreffende het statuut en de algemene voorwaarden voor de uitoefening van het ambt van Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming  i.

Op grond van deze verordeningen hebben de Raad en het Parlement op 22 december 2003 de benoeming van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming goedgekeurd. Deze benoeming is bekendgemaakt op 17.1.2004.

Krachtens het Verdrag raamt iedere instelling haar behoeften en richt de nodige financieringsverzoeken aan de begrotingsautoriteit. In dit geval moet de toezichthouder zelf zijn budgettaire verzoeken indienen op grond van zijn ramingen en op eigen verantwoordelijkheid.

Teneinde de toezichthouder evenwel de nodige middelen te geven om met zijn werkzaamheden te beginnen, heeft de begrotingsautoriteit op voorstel van de Commissie een afdeling VIII, deel B ingevoerd in de begrotingen 2002, 2003 en 2004 van de instellingen. Deze afdeling is bestemd voor de specifieke begroting waarmee de toezichthouder zijn taak kan uitoefenen.

In 2002 omvatte deze afdeling VIII, deel B tabellen betreffende de personeelsformatie en de kredieten. Aangezien deze kredieten in 2002 niet zijn besteed en omdat er geen zekerheid was over de datum van de benoeming van de toezichthouder en zijn adjunct, heeft de begrotingsautoriteit in 2003 en 2004 aan afdeling VIII, deel B geen kredieten toegewezen.

Nu de toezichthouder is benoemd, is het belangrijk dat voor zijn begroting een bedrag wordt toegewezen, waarmee hij zijn werkzaamheden kan beginnen. Gelet op zijn recente benoeming en het feit dat het hem praktisch gezien niet mogelijk is om op korte termijn een gewijzigde begroting in te dienen, stelt de Commissie voor de kredieten en de personeelsformatie die de begrotingsautoriteit had goedgekeurd voor de begroting 2002, op te nemen in afdeling VIII, deel B.

In de loop van 2004 zal de toezichthouder zelf zo nodig een andere gewijzigde begroting indienen, waarin de begroting en/of de personeelsformatie van afdeling VIII, deel B met meer nauwkeurigheid wordt aangepast.

3. UIT HOOFDE VAN AFDELING VIII, DEEL B (EUROPEES TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING) GEVRAAGDE POSTEN EN TOEWIJZINGEN

3.1. Herneming van het bij de opstelling van de begroting 2002 gekozen kader

Overeenkomstig artikel 43, lid 2, van Verordening nr. 45/2001 draagt de begrotingsautoriteit er zorg voor dat de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming over de voor de uitvoering van zijn taken benodigde personele en financiële middelen beschikt.

In artikel 43, leden 4 en 3, van deze verordening dat de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming wordt bijgestaan door een secretariaat en dat zijn begroting onder een specifieke begrotingslijn van afdeling VIII van de algemene begroting van de Europese Unie valt.

Dit begrotingskader berust in hoofdzaak op de bedragen die in de begroting zijn bestemd voor de Europese Ombudsman, want deze instelling vormt, gelet op haar omvang en aard, een goed uitgangspunt.

3.2. Personeelsformatie

Aangezien de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming en zijn adjunct worden beschouwd als leden van de autoriteit, worden zij niet vermeld in de personeelsformatie:

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

3.3. Kredieten

3.3.1. Bezoldiging van de Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming en zijn adjunct

Krachtens Besluit nr. 1247/2002/EG van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie van 1 juli 2002 wordt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming gelijkgesteld met een rechter van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen wat betreft de vaststelling van zijn salaris, toelagen, ouderdomspensioen en elk ander in de plaats van een bezoldiging komend voordeel. De adjunct-toezichthouder wordt hiervoor gelijkgesteld met de griffier van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.

3.3.2. Personele middelen voor het secretariaat

Het lijkt realistisch om uit te gaan van het beginsel dat de toezichthouder zo snel mogelijk een basisteam van vijf personen aanwerft (bijvoorbeeld één A, twee B en twee C). De aanwerving van de tien andere personeelsleden kan later gebeuren. Van deze hypothese is uitgegaan bij de opstelling van de begroting 2002, waaraan deze gewijzigde begroting refereert.

3.3.3. Infrastructuur

De begroting voor de Europese ombudsman wordt als basis gebruikt, maar bij de berekening van de benodigde kredieten voor de begrotingslijnen die vallen onder titel 2 is ook rekening gehouden met de vaste kosten die zijn verbonden aan het begin van de werkzaamheden.


OVERZICHTSTABEL PER RUBRIEK VAN DE FINANCIËLE VOORUITZICHTEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STAAT VAN ONTVANGSTEN

AFDELING VIII Deel B - EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STAAT VAN UITGAVEN

AFDELING VIII Deel B - EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING

>RUIMTE VOOR DE TABEL>