Toelichting bij COM(2009)600-1 - Herziening van het meerjarig financieel kader (2007-2013) voor de financiering van projecten op energiegebied in het kader van een Europees economisch herstelplan (tweede herziening)

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52009DC0600


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

1.

Brussel, 27.10.2009


COM(2009)600 definitief

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de herziening van het meerjarig financieel kader (2007-2013)voor de financiering van projecten op energiegebied in het kader van een Europees economisch herstelplan (tweede herziening)

Voorstel voor een

BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer ten aanzien van het meerjarig financieel kader

MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

betreffende de herziening van het meerjarig financieel kader (2007-2013)

voor de financiering van projecten op energiegebied in het kader van een Europees economisch herstelplan (tweede herziening)

Inleiding



Op grond van het voorstel van de Commissie van 10 december 2008 betreffende de herziening van het financieel kader met het oog op de financiering van trans-Europese infrastructurele energie-interconnectie- en breedbandprojecten in het kader van het Europees economisch herstelplan i zijn het Europees Parlement, de Raad en de Commissie tijdens de begrotingstrialoog van 2 april 2009 overeengekomen het pakket als volgt te financieren:

1. Het pakket, dat een extra stimulans wil bieden voor de economie en voor de verbetering van de energiezekerheid, beloopt, in huidige prijzen, 5 miljard EUR:

2. 3 980 miljoen EUR wordt beschikbaar gesteld voor de financiering van energieprojecten onder rubriek 1A van het financieel kader: 2 miljard EUR in 2009 en 1 980 miljoen EUR in 2010.

3. Voorts wordt in het kader van rubriek 2 een bedrag van 1 020 miljoen EUR beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van breedbandinternet in plattelandsgebieden en de intensivering van de activiteiten met betrekking tot de 'nieuwe uitdagingen' zoals die zijn omschreven in het kader van de 'check-up' van het gemeenschappelijk landbouwbeleid.

4. De financiering van het totaalbedrag van 5 miljard EUR zal zo snel mogelijk worden geregeld:

5. Het plafond voor 2009 van rubriek 1A wordt verhoogd met een bedrag van 2 miljard EUR, dat zal worden gecompenseerd met een verlaging met hetzelfde bedrag van het plafond voor 2009 in rubriek 2, overeenkomstig de punten 21 tot 23 van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer i. Voorts wordt in de begroting voor 2009 een bedrag van 600 miljoen EUR toegevoegd aan de plattelandsontwikkeling, ten behoeve van de financiering van breedbandinternet en de intensivering van de activiteiten in verband met de 'nieuwe uitdagingen'. Het meerjarig financieel kader wordt herzien, en tegelijkertijd wordt de begroting 2009 dienovereenkomstig gewijzigd op basis van voorliggend gewijzigd Commissievoorstel en een voorontwerp van gewijzigde begroting bij de begroting 2009.

6. De resterende 2 400 miljoen EUR wordt tijdens de overlegprocedure voor de begroting 2010 gefinancierd met behulp van een compensatiemechanisme door alle in het rechtskader opgenomen begrotingsmiddelen te benutten en zal zo nodig uiterlijk tijdens de overlegprocedure voor de begroting 2011 worden aangevuld.

7. Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie zullen alle beschikbare bronnen onderzoeken die kunnen voorzien in de compensatie.

8. Alvorens wordt gesproken over de aanwending van het beschikbare bedrag van rubriek 2, zal 420 miljoen EUR worden vastgelegd voor de ontwikkeling van breedbandinternet in plattelandsgebieden en de intensivering van de activiteiten in verband met de 'nieuwe uitdagingen' zoals omschreven in het kader van de 'check-up' van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in 2010.

9. Ter compensatie van het bedrag van 1 980 miljoen EUR, worden de resterende marge onder de maxima voor 2009 en de beschikbare marges voor 2010 en 2011 (met inachtneming van punt 13 van het Interinstitutioneel Akkoord) en, indien noodzakelijk, alle andere beschikbare financiële middelen gebruikt. Het compensatiemechanisme laat de financiële middelen voor de programma's waarvoor de medebeslissingsprocedure geldt en de jaarlijkse begrotingsprocedure onverlet.

10. Het totale maximum van het financieel kader voor 2007-2013 wordt niet overschreden.

Bij besluit van het Europees Parlement en de Raad van 6 mei 2009 werd het financieel kader herzien om het maximum voor rubriek 1A met 2 miljard EUR te verhogen i.

