Toelichting bij SEC(2004)593 - Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 7 bij de begroting 2004 - Algemene staat van ontvangsten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

De algemene staat van ontvangsten wordt afzonderlijk via het SEI-BUD-systeem toegezonden. Bij wijze van voorbeeld wordt een taalversie bijgevoegd als technische bijlage.


TOELICHTING

Met dit voorontwerp van gewijzigde begroting (VOGB) wordt beoogd het overschot van de uitvoering van de begroting 2003 in de begroting op te nemen. Zoals bepaald in artikel 15 van het Financieel Reglement van toepassing op de algemene begroting van de Europese Gemeenschappen  i, wordt dit VOGB uitsluitend voor dat doel opgesteld en aangewend en wordt het ingediend binnen twee weken na de indiening van de voorlopige rekeningen, die plaatsvond op 1 mei 2004.

1. ONTVANGSTEN

1.1. Saldo van de begroting 2003

Bij de tenuitvoerlegging van de begroting in 2003 bleek er een overschot van 5 469 843 705,65 EUR te zijn, wat het resultaat was van hogere ontvangsten (+850 023 235,85 EUR), onderbesteding bij de uitgaven (+4 728 809 433,65 EUR) en een negatief saldo van geldwisseling (-108 988 963,62 EUR).

De hogere ontvangsten kunnen als volgt worden opgesplitst:

>RUIMTE VOOR DE TABEL>


De onderbesteding van de betalingskredieten in 2003 kan als volgt worden opgesplitst per rubriek van de Financiële vooruitzichten:

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

* Exclusief met bestemmingsontvangsten overeenstemmende betalingskredieten.


Deze opname van het overschot in de begroting zal de vermindering van de bijdrage van de lidstaten in de financiering van de EU-begroting met hetzelfde bedrag tot gevolg hebben. De gevolgen van deze algemene vermindering voor de diverse lidstaten worden evenwel ook beïnvloed door de geactualiseerde raming van de eigen middelen, inclusief het geactualiseerde bedrag van de compensatie voor het VK, en door de opname van het overschot van het garantiefonds voor externe leningen in de begroting. Deze elementen zullen worden behandeld in een afzonderlijk voorontwerp van gewijzigde begroting, dat de Commissie einde mei 2004 zal indienen en waardoor de bedragen van de bijdragen van de lidstaten vermoedelijk nog zullen wijzigen.