Toelichting bij COM(2010)792 - Goedkeuring van de overeenkomst inzake havenstaatmaatregelen tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Havenstaatmaