Toelichting bij COM(2010)735 - Sluiting van een protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden bij de visserijovereenkomst met São Tomé en Principe

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op basis van het mandaat van de Raad[1] heeft de Europese Commissie met de Democratische Republiek São Tomé en Principe onderhandeld met het oog op de verlenging van het protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Unie van de Democratische Republiek São Tomé en Principe van 23 juli 2007[2], dat op 31 mei 2010 is afgelopen. Op basis van deze onderhandelingen is op 15 juli 2010 een nieuw protocol geparafeerd dat een periode van drie jaar beslaat vanaf de aanneming van het desbetreffende besluit van de Raad inzake de ondertekening namens de Unie en de voorlopige toepassing van het protocol.

De Commissie wordt verzocht bijgaand voorstel voor een besluit betreffende de sluiting van het nieuwe protocol goed te keuren en aan de Raad voor te leggen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Bij het bepalen van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder andere gebaseerd op de resultaten van een evaluatie achteraf door externe deskundigen.

Het voornaamste doel van het protocol is om de aan de vaartuigen van de Europese Unie geboden vangstmogelijkheden vast te stellen op basis van het beschikbare overschot, alsmede de financiële tegenprestatie voor, afzonderlijk, de toegangsrechten en de ondersteuning van de sector.

Het doel is de samenwerking tussen de Europese Unie en de Democratische Republiek São Tomé en Principe voort te zetten met het oog op een versterking van het partnerschapskader op visserijgebied, dat is ingesteld in 2006, met name om, in het belang van beide partijen, bij te dragen tot de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van São Tomé e Príncipe.

Beide partijen hebben het nieuwe protocol nodig geacht om het partnerschap en de samenwerking in de visserijsector te versterken met gebruikmaking van alle beschikbare financieringsinstrumenten.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De onderhavige procedure met betrekking tot het besluit van de Raad, met instemming van het Europees Parlement, betreffende de sluiting van een nieuw protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de Democratische Republiek São Tomé en Principe, loopt parallel aan de procedures met betrekking tot:

- het besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van het protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie en de Democratische Republiek São Tomé en Principe, en

- de verordening van de Raad betreffende de toewijzing van vangstmogelijkheden aan de betrokken EU-lidstaten.

3.

Gevolgen voor de begroting



De in het protocol genoemde financiële tegenprestatie van in totaal 2 047 500 euro over de hele periode is gebaseerd op:

a) een referentiehoeveelheid per jaar die is vastgesteld op 7 000 ton voor 40 vaartuigen, hetgeen overeenkomt met 455 000 euro per jaar, en

b) een ondersteuning van de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Democratische Republiek São Tomé en Principe ter waarde van 227 500 euro per jaar. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale visserijbeleid.

4.

Optionele elementen



Wat de vangstmogelijkheden betreft, is overeengekomen dat 28 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen en 12 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug een vismachtiging zullen krijgen. Niettemin kunnen deze vangstmogelijkheden naar boven of naar beneden worden bijgesteld naar aanleiding van de jaarlijkse evaluatie van de toestand van de visbestanden, hetgeen tot een overeenkomstige herziening van de financiële tegenprestatie leidt.