Toelichting bij COM(2001)677-1 - Contingenteringsregeling voor de productie van aardappelzetmeel

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Bij Verordening (EG) nr. 1868/94 zijn contingenten voor de productie van aardappelzetmeel vastgesteld en is bepaald dat deze steeds voor een periode van drie jaar moeten worden vastgesteld; deze periode loopt af aan het eind van het verkoopseizoen 2001/02.

Gelet op het verslag van de Commissie aan de Raad wordt met deze verordening beoogd de huidige contingenten te handhaven voor de verkoopseizoenen 2002/03, 2003/04 en 2004/05.

Krachtens artikel 3, lid 1, van Verordening (EG) nr. 1868/94 van de Raad moet de Commissie uiterlijk 31 oktober 2001 bij de Raad een verslag indienen over de contingentverdeling in de Gemeenschap, indien nodig vergezeld van passende voorstellen. De Commissie wil er echter aan herinneren dat de Rekenkamer onlangs, namelijk op 1 oktober 2001, een verslag over de aardappelzetmeel- en graanzetmeelsector heeft gepubliceerd. In dit verslag heeft de Rekenkamer opmerkingen gemaakt en aanbevelingen gedaan die de Commissie nu zorgvuldig bestudeert om hieraan gevolg te kunnen geven. Gelet op de uiterste datum van 31 oktober is het echter niet mogelijk gebleken de analyse te voltooien en daaruit de nodige conclusies te trekken, zodat de Commissie deze gegevens en de op grond daarvan wellicht noodzakelijke verbeteringen nog niet in het verslag en in dit voorstel voor een verordening heeft kunnen verwerken.

Ook heeft de Commissie opdracht gegeven voor de studie over de zetmeelsector; waaraan nu nog wordt gewerkt; de Commissie verwacht in de komende maanden over het eindrapport te kunnen beschikken. Zodra dit rapport gepubliceerd is, zal de Commissie dus ook daarmee rekening moeten houden en er de nodige conclusies aan moeten verbinden.

Verder wil de Commissie eraan herinneren dat in artikel 8 van Verordening (EG) nr. 1766/92 van de Raad, zoals gewijzigd bij Verordening (EG) nr. 1253/1999 van de Raad, is bepaald dat de minimumprijs en de compensatiebedragen voor aardappeltelers kunnen worden bijgesteld op grond van de laatste verlaging van de interventieprijs voor granen in het kader van Agenda 2000 (tussentijdse beoordeling).