Toelichting bij COM(2007)836 - Creatieve online-inhoud in de interne markt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

dossier COM(2007)836 - Creatieve online-inhoud in de interne markt.
bron COM(2007)836 NLEN
datum 03-01-2008
Belangrijke juridische mededeling

|
52007DC0836

Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement, de Raad, het Europees Economisch en Sociaal Comite en het Comite van de Regio's inzake creatieve online-inhoud in de interne markt {SEC(2007) 1710} /* COM/2007/0836 def. */


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

2.

Brussel, 03.01.2008


COM(2007) 836 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN HET COMITE VAN DE REGIO'S

inzake creatieve online-inhoud in de interne markt {SEC(2007) 1710}

3.

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL COMITE EN HET COMITE VAN DE REGIO'S


inzake creatieve online-inhoud in de interne markt

1.

Inleiding



4.

1.1. Creatieve online-inhoud


De beschikbaarheid en invoering van breedband en de steeds grotere mogelijkheden om overal en ten alle tijde toegang te krijgen tot creatieve inhoud en diensten zorgen voor nieuwe uitdagingen. Voor de consument betekent dit nieuwe manieren om toegang te krijgen tot en zelfs invloed uit te oefenen op creatieve inhoud die wereldwijd gepresenteerd wordt op netwerken zoals het internet, zowel van thuis uit als met behulp van mobiele apparatuur. Voor bedrijven betekent dit de mogelijkheid om nieuwe diensten en inhoud aan te bieden en nieuwe markten te ontwikkelen.

Met de opkomst van nieuwe apparatuur, netwerken en diensten zullen exploitanten van inhoud en netwerken, houders van rechten, consumenten, overheden en onafhankelijke regelgevende instanties de confrontatie hiermee moeten aangaan. Goede resultaten zullen van belang zijn voor groei, werkgelegenheid en innovatie in Europa.

Deze opgave kan het best op Europees niveau worden aangepakt omdat de meeste van deze nieuwe diensten erop zijn aangewezen de schaalvoordelen en de culturele diversiteit van de interne EU-markt te benutten. Het EU-beleid moet dan ook gericht zijn op een snelle en doelmatige invoering van nieuwe diensten en verwante bedrijfsmodellen voor de oprichting en verspreiding van Europese online-inhoud en -kennis. In deze context heeft de Commissie de volgende definitie geformuleerd van creatieve online-inhoud: online-inhoud en -diensten zoals audiovisuele media (film, televisie, muziek en radio), online-spelletjes, online-publicatie, educatieve inhoud en door gebruikers gegenereerde inhoud.

Volgens de studie over interactieve inhoud en convergentie i (die de 25 lidstaten van de EU bestrijkt) zullen de inkomsten die gegenereerd worden door online-inhoud tegen 2010 meer dan verviervoudigen van 1,8 miljard euro in 2005 tot 8,3 miljard euro in 2010. Online-inhoud vertegenwoordigt tevens een aanzienlijk deel van de totale inkomsten in bepaalde sectoren, ongeveer 20% voor muziek en 33% voor videospelletjes.

Nu breedbandinternet beter toegankelijk is geworden, geavanceerde mobiele netwerken worden ontwikkeld en digitale diensten massaal beschikbaar zijn geworden, is het mogelijk online-inhoud te verspreiden op een markt van tot dusverre ongekende omvang. De Europese consument wil steeds meer toegang tot films, muziek, nieuws of spelletjes via verschillende netwerken en elektronische middelen.

5.

1.2. Resultaten van de openbare raadpleging


Om na te gaan op welke manier de ontwikkeling van creatieve online-inhouddiensten in Europa kan worden ondersteund heeft de Commissie in juli 2006 een openbare raadpleging gehouden over “creatieve online-inhoud in de interne markt". Deze raadpleging leverde meer dan 175 schriftelijke reacties op van zeer uiteenlopende belanghebbenden i.

Een aantal respondenten bij de openbare raadpleging i vraagt de Commissie zich terughoudend op te stellen en niet voorbarig in te grijpen met verdere wetgeving in een opkomende en zich snel ontwikkelende markt omdat dit wel eens tot negatieve gevolgen zou kunnen leiden. Andere vragen weer om specifieke aanpassingen van het juridisch kader met betrekking tot intellectuele eigendomsrechten, licenties, thuiskopieerheffingen en interoperabiliteit.

