Toelichting bij COM(2001)792 - Ontwikkeling van het beleid inzake onderzoekspersoneel in het kader van de hervorming van de human resources van de Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Avis juridique important

|
52001DC0792

Mededeling van de Commissie aan de Raad en het Europees Parlement - Ontwikkeling van het beleid inzake onderzoekspersoneel in het kader van de hervorming van de human resources van de Commissie /* COM/2001/0792 def. */


MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT Ontwikkeling van het beleid inzake onderzoekspersoneel in het kader van de hervorming van de human resources van de Commissie

Volgens het Witboek over de hervorming van de Commissie streeft de Commissie ernaar 'het onderzoekspersoneel te integreren in haar algemene personeelsbeleid' (hoofdstuk 4, punt 8). In het document 'Ressources humaines non permanentes' dat door de Commissie op 28 februari 2001 is aangenomen, is dit streven bevestigd.

Een dergelijke convergentiedoelstelling reflecteert enerzijds de zorg het beheer van het personeel van de Commissie te versterken door dit te verenigen in een kader van duidelijker regels, en houdt anderzijds rekening met de ontwikkeling van het communautaire onderzoeksbeleid in de richting van stabiliteit en duurzaamheid. Immers, sedert de jaren 1970 is dit beleid aanmerkelijk versterkt, in het bijzonder via de opeenvolgende kaderprogramma's. De Europese Akte, vervolgens de Verdragen van Maastricht en Amsterdam hebben deze politieke ontwikkeling bevestigd op het hoogste niveau.

Convergentie brengt voor de directoraten-generaal Onderzoek de verplichting met zich mee hun beheersregels aan te passen naargelang van de nieuwe verworvenheden van de hervorming. Convergentie impliceert ook dat een einde wordt gemaakt aan bepaalde beheersparticulariteiten die vandaag een steeds zwaardere handicap vormen voor een doeltreffend beheer van het onderzoekspersoneel, met name op het gebied van rekrutering. De directoraten-generaal van de sector onderzoek moeten immers onder dezelfde voorwaarden kunnen rekruteren als de andere directoraten-generaal van de Commissie.

In het kader van haar hervorming stelt de Commissie dus wijzigingen van het statuut en de regeling welke van toepassing is op de andere personeelsleden voor teneinde de rekrutering en loopbaan van het onderzoekspersoneel aan te passen aan die van het werkingspersoneel.

Voor het overige besluit de Commissie, teneinde de convergentie te voltooien, geslaagden voor vergelijkende examens te rekruteren als ambtenaar op de vaste onderzoeksposten en zich te bevrijden van de volgende verklaring, waarvan de Raad akte had genomen tijdens zijn 245e zitting van 4/6/1973: 'Betreffende de bezetting van de vacante ambten in het kader van de kredieten voor onderzoek en investeringen en met name betreffende de aanwerving van onderdanen van de nieuwe lidstaten ... verbindt de Commissie zich ertoe om ... dit personeel als tijdelijk functionaris aan te werven'.

Door deze maatregelen te nemen stuurt de Commissie een duidelijke boodschap dat zij transparant het beheer van het personeel van de sector onderzoek moderniseert en onder redelijke voorwaarden de komst van het nieuwe Kaderprogramma voor onderzoek, technologische ontwikkeling en demonstratie voorbereidt.