Deze mededeling omvat een voorstel voor een nieuw besluit van het Europees Parlement en de Raad tot herziening van het financieel kader, om het maximum aan vastleggingskredieten van rubriek 1A voor 2010 te verhogen met 1,587 miljard EUR. Het gat ten opzichte van het volledige bedrag dat is vooropgesteld voor energieprojecten zou hierdoor voorlopig 393 miljoen EUR bedragen. Overeenkomstig het bovenbedoelde akkoord zal dit gat uiterlijk tijdens de overlegprocedure voor de begroting 2011 worden aangevuld.

De uiteindelijke omvang van het gat zal worden beoordeeld zodra de definitieve uitvoeringsgegevens van ELGF-maatregelen onder rubriek 2 begin november 2009 bekend zijn. Eventuele nieuwe marktontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op de begroting 2010 zullen dan ook bekeken worden. De Commissie is bereid alle financieringsmogelijkheden te onderzoeken om het resterende gat tijdens de overlegprocedure voor de begroting 2009 te dichten.

2.

Gebruik van de marges en herschikking binnen rubriek IA


In punt 13 van het IIA is bepaald dat de instellingen ervoor moeten zorgen dat voldoende marges beneden de maxima overblijven. Er is geen marge meer beschikbaar onder het maximum van de vastleggingskredieten in rubriek 1A voor 2009. De beschikbare marges onder de maxima van rubriek 1A bedragen 43 miljoen EUR voor 2010, rekening houdende met nota van wijzigingen nr. 2 betreffende de financiering van de ontmanteling van de kerncentrale van Kozloduy in de periode 2011-2013, en 37 miljoen EUR voor 2011, rekening houdende met de GMES-voorstellen van de Commissie (Global Monitoring for Environment and Security - wereldwijde monitoring voor milieu en veiligheid), Kozloduy en de nieuwe autoriteiten voor financieel toezicht. De Commissie is daarom van oordeel dat deze marges niet kunnen worden gebruikt om bij te dragen aan de financiering van de betrokken activiteiten van het Europees economisch herstelplan.

Overeenkomstig de verklaring van 2 april 2009 zijn de drie instellingen overeengekomen dat "het compensatiemechanisme de financiële middelen voor de programma's waarvoor de medebeslissingsprocedure geldt en de jaarlijkse begrotingsprocedure onverlet laat". De Commissie zien geen verdere mogelijkheden wat betreft herschikkingen binnen rubriek 1A.

3.

Vastleggingskredieten: Overschrijvingen van rubriek 2


De beschikbare marge onder het uitgavenmaximum voor vastleggingskredieten van rubriek 2 voor 2009 bedraagt momenteel 901 miljoen EUR. Dit bedrag omvat 34 miljoen EUR als gevolg van onderbesteding voor visserijprogramma's die zijn opgenomen in gewijzigde begroting nr. 10/2009.

Voorts kunnen 250 miljoen EUR aan kredieten van de begroting 2009 voor plattelandsontwikkeling en 20 miljoen EUR voor klimaatverandering niet worden gebruikt omdat er geen rechtsgrondslag is.

Omdat het landbouwjaar nu afgesloten is, wordt voorgesteld om de beschikbare marge voor 2009 en de ongebruikte kredieten van rubriek 2 beschikbaar te stellen voor de energieprojecten van het onder rubriek 1A te financieren Europees economisch herstelplan.

Als gevolg van de moeilijke situatie op de melk- en zuivelmarkten, is de beschikbare marge onder het uitgavenmaximum voor vastleggingskredieten van rubriek 2 voor 2010 kleiner dan oorspronkelijk verwacht (844 miljoen EUR).

4.

De Commissie stelt voor deze marge te gebruiken om


- in rubriek 2 een bedrag van 420 miljoen EUR beschikbaar te stellen voor de ontwikkeling van breedbandinternet in plattelandsgebieden en de intensivering van de activiteiten met betrekking tot de 'nieuwe uitdagingen' zoals die zijn omschreven in het kader van de 'check-up';

- daarnaast nog eens 124 miljoen EUR beschikbaar te stellen voor energieprojecten van rubriek 1A.

Daarna blijft er onder het uitgavenmaximum voor 2010 een marge van 300 miljoen EUR over voor landbouw, wat overeenkomt met de marge die noodzakelijk is om de toepassing van het mechanisme voor financiële discipline te voorkomen. In elk geval heeft de Commissie alle passende maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de besluiten die zijn genomen met betrekking tot de uitgaven voor het GLB en de financiering ervan, met inbegrip van de overeenkomst over de 'check-up' van het gemeenschappelijk landbouwbeleid, worden nageleefd.

5.