Veel respondenten vragen de Commissie samenwerking aan te moedigen (met inbegrip van handvesten of gedragscodes) tussen de industrie, houders van rechten en consumenten over kwesties zoals DRM (digitalerechtenbeheer), online-inhoud en online-film.

Voorts werd van verschillende zijden opgeroepen tot financiële steun en werd gevraagd om normen te bevorderen wat betreft de interoperabiliteit van DRM's.

De openbare raadpleging werd aangevuld door voornoemde onafhankelijke studie over interactieve inhoud en convergentie. Gebaseerd op een uitgebreide raadpleging van belanghebbenden gaf de raadpleging een overzicht van de uitdagingen waarvoor een oplossing moet worden gezocht ten behoeve van de ontwikkeling van nieuwe inhouddiensten in de EU.

6.

1.3. Wat beoogt deze mededeling


Voortbouwend op de resultaten van de raadpleging en teneinde de in de context van de i2010-strategie genomen initiatieven aan te vullen, is de Commissie voornemens verdere acties te starten om de ontwikkeling van innovatieve bedrijfsmodellen en de ontplooiing van grensoverschrijdend aanbod van diverse creatieve online-inhouddiensten te steunen.

De markt voor creatieve online-inhoud begint vorm te krijgen en de ontwikkelingen volgen elkaar in snel tempo op. Dit vraagt om een tweeledige aanpak om de reeds vastgestelde uitdagingen waarvoor snel een oplossing moet worden gezocht het hoofd te bieden en de aanzet te geven tot verdere discussies over een aantal bestaande en toekomstige uitdagingen. Met deze mededeling wordt dan ook een doelgerichte openbare raadpleging gehouden ter voorbereiding van een aanbeveling over creatieve online-inhoud van de Raad en het Europees Parlement en wordt de aanzet gegeven tot een discussie tussen belanghebbenden en een samenwerkingsplatform, hierna het 'platform online-inhoud' genoemd, om de nieuwe uitdagingen het hoofd te bieden.

Deze mededeling richt zich op een aantal uitdagingen die van vitaal belang zijn voor de invoering van online-inhouddiensten in Europa. Andere initiatieven van de Commissie zoals de herziening van de interne markt en de herziening van het consumenten-'acquis', de herziening van de richtlijn satellietomroep en doorgifte via de kabel (93/83/EEG) i, het verslag over de toepassing van de richtlijn auteursrecht van 2001 (2001/29/EG) i, het Groenboek waaraan momenteel wordt gewerkt door de Commissie over auteursrechten in de kenniseconomie, het uitvoeringsverslag over de aanbeveling betreffende het online beheer van muziekrechten (2005/737/EG) i en het komende tweede evaluatieverslag over de richtlijn voorwaardelijke toegang (98/84/EG) i bieden verdere mogelijkheden om een oplossing te vinden voor vraagstukken die verband houden met creatieve online-inhoud.

7.

2. UITDAGINGEN EN VOORSTELLEN


De uitdagingen die zich voordoen bij online-verspreiding van creatieve inhoud zijn talloos, uiteenlopend van juridische kwesties in verband met licenties tot aantrekkelijke factureringssystemen of breedband- en spectrumvraagstukken. Dit laatste punt zal worden behandeld in het kader van de modernisering van het juridisch kader voor elektronische communicatie terwijl de andere daar waar zij zich voordoen aan de orde zullen worden gesteld.

De overdracht van creatieve inhouddiensten naar een online-omgeving is een voorbeeld van een belangrijke systemische verandering. Wanneer beleidsmakers hiervan willen profiteren moeten zij aan drie met elkaar verband houdende doelstellingen voldoen:

- zij moeten ervoor zorgen dat Europese inhoud zijn volledige potentieel verwezenlijkt door bij te dragen aan het Europese concurrentievermogen en de beschikbaarheid en verspreiding van zeer diverse in Europa gecreëerde inhoud en van het Europese culturele en taalkundige erfgoed te bevorderen;

- zij moeten eventuele juridische bepalingen die de online-verspreiding van creatieve online-inhoud in de EU onnodig belemmeren bijwerken, respectievelijk verduidelijken zonder afbreuk te doen aan het belang van auteursrechten voor het creëren van inhoud;

- zij moeten de actieve rol van gebruikers bij de selectie, verspreiding en creatie van creatieve inhoud bevorderen.

