Toelichting bij SEC(2009)39 - Ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF Alarmsysteem Nrs. 9-11/2008

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

NL

2.

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN


Brussel, 15.1.2009

SEC(2009) 39 definitief


VERSLAG VAN DE COMMISSIE
AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD


over de ontwikkeling van de uitgaven uit het ELGF

Alarmsysteem

Nrs. 9-11/2008

INHOUDSOPGAVE

1.

Inleiding

3

3.

2. OPMERKINGEN OVER DE UITVOERING VAN DE ELGF-BEGROTING 2008 3


4.

3. BESTEMMINGSONTVANGSTEN VOOR HET ELGF 5


5.

4. OPBRENGSTEN VAN DE TIJDELIJKE HERSTRUCTURERINGSHEFFING (SECTOR SUIKER) 6


6.

5. BESTEDING VAN HET FONDS VOOR DE HERSTRUCTURERING VAN DE SUIKERINDUSTRIE 6


7.

6. Conclusies 6


BIJLAGEBesteding van de ELGF-kredieten tot en met 30/9/2008 (voorlopige cijfers)


1. Inleiding

In de tabel in de bijlage wordt een overzicht gegeven van de uitgaven die in de periode van 16 oktober 2007 tot en met 30 september 2008 werkelijk zijn verricht ten laste van het ELGF, en worden die uitgaven vergeleken met het uitgavenprofiel (indicator) dat is bepaald op grond van artikel 20 van Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad1.

2. Opmerkingen over de uitvoering van de ELGF-begroting 2008

Hieronder volgt voor de onderdelen van de begroting 2008 die de grootste verschillen tussen de werkelijke en de verwachte uitgaven te zien geven, een beknopte uiteenzetting van de oorzaken van die verschillen.

2.1. Monetaire factoren

Overeenkomstig artikel 21 van Verordening (EG) nr. 1290/2005 is bij de opstelling van de door de begrotingsautoriteit vastgestelde begroting gewerkt met de gemiddelde koers van de euro ten opzichte van de VS-dollar in de periode juli-september 2007 (1 euro = 1,37 VS‑dollar). Op te merken valt dat de gemiddelde koers in de periode van 1 augustus 2007 tot en met 31 juli 2008 op ongeveer 1 euro = 1,49 VS-dollar kwam, wat een stijging met 8,8% betekende ten opzichte van de voor de opstelling van de begroting 2008 gebruikte koers.

De werkelijke uitgaven in de bovenbedoelde periode zijn inclusief de gevolgen van de schommelingen van de koers van de euro ten opzichte van de VS-dollar. In dit verband wordt erop gewezen dat de ontwikkeling van deze koers van invloed is op de vaststelling van de uitvoerrestituties voor landbouwproducten, en vooral van die voor suiker.

2.2. Marktfactoren

2.2.1. Granen (– 43,8 miljoen euro)

Het huidige kredietbestedingsniveau ten opzichte van de indicator is toe te schrijven aan het feit dat granen uit de interventievoorraden zijn verkocht tegen hogere interne prijzen dan die waarvan bij de opstelling van de begroting 2008 was uitgegaan.

2.2.2. Restituties voor niet in bijlage I genoemde producten (–31,8 miljoen euro)

Het kredietbestedingsniveau ten opzichte van de huidige indicator is in de eerste plaats toe te schrijven aan het lagere tempo waarin de betrokken lidstaten uitvoerrestituties hebben betaald, maar ook aan het feit dat de uitvoerrestituties over de hele linie lager waren dan de bedragen waarvan bij de opstelling van de begroting 2008 was uitgegaan. De verwachting voor dit begrotingsartikel is dat het begrotingsjaar met een meevaller zal worden afgesloten.

2.2.3. Suiker (–90,3 miljoen euro)

Het huidige kredietbestedingsniveau ten opzichte van de indicator is toe te schrijven aan het lagere tempo waarin de betrokken lidstaten uitvoerrestituties hebben betaald en aan het feit dat kleinere hoeveelheden suiker zijn uitgevoerd en dat de eenheidsbedragen van de uitvoerrestituties over de hele linie lager waren dan de eenheidsbedragen waarvan bij de opstelling van de begroting 2008 was uitgegaan. De verwachting voor dit begrotingsartikel is dat het begrotingsjaar met een meevaller zal worden afgesloten.

2.2.4. Groenten en fruit (+329,3 miljoen euro)

Het kredietbestedingsniveau ten opzichte van de huidige indicator is in de eerste plaats toe te schrijven aan het feit dat de lidstaten in de periode tot en met 30 september 2008 grotere bedragen voor de actiefondsen van de telersverenigingen hebben betaald dan verwacht.

