Toelichting bij SEC(2004)321 - Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 6 bij de begroting voor 2004 - Algemene staat van ontvangsten - Algemene staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling III - Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Inleiding

Met dit voorontwerp van gewijzigde begroting wordt beoogd een nieuwe begrotingsplaats 06 01 04 30 'Uitvoerend agentschap voor intelligente energie' te creëren voor de exploitatiesubsidie van het agentschap. Naar deze nieuwe begrotingspost zullen kredieten van andere begrotingsplaatsen van het programma worden overgeschreven.

1.

2. Oprichting van het Uitvoerend Agentschap voor intelligente energie


Krachtens artikel 54 van Verordening (EG, Euratom) nr. 1605/2002 i van de Raad van 25 juni 2002 houdende het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen mag de Commissie overheidstaken en met name taken tot uitvoering van de begroting toevertrouwen aan agentschappen naar Gemeenschapsrecht, 'uitvoerende agentschappen' genoemd, tenzij wanneer deze taken een ruime beoordelingsmarge inhouden die door politieke keuzen kan worden bepaald.


In artikel 55 van dezelfde verordening worden de uitvoerende agentschappen gedefinieerd als rechtspersonen naar gemeenschapsrecht waaraan, voor rekening en onder verantwoordelijkheid van de Commissie, de uitvoering van een communautair programma of project geheel of gedeeltelijk kan worden gedelegeerd. In ditzelfde artikel wordt de oprichting van deze agentschappen afhankelijk gemaakt van de goedkeuring van een verordening van de Raad houdende hun statuut, waarin de voorwaarden en de modaliteiten betreffende hun oprichting en werking worden bepaald.

Hiertoe heeft de wetgever op 19 december 2002 zijn goedkeuring gehecht aan Verordening (EG) nr. 58/2003 i van de Raad van 19 december 2002 tot vaststelling van het statuut van de uitvoerende agentschappen, waarbij het de Commissie wordt toegestaan om bij de uitoefening van de haar toevertrouwde uitvoeringsbevoegdheden agentschappen op te richten teneinde daaraan bepaalde taken voor het beheer van communautaire programma's, waaronder taken voor de uitvoering van de begroting, te delegeren.


Het meerjarenprogramma voor acties op energiegebied 'Intelligente energie-Europa' is op 26 juni 2003 vastgesteld door het Europees Parlement en de Raad i.


Op grond van een kosten-batenanalyse bleek het toevertrouwen van bepaalde beheerstaken aan een uitvoerend agentschap noodzakelijk om met meer efficiëntie de doelstellingen van dit communautair programma te halen; hiertoe heeft de Commissie op 23 december 2003, overeenkomstig het advies van het Comité voor de uitvoerende agentschappen, haar goedkeuring gehecht aan een besluit tot oprichting van het Uitvoerend Agentschap voor intelligente energie i.


In het besluit van de Commissie is bepaald dat het agentschap een subsidie ontvangt die is opgenomen in de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen en afkomstig is van de toewijzing voor het programma 'Intelligente energie - Europa'.

In dit voorontwerp van gewijzigde begroting stelt de Commissie voor een nieuwe begrotingsplaats 06 01 04 30 'Uitvoerend agentschap voor intelligente energie' te creëren voor de exploitatiesubsidie van het agentschap.

Naar deze nieuwe begrotingspost zullen kredieten van andere begrotingsplaatsen van het programma worden overgeschreven.

In het besluit van de Commissie tot oprichting van het vermelde uitvoerend agentschap was er bij de raming van de exploitatiekosten voor 2004 van uitgegaan dat het agentschap in januari 2004 zijn werkzaamheden zou beginnen met acht gedetacheerde ambtenaren. Voorts werd verondersteld dat de rest van de personeelsleden er vanaf mei 2004 zou bijkomen. Op grond hiervan schatte de Commissie dat de subsidie aan het agentschap 3,385 miljoen euro zou moeten bedragen.

Momenteel verwacht de Commissie dat het agentschap zijn werkzaamheden in mei 2004 zal aanvatten met de acht gedetacheerde ambtenaren. Daarom dient de jaarsubsidie in 2004 te worden aangepast aan de verminderde exploitatiekosten. In 2004 zal de subsidie aan het agentschap 2,77 miljoen euro bedragen.


2.

TECHNISCHE BIJLAGE


STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

AFDELING III - COMMISSIE

Staat van de uitgaven

Post 06 01 04 08 -- Programma 'Intelligente energie voor Europa' (2003-2006) -- Uitgaven voor administratief beheer

3.

Kwantitatieve gegevens


>RUIMTE VOOR DE TABEL>

4.

Toelichting (ongewijzigd)


Post 06 01 04 30 -- Uitvoerend Agentschap voor intelligente energie

Kwantitatieve gegevens

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

5.

Toelichting


Deze kredieten vertegenwoordigen het bedrag van de subsidie die is bestemd ter dekking van personeels- en exploitatiekosten van het uitvoerend agentschap.

Bij de onder deze post opgevoerde kredieten komen nog, krachtens de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte, met name artikel 82 en Protocol nr. 32 daarvan, de bijdragen van de lidstaten van de Europese Vrijhandelsassociatie. Ter informatie: deze bijdragen van de lidstaten van de Europese Vrijhandelsassociatie zijn opgevoerd onder artikel 6 3 0 van de staat van ontvangsten en vormen bestemmingsontvangsten overeenkomstig artikel 18, lid 1, onder d), van het Financieel Reglement; zij geven aanleiding tot de opvoering van de desbetreffende kredieten en tot uitvoering in het kader van bijlage V van dit deel van de staat van uitgaven van deze afdeling, die een integrerend deel uitmaakt van de algemene begroting.

De eventuele ontvangsten die voortvloeien uit de bijdrage van de kandidaat-lidstaten voor de deelneming aan de communautaire programma's (post 6 0 9 1 van de staat van ontvangsten), kunnen aanleiding geven tot de opvoering van extra kredieten volgens dezelfde verhouding als die tussen het voor het administratieve beheer toegestane bedrag en de totale kredieten voor het programma, overeenkomstig het bepaalde in artikel 18, lid 1, onder d), van het Financieel Reglement.

6.

Personeelsformatie


>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Rechtsgrond

en

Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad van 19 december 2002 tot vaststelling van het statuut van de uitvoerende agentschappen waaraan bepaalde taken voor het beheer van communautaire programma's worden gedelegeerd i.


Beschikking nr. 1230/2003/EG van het Europees Parlement en de Raad van 26 juni 2003 tot vaststelling van een meerjarenprogramma voor acties op energiegebied: 'Intelligente energie -Europa' (2003-2006) i.


7.

Referentiebesluiten


Besluit van de Commissie van 23 december 2003 tot oprichting van een uitvoerend agentschap, genaamd het 'Uitvoerend Agentschap voor intelligente energie', voor het beheer van de communautaire maatregelen op het gebied van energie overeenkomstig Verordening (EG) nr. 58/2003 van de Raad i.


Artikel 06 04 01 -- Programma 'Intelligente energie voor Europa' (2003-2006)

8.

Kwantitatieve gegevens


>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Indicatief tijdschema voor de betalingen:

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Toelichting (ongewijzigd)