Op grond van de resultaten van de openbare raadpleging en op de studie over interactieve inhoud en convergentie is de Commissie van mening dat er vier belangrijke horizontale uitdagingen zijn waarvoor op EU-niveau naar oplossingen moet worden gezocht: beschikbaarheid van creatieve inhoud; grensoverschrijdende licenties voor creatieve inhoud; interoperabiliteit en transparantie van DRM's; en legale aanbiedingen en piraterij i.

8.

2.1. Beschikbaarheid van creatieve inhoud


Daar creatieve inhoud onvoldoende beschikbaar is voor online-verspreiding en er eveneens te weinig actieve licenties zijn voor rechten op nieuwe platforms wordt de ontwikkeling van online-inhouddiensten nog steeds belemmerd. Omdat online-inhoud een opkomende markt is, is de waarde van nieuwe vormen van verspreiding in veel gevallen nog niet bekend. Dit leidt tot grote moeilijkheden bij het vaststellen van handelsvoorwaarden voor de online exploitatie van creatieve inhoud. Houders van rechten zijn bang controle te verliezen omdat gebleken is dat illegaal kopiëren in de digitale omgeving zeer schadelijk is. Ofschoon legaal aanbod van creatieve online-inhoud over het algemeen wordt beschouwd als een van de manieren om illegaal kopiëren tegen te gaan, geven sommige houders van rechten er toch de voorkeur aan bestaande inkomstenstromen te beschermen in plaats van zelf licenties af te geven voor hun rechten op nieuwe platforms. Het afgeven van licenties voor online exploitatie wordt eveneens belemmerd door potentiële conflicten met rechten die reeds zijn verleend voor de voornaamste exploitatievormen.

De meeste problemen die betrekking hebben op inhoud kunnen worden teruggevoerd tot het feit dat het om opkomende markten gaat en dat van de belanghebbenden wordt verwacht dat zij innovatieve en coöperatieve oplossingen vinden om online-inhoud te exploiteren en bundeling, exclusiviteit of het onbenut laten van mediarechten voorkomen of tegengaan.[9] In antwoord op verzoeken van de belanghebbenden is de Commissie van plan zich meer als bemiddelaar te profileren en steun te verlenen aan afspraken voor de hele branche en afspraken die voor alle partijen voordeel opleveren in het kader van het nieuwe platform online-inhoud.

In sommige gevallen kan aan de hand van het mededingingsrecht een oplossing worden gevonden voor misbruik in verband met exploitatie of het bundelen van rechten.

Een andere kwestie houdt verband met de vaak hoge transactiekosten voor de vereffening van rechten. Een bijzonder ingewikkeld probleem is dat van de verweesde werken – d.w.z. werken waarop auteursrechten rusten maar waarvan de eigenaar moeilijk of zelfs onmogelijk te achterhalen is.[10] Pogingen om de identiteit te achterhalen zijn kostbaar en tijdrovend. In veel gevallen kunnen verweesde werken dan ook niet worden geëxploiteerd en leveren zij geen financieel voordeel op voor de onbekende (of onvindbare) auteur zodat zij zowel in economisch als in sociaal opzicht onproductief zijn.

De problemen die voortvloeien uit verweesde werken worden met name aangepakt in de context van het initiatief i2010 digitale bibliotheken, dat het Europese culturele en wetenschappelijke erfgoed online wil zetten. In haar mededeling van 24 augustus 2006 betreffende de digitalisering en online-toegankelijkheid van cultureel materiaal en digitale bewaring i, heeft de Commissie er bij de lidstaten op aan gedrongen mechanismen op te zetten die met name het gebruik van verweesde werken vergemakkelijken. In de conclusies van de Raad van 13 november 2006 i werd de aanpak van de Commissie bekrachtigd en werd benadrukt dat moet worden gezorgd voor doelmatige nationale oplossingen voor verweesde werken in een grensoverschrijdende context. Dit is tevens een belangrijke aanbeveling in het verslag over auteursrechtenkwesties van de Deskundigengroep op hoog niveau voor digitale bibliotheken i. De Commissie zal nauw toezicht houden op de tenuitvoerlegging van de aanbeveling en de noodzaak van verdere actie op Europees niveau.

9.