Op 467 miljoen euro geraamde ontvangsten zijn bestemd voor de financiering van uitgaven voor de actiefondsen van de telersverenigingen in de sector groenten en fruit. Deze inkomsten zijn verrekend in de kredieten voor de begroting 2008 die voor deze sector werden aangevraagd en door de begrotingsautoriteit werden toegekend. Bijgevolg ligt de indicator te laag, omdat deze is berekend op basis van een kredietniveau waarin de bestemmingsontvangsten voor deze sector niet zijn verrekend. Dit is tevens de reden waarom de werkelijke uitgaven, afgezet tegen de overeenkomstige indicator, de op dit moment beschikbare kredieten overschrijden.

De bestemmingsontvangsten voor de sector groenten de fruit dienen echter te volstaan om de uitgaven van de lidstaten in deze sector te dekken.

2.2.5. Wijn (–251,6 miljoen euro)

Dat het kredietbestedingsniveau lager ligt dan de indicator is toe te schrijven aan:

- de lagere uitgaven van de lidstaten voor de distillatie van wijn als gevolg van het feit dat kleinere hoeveelheden bijproducten van de wijnbereiding voor distillatie werden aangeboden en ook kleinere hoeveelheden wijn tot drinkalcohol werden verwerkt, en

- de geringere bedragen die de lidstaten hebben besteed aan herstructurerings- en omschakelingssteun.

De verwachting voor dit begrotingsartikel is dat het begrotingsjaar met een meevaller zal worden afgesloten.

2.2.6. Varkensvlees, eieren en pluimvee (+ 97,9 miljoen euro)

Het huidige bestedingsniveau is voornamelijk het gevolg van de uitgaven van de lidstaten aan uitvoerrestituties voor vers en bevroren varkensvlees. De Commissie heeft de betrokken regeling eind november 2007 ingesteld als reactie op de benarde marktsituatie in de sector varkensvlees, die vooral te wijten was aan de hoge voerkosten en de scherpe daling van de koers van de VS-dollar. Op de begroting 2008 waren echter geen kredieten voor een dergelijke regeling uitgetrokken. Daarom liggen de uitgaven van de lidstaten op dit moment hoger dan de kredietindicator. Verwacht wordt dat deze situatie tot het einde van het begrotingsjaar zal voortduren.

2.3. Rechtstreekse steun (+ 754,2 miljoen euro)

De overbesteding ten opzichte van de indicator is voornamelijk het gevolg van de betalingen die de lidstaten in de periode tot en met 30 september 2008 hebben gedaan in het kader van de bedrijfstoeslagregeling.

Hierbij moet worden opgemerkt dat naar schatting 1 470,0 miljoen euro aan ontvangsten zijn geoormerkt om deze regeling te financieren. Deze inkomsten zijn verrekend in de kredieten voor de begroting 2008 die voor deze sector werden aangevraagd en door de begrotingsautoriteit werden toegekend. Bijgevolg ligt de indicator te laag, omdat deze is berekend op basis van een kredietniveau waarin de bestemmingsontvangsten voor deze sector niet zijn verrekend. Dit is tevens de reden waarom de werkelijke uitgaven, afgezet tegenover de overeenkomstige indicator, de op dit moment beschikbare kredieten overschrijden.

De bestemmingsontvangsten voor rechtstreekse steunverlening dienen echter te volstaan om de uitgaven van de lidstaten in deze sector te dekken.

2.4. Audit van de landbouwuitgaven

2.4.1. Boekhoudkundige goedkeuring van de rekeningen van de vorige jaren (+ 320,8 miljoen euro)

Deze 'overbesteding' betreft in feite het verschil tussen de bedragen die in de periode tot en met 30 september 2008 reeds zijn terugbetaald wegens opgelegde correcties, en het bedrag dat de betrokken indicator voor die periode aangeeft.

Alle in dit begrotingsjaar te verwachten beschikkingen tot boekhoudkundige goedkeuring van de rekeningen zijn echter reeds door de Commissie gegeven. Naar schatting zal op grond van die beschikkingen netto ongeveer 40,0 miljoen euro worden terugbetaald. Dit bedrag is inclusief een schatting van de correcties wegens te late betaling die nog mogen worden verwacht. In de door de begrotingsautoriteit aangenomen begroting 2008 is echter uitgegaan van terugbetalingen ten bedrage van 370,0 miljoen euro. Dit komt neer op een tekort aan begrotingskredieten ten belope van 330,0 miljoen euro. Dit verschil tussen de verwachte en de feitelijke terugbetalingen zal moeten worden opgevangen met behulp van kredieten die elders in de ELGF-begroting worden gevonden; de bestede ELGF-kredieten zullen dus met dat bedrag toenemen.