Vastleggingskredieten: Overschrijvingen van rubriek 5


De marges onder de uitgavenmaxima van rubriek 5 (Administratie) bedragen 131 miljoen EUR in 2009 (inclusief een vergroting van de marge met 55 miljoen EUR wegens onderbesteding, beschikbaar gesteld bij gewijzigde begroting nr. 10/2009) en 230 miljoen EUR in 2010. Een deel van deze laatste marge zou nodig kunnen zijn ter dekking van extra behoeften in verband met de inwerkingtreding van het Lissabonverdrag. Rekening houdende daarmee, kan maximaal 281 miljoen EUR (131 miljoen EUR van de marge 2009 en 150 miljoen EUR van de marge 2010) beschikbaar gesteld worden.

6.

Vastleggingskredieten: Overschrijvingen van rubriek 1b


Tot slot blijft onder het maximum aan vastleggingskredieten voor rubriek 1B in 2010 een bruikbare marge van 11 miljoen EUR over wegens geringere behoeften voor technische bijstand.

7.

Betalingskredieten


Ten aanzien van de betalingskredieten is in punt 23, vierde alinea, van het IIA bepaald dat bij iedere herziening een juiste verhouding tussen de vastleggingen en de betalingen moet worden bewaard. De jaarlijkse maxima voor betalingskredieten moeten worden gewijzigd uitgaande van de geraamde betalingsprofielen voor de aanvullende vastleggingen onder rubriek 1A en de vermindering van de betalingen die overeenstemt met de vermindering van de vastleggingskredieten voor rubrieken 1b, 2 en 5 in 2009 en 2010.

8.

Samenvatting en conclusie


Onderstaande tabel geeft een overzicht van de voorgestelde wijzigingen van de maxima voor vastleggings- en betalingskredieten in het financieel kader. Deze bedragen zijn uitgedrukt in lopende prijzen:

[afbeelding - zie origineel document]

Over het geheel genomen zal de herziening neutraal zijn voor de algemene maxima voor vastleggings- en betalingskredieten uitgedrukt in huidige prijzen.

De hierboven uiteengezette wijzigingen resulteren in de hierna volgende tabel in lopende prijzen.

De formele beslissing inzake de herziening van het financieel kader dient te verwijzen naar de in het IIA overeengekomen basistabel, die in constante prijzen van 2004 is uitgedrukt. De bedragen die in huidige prijzen zijn uitgedrukt, moeten derhalve met behulp van een vaste deflator van 2 % per jaar worden omgerekend naar de prijzen van 2004, overeenkomstig punt 16 van het IIA.

[afbeelding - zie origineel document]

9.

Voorstel voor een


BESLUIT VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

tot wijziging van het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer ten aanzien van het meerjarig financieel kader

HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gelet op het Interinstitutioneel Akkoord van 17 mei 2006 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer i, en met name op punt 21, punt 22, eerste en tweede alinea, en punt 23 daarvan,

Gezien het voorstel van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

Op de trialoogbijeenkomst van 19 november 2009 hebben het Europees Parlement, de Raad en de Commissie overeenstemming bereikt over de aanvullende financiering, in het kader van het Europees economisch herstelplan, van projecten op het gebied van energie en breedbandinternet, alsook voor de intensivering van de maatregelen die betrekking hebben op de 'nieuwe uitdagingen' die in het kader van de evaluatie van de tussentijdse hervorming van het gemeenschappelijk landbouwbeleid van 2003 (de zogeheten 'check-up') zijn vastgesteld i. Voor de financiering is een herziening vereist van het financiële meerjarenkader 2007-2013 overeenkomstig de punten 21, 22, en 23 van het Interinstitutioneel Akkoord, om voor het jaar 2010 het maximum voor vastleggingskredieten onder subrubriek 1A te verhogen met een bedrag van 1,587 miljard EUR in lopende prijzen.

De verhoging van het maximum voor subrubriek 1A wordt volledig gecompenseerd door het maximum voor vastleggingskredieten onder rubrieken 1b, 2 en 5 voor 2009 en 2010 met 1,587 miljard EUR te verlagen.

Om een goede verhouding tussen vastleggingen en betalingen te handhaven, worden de jaarlijkse maxima voor betalingskredieten aangepast. De aanpassing zal neutraal zijn.

Bijlage I bij het Interinstitutioneel Akkoord betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer moet dienovereenkomstig worden gewijzigd i,

BESLUITEN:

10.

Enig artikel


Bijlage I bij het Interinstitutioneel Akkoord betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer wordt vervangen door de bijlage bij onderhavig besluit.

Gedaan te Brussel,

11.

Voor het Europees Parlement Voor de Raad


De voorzitter De voorzitter

BIJLAGE

[afbeelding - zie origineel document]