2.2. Gebiedsoverschrijdende licenties voor creatieve inhoud


Een andere belangrijke verandering op de markt die voortvloeit uit convergentie is het vermogen van leveranciers van inhouddiensten om een nieuw publiek te bereiken door inhoud beschikbaar te stellen op nieuwe platforms op Europees of zelfs mondiaal niveau. Omdat auteursrechten territoriaal gebonden zijn is een leverancier van inhoud verplicht het recht te verwerven om inhoud in elke lidstaat beschikbaar te mogen stellen. De hieraan verbonden kosten betekenen wellicht dat een groot aantal Europese culturele werken buiten hun nationale grondgebied niet worden benut.

Dankzij de online-omgeving kunnen inhouddiensten in de gehele interne markt beschikbaar worden gesteld. Het gebrek aan gebiedsoverschrijdende licenties voor gebruik van auteursrechten betekent dat online-diensten moeilijk optimaal kunnen profiteren van het potentieel van de interne markt.

Hoewel het de eerste maal is dat houders van rechten de potentiële vruchten kunnen plukken van gebiedsoverschrijdende licenties, moeten de bestaande licentiemechanismen worden verbeterd zodat gebiedsoverschrijdende licenties kunnen worden ontwikkeld, bijvoorbeeld door eerlijke concurrentie op de markt voor het beheer van rechten te bevorderen. Wel zij opgemerkt dat voor de verschillende soorten inhoud verschillende praktijken gelden.

In de muzieksector heeft de Commissie om de invoering van een gebiedsoverschrijdend systeem van licenties voor gebruik van auteursrechten voor online muziekdiensten te vergemakkelijken in oktober 2005 een aanbeveling opgesteld betreffende het online beheer van muziekrechten. Deze aanbeveling beoogt het verlenen van gebiedsoverschrijdende licenties voor online gebruik van muziekstukken te vergemakkelijken door het beheer van alle online rechten die nodig zijn voor legale online muziekdiensten, op een geografisch gebied naar keuze, over te dragen aan een beheersdienst van eigen keuze, ongeacht de lidstaat van verblijf of de nationaliteit van hetzij de beheerder van de rechten hetzij de houder van de rechten. De Commissie heeft alle belanghebbenden onlangs gevraagd opmerkingen en commentaar in te dienen over hun eerste ervaringen met deze aanbeveling en, meer in het algemeen, met de wijze waarop de online muzieksector sedert de goedkeuring van de aanbeveling zich heeft ontwikkeld.

De kwestie van gebiedsoverschrijdende licenties is ook relevant geworden in andere creatieve inhoudsectoren zoals de audiovisuele sector. In de audiovisuele sector, kunnen houders van rechten nog steeds bepalen of zij licenties willen verlenen voor slechts een aantal nationale grondgebieden, ondanks het feit dat de nieuwe richtlijn inzake audiovisuele mediadiensten de grensoverschrijdende ontwikkeling van on-demanddiensten zal vergemakkelijken, waardoor audiovisuele werken in video-on-demand catalogi in het buitenland trager beschikbaar komen. De ontwikkeling van een systeem waarbij houders van rechten worden aangemoedigd om naast de hoofdlicentie, een tweede gebiedsoverschrijdende licentie te verlenen, zou een van de thema's zijn die aan de orde kunnen worden gesteld in de openbare raadpleging ten aanzien van de voorbereiding van een voorstel voor een aanbeveling, alsmede een onderwerp voor de discussie binnen het platform online-inhoud. Voorts is de Commissie voornemens een onafhankelijke studie te financieren waarin de economische gevolgen worden onderzocht voor Europese audiovisuele werken die uit een dergelijke praktijk zouden kunnen voortvloeien.

10.

2.3. Interoperabiliteit en transparantie van systemen voor het beheer van digitale rechten (DRM's)


Om legale diensten te kunnen invoeren moet eerst het probleem van digitale piraterij worden aangepakt door de samenwerking tussen de verschillende actoren in de waardeketen te verbeteren en door aantrekkelijke aanbiedingen en bedrijfsmodellen te ontwikkelen voor de verspreiding van digitale inhoud. DRM vertegenwoordigt in dit opzicht een belangrijke technologische voorwaarde waarbij houders van rechten hun rechten kunnen laten gelden in de digitale omgeving en bedrijfsmodellen kunnen ontwikkelen die zijn afgestemd op de vraag en behoeften van de consument. DRM's en verwante technologische beschermingsmaatregelen (TPM's) staan echter al enige tijd in een kwaad daglicht omdat zij beschouwd worden als een technologie die uitsluitend wordt gebruikt om kopiëren en concurrentie aan banden te leggen en niet voldoet aan de aanvankelijke verwachtingen van gebruikers en het bedrijfsleven. Dat heeft geleid tot een situatie waarin bepaalde marktspelers kiezen voor online verspreiding van inhoud zonder enig mechanisme om kopieën aan banden te leggen. Deze ontwikkelingen hebben echter betrekking op slechts één soort inhoud en bedrijfsmodel; namelijk het downloaden van muziek. Technologieën met behulp waarvan rechten in de online omgeving kunnen worden beheerd zijn echter van vitaal belang voor de verschuiving van de inhoudsector naar een digitale omgeving en voor de ontwikkeling van innovatieve bedrijfsmodellen, met name wat betreft inhoud met hoge waarde.