3. Bestemmingsontvangsten voor het ELGF

In het begrotingsjaar 2008 is in de periode tot en met 30 september 2008 1 544,9 miljoen euro aan bestemmingsontvangsten geïnd (zie bijgevoegde tabel). Het betreft de volgende bedragen:

- ca. 984,6 miljoen euro aan terugbetalingen als gevolg van de correcties in het kader van de conformiteitsgoedkeuring,

- ca. 339,4 miljoen euro aan invorderingen in verband met onregelmatigheden; verwacht wordt dat daar in de rest van het begrotingsjaar nog bedragen zullen bijkomen,

- ca. 220,8 miljoen euro als gevolg van de melkheffing, terwijl de opbrengsten ervan oorspronkelijk waren geraamd op 219,0 miljoen euro.

De van het begrotingsjaar 2007 naar het begrotingsjaar 2008 over te dragen bestemmingsontvangsten waren oorspronkelijk geraamd op 1 138,0 miljoen euro, maar bleken achteraf 1 159,5 miljoen euro te bedragen.

4. Opbrengsten van de tijdelijke herstructureringsheffing (sector suiker)

In november 2007 hebben de lidstaten de tweede tranche overgemaakt van de tijdelijke herstructureringsheffing ter financiering van de afstanddoening van suikerquota in het verkoopseizoen 2006/2007; het betreft ongeveer 858,1 miljoen euro. Voorts hebben de lidstaten ongeveer 1 734,7 miljoen euro overgemaakt bij wijze van eerste tranche van de tijdelijke herstructureringsheffing ter financiering van de afstanddoening van suikerquota in het verkoopseizoen 2007/2008. In de periode tot en met 30 september 2008 is derhalve in totaal 2 592,9 miljoen euro aan opbrengsten van de tijdelijke herstructureringsheffing (bestemmingsontvangsten) overgemaakt aan de Commissie.

Ten slotte is 735,8 miljoen euro aan dergelijke bestemmingsontvangsten overgedragen van het begrotingsjaar 2007 naar het begrotingsjaar 2008, terwijl die overdracht oorspronkelijk op 530,0 miljoen euro was geschat. Van de bovenvermelde bedragen in het kader van de tijdelijke herstructureringsheffing die naar de begunstigden van het fonds voor de herstructurering van de suikerindustrie zijn gevloeid (zie het onderstaande punt 5), resteert momenteel nog een bedrag van 1 308,9 miljoen euro, dat naar 2009 zal worden overgedragen.

5. Besteding van het fonds voor de herstructurering van de suikerindustrie

In de periode tot en met 30 september 2008 hebben de lidstaten ca. 1 284,0 miljoen euro steun voor de herstructurering van de suikerindustrie verleend, in de vorm van diversificatiesteun en steun aan suikerraffinaderijen. Die steun is gefinancierd uit de bovenvermelde opbrengsten van de tijdelijke herstructureringsheffing (zie het bovenstaande punt 4).

6. Conclusies

Hierbij moet worden opgemerkt dat de begrotingskredieten voor het ELGF bij Gewijzigde begroting 3/2008 met 130,0 miljoen euro zijn verhoogd om de veterinaire maatregelen vanwege de bluetonguecrisis te financieren. De ELGF-begrotingskredieten die zijn gebruikt voor de vergoeding van de uitgaven die de lidstaten in de periode van 16 oktober 2007 tot en met 30 september 2008 hebben gedaan, met name voor marktmaatregelen en rechtstreekse steun, bedragen 41 671,4 miljoen euro, wat betekent dat ten opzichte van de indicator sprake is van een overbesteding van die kredieten ten bedrage van ca. 988,9 miljoen euro.

Bepalende factor in dit bestedingspatroon zijn de betalingen die de lidstaten hebben gedaan voor de actiefondsen van de telersverenigingen, voor de varkensvleessector en voor de bedrijfstoeslagregeling, en het feit dat de terugbetalingen wegens in het kader van de boekhoudkundige goedkeuring van de ELGF-rekeningen opgelegde correcties achterblijven bij de verwachtingen. Deze overbesteding (zie de punten 2.2.4, 2.2.6, 2.3 en 2.4 hierboven) wordt ruimschoots opgevangen door de inkomsten die aan de begroting 2008 zijn toegewezen (zie punt 3 hierboven).

Momenteel bedragen de aan de begroting 2008 toegewezen beschikbare inkomsten 2 704,4 miljoen euro: overdrachten ten belope van 1 159,5 miljoen euro van begrotingsjaar 2007 naar begrotingsjaar 2008 en recent, in de periode tot en met 30 september 2008, geïnde bedragen ten belope van 1 544,9 miljoen euro. Naar verwachting zullen de bestemmingsontvangsten die van begrotingsjaar 2007 zijn overdragen naar begrotingsjaar 2008, in het lopende begrotingsjaar worden benut en zullen de in 2008 geïnde bestemmingsontvangsten grotendeels worden overgedragen naar 2009.

BIJLAGE


1PB L 209 van 11.8.2005, blz. 1.

NL NL