De overstap naar een door DRM-beschermde omgeving heeft een ingrijpende omwenteling tot gevolg gehad. Het gebruik van door auteursrechten (en dus ook wettelijk) beschermde werken wordt nu aangevuld met gebruik in het kader van licentieovereenkomsten die door middel van technische maatregelen worden gehandhaafd. Consumenten worden dan ook steeds meer geconfronteerd met ingewikkelde contractvoorwaarden wanneer zij muziek, film of andere creatieve online-inhoud aankopen en zich niet noodzakelijkerwijs volledig bewust zijn van de beperkingen die gelden of het gebruik van hun persoonlijke gegevens. Dit wordt beschouwd als een belangrijke inbreuk op de belangen van de gebruikers en verstoort het evenwicht tussen houders van auteursrechten en de belangen van de gebruikers. Hoewel het afgelopen jaar tal van door DRM beschermde inhouddiensten werden gelanceerd, maken de belanghebbenden zich steeds meer zorgen over het gebrek aan interoperabiliteit, standaardiseringen en platformoverschrijdende geschiktheid van DRM's waardoor situaties kunnen ontstaan die neerkomen op toegangscontrole. Om de toekomst van deze technologie niet in gevaar te brengen, moet in ieder geval een oplossing worden gezocht voor het probleem van de interoperabiliteit.

Een betere interoperabiliteit van DRM-systemen zou het concurrentieniveau verhogen en consumenten gewilliger maken deze systemen te aanvaarden, hetgeen noodzakelijk is voor de invoering van online-verspreiding van creatieve inhoud. Voor consumenten betekent interoperabiliteit van DRM's dat zij met verschillende apparaten diensten kunnen downloaden voor eigen gebruik. Voor producenten of samenstellers van inhoud betekent interoperabiliteit dat zij niet zijn aangewezen op een distributiekanaal dat controle uitoefent op de markttoegang. Voor ontwikkelaars van apparatuur en ICT betekent interoperabiliteit dat hun producten gebruikt kunnen worden met verschillende inhouddiensten i.

Omdat langdurige discussies tussen belanghebbenden niet hebben geleid tot de invoering van interoperabele DRM-oplossingen, moet nu in ieder geval een kader worden opgericht dat er voor zorgt dat DRM's wat interoperabiliteit betreft transparant zijn, door te maken dat de consument over voldoende informatie beschikt over de gebruiksbeperkingen en de interoperabiliteit. Een nauwkeurige en eenvoudig te begrijpen etiketteringsystemen over interoperabiliteit en gebruiksbeperkingen voor de consument, aan de hand waarvan deze een geïnformeerde keuze kan maken, betekent een verbetering van de rechten van de burger en verschaft een degelijke basis voor een bredere beschikbaarheid van online-inhoud.

11.

2.4. Legale aanbiedingen en piraterij


De muziek- en de filmindustrie zijn van mening dat de Commissie bereid zou moeten zijn wetgevingsmaatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat een adequate bescherming van gegevens in het algemeen belang verenigbaar is met andere belangrijke openbare beleidsdoelstellingen zoals de noodzaak illegale activiteiten te bestrijden en de rechten en vrijheden van derde partijen te beschermen.

Piraterij en ongeoorloofd up- en downloaden van auteursrechtelijk beschermde inhoud blijven een cruciaal probleem. De bestrijding van online piraterij omvat een aantal complementaire elementen: i invoering van legale aanbieding; i voorlichtingsinitiatieven; i handhaving van juridische rechten; i streven naar betere samenwerking met aanbieders van internetdiensten (ISP's) om verspreiding van ongeloorloofde inhoud tegen te gaan. Het idee van voorlichting en bewustmaking van het belang van auteursrechten voor de beschikbaarheid van inhoud wordt over het algemeen beschouwd als een nuttig instrument voor de bestrijding van piraterij.

Eigenaars van inhoud vragen meer samenwerking bij de strijd tegen piraterij. In bijlage I bij het recent goedgekeurde wetsvoorstel voor de hervorming van de Machtigingsrichtlijn zijn verwijzingen opgenomen met betrekking tot de naleving van nationale maatregelen voor de uitvoering van de Auteursrechtenrichtlijn (2001/29/EG) en de Handhavingsrichtlijn (2004/48/EG) i. Voorts bepaalt artikel 20, lid 6, van het wetsvoorstel tot wijziging van de Universeledienstenrichtlijn dat ISP's verplicht zijn abonnees van te voren duidelijk te informeren over de contractsluiting en vervolgens over hun verplichtingen in verband met auteurs- en verwante rechten i.

In Frankrijk werd op 23 november 2007 een Memorandum van overeenstemming i ondertekend tussen muziek- en filmproducenten, aanbieders van internetdiensten en de overheid. Op grond van deze overeenkomst moet Frankrijk een nieuwe internetautoriteit opzetten die bevoegdheden krijgt om toegang tot het web voor diegenen die illegaal bestanden raadplegen, te schorsen of te ontzeggen.

Het lijkt dan ook aangewezen samenwerkingsprocedures ("gedragscodes") in het leven te roepen tussen aanbieders van toegang/diensten en houders van rechten en consumenten om te zorgen voor een breed aanbod van aantrekkelijke online-inhoud, consumentvriendelijke online diensten, adequate bescherming van auteursrechtelijk beschermde werken, bewustmaking/voorlichting over het belang van auteursrechten voor de beschikbaarheid van inhoud en nauwe samenwerking bij de bestrijding van piraterij/ongeoorloofd gebruik van bestanden.

12.

3. CONCLUSIE


Terwijl de herziening van richtlijnen die van invloed zijn op de verspreiding van inhoud, zoals de Satelliet- en kabelrichtlijn, de Auteursrechtenrichtlijn van 2001 en de Voorwaardelijke toegangsrichtlijn nog aan de gang, is wordt met deze mededeling een proces gestart waarin een oplossing wordt gezocht voor de meest dringende problemen die zijn vastgesteld en die betrekking hebben op de online-verspreiding van creatieve inhoud. De Commissie wenst de problemen die in dit document aan de orde worden gesteld, op twee manieren aan te pakken:

- Het opzetten van het platform “online-inhoud”, een kader voor discussie op Europees niveau. Dit platform, dat gewijd is aan inhoudspecifieke of brancheoverschrijdende onderhandelingen over vraagstukken die verband houden met de online verspreiding van creatieve inhoud, zou volgens de agenda van elke bijeenkomst aanbieders van inhoud, houders van rechten, ondernemingen en organisaties op het gebied van de telecom- en technologiesectoren moeten omvatten alsmede consumenten. De taakomschrijving van het platform “online-inhoud” omvat ondermeer de in deze mededeling vermelde vraagstukken zoals de beschikbaarheid van inhoud, de verbetering van mechanismen voor rechtenvereffening, procedures voor gebiedsoverschrijdende licentieverlening, het beheer van creatieve online-inhoud en samenwerkingsmechanismen om ervoor te zorgen dat auteursrechten in de online-omgeving beter in acht worden genomen. De werkzaamheden van het platform moeten ook bijdragen aan de uitwerking van een gids voor consumenten en gebruikers van informatiemaatschappijdiensten i.

- Bezinning over de voorbereiding, medio 2008, van een voorstel voor een aanbeveling aan het Parlement en de Raad inzake creatieve online-inhoud die de volgende punten zou behandelen: transparantie (etikettering) en interoperabiliteit van DRM’s; stimulering van innovatieve licentieregelingen op het gebied van audiovisuele werken, en legale aanbiedingen en piraterij. Alle belanghebbenden wordt derhalve verzocht vóór 29/02/2008 een standpunt in te nemen over de in de bijlage bij deze mededeling vermelde thema’s.

13.

BIJLAGE


Creatieve online-inhoud – Beleids/regelgevingskwesties voor de raadpleging

14.

Beheer van digitale rechten


1) Bent u het ermee eens dat goedkeuring van interoperabele DRM-systemen de ontwikkeling van creatieve online-inhouddiensten in de interne markt zou steunen? Wat zijn de voornaamste obstakels voor volledig interoperabele DRM-systemen? Welke praktijken kunt u aanbevelen wat betreft de interoperabiliteit van DRM?

2) Bent u het ermee eens dat consumentenvoorlichting ten aanzien van DRM-elementen met betrekking tot de interoperabiliteit en bescherming van persoonlijke gegevens moet worden verbeterd? Wat zouden, volgens u, de meest doelmatige manier en de meest geschikte procedures zijn om de consumentenvoorlichting ten aanzien van DRM-systemen te verbeteren? Welke praktijken zou u aanbevelen met betrekking tot de etikettering van digitale producten en diensten?

3) Bent u het er mee eens dat minder ingewikkelde en beter te begrijpen licentieovereenkomsten voor de eindgebruikers (EULA's) de ontwikkeling zou steunen van creatieve online-inhouddiensten in de interne markt? Welke praktijken zou u aanbevelen ten aanzien van EULA's? Kunt u aangeven voor welk specifiek vraagstuk in verband met EULA's een oplossing moet worden gezocht?

4) Bent u het er mee eens dat alternatieve mechanismen voor het oplossen van geschillen die betrekking hebben op de toepassing en het beheer van DRM-systemen het vertrouwen van de consument in nieuwe producten en diensten kunnen verbeteren? Welke praktijken kunt u in dat opzicht aanbevelen?

5) Bent u het er mee eens dat niet-discriminerende toegang (bijv. voor het midden- en kleinbedrijf) tot DRM-oplossingen nodig is om de mededinging op de markt voor de verspreiding van digitale inhoud in stand te houden?

Gebiedsoverschrijdende licentierechten

15.

6) Bent u het ermee eens dat gebiedsoverschrijdende licentierechten moeten worden aangepakt door middel van een aanbeveling van het Europees Parlement en de Raad?


7) Wat is volgens u de meest doelmatige manier om gebiedsoverschrijdende licentierechten op het gebied van audiovisuele werken te bevorderen. Bent u het er mee eens dat een model van online licenties gebaseerd op het onderscheid tussen een primaire en een secondaire gebiedsoverschrijdende markt een gebiedsoverschrijdende licentieregeling of een licentieregeling voor de EU kan vergemakkelijken voor de creatieve inhoud waarmee u werkt?

8) Bent u het ermee eens dat bedrijfsmodellen die gebaseerd zijn op het idee om minder of meer te verkopen, zoals geïllustreerd wordt door de zogenaamde 'Long tail' theorie (lange afwikkeling), baat hebben bij gebiedsoverschrijdende licentierechten voor werken uit de titelcatalogus (bijv. werken van meer dan twee jaar oud)?

16.

Legale aanbiedingen en piraterij


17.

9) Hoe kan meer en doelmatigere samenwerking met de belanghebbenden ertoe bijdragen dat auteursrechten in de online-omgeving beter in acht worden genomen?


18.

10) Bent u van mening dat het recentelijk in Frankrijk ondertekende memorandum van overeenstemming een voorbeeld is dat navolging verdient?


19.

11) Bent u van oordeel dat maatregelen om te filteren een doelmatige manier zou zijn om overtredingen van online-auteursrechten te voorkomen?


Gelieve uw opmerkingen vóór 29/02/2008 in elektronisch formaat in te dienen. Alle opmerkingen zullen gepubliceerd worden op de website van de Commissie tenzij hiertegen bezwaar wordt gemaakt. Bijdragen die vertrouwelijk moeten worden behandeld, dienen dit bovenaan de eerste bladzijde te vermelden. Eventuele begeleidende brieven moeten als afzonderlijk document worden ingediend. Indien uw opmerkingen meer dan vier bladzijden in beslag nemen, dient u een beknopte samenvatting te verschaffen. Alle opmerkingen moeten via e-mail aan de functionele mailbox van de Eenheid Audiovisueel en mediabeleid van het Directoraat-generaal Informatiemaatschappij en Media te worden gezonden: avpolicy@ec.europa.eu.
– PB L 284 van 27.10.2005, blz. 10.
œuvres et programmes culturels sur les nouveaux réseaux" – www.culture.gouv.fr/culture/actualites
target="_blank">www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-/+TA+P6-TA-2007-0287+0+DOC+XML+V0//EN&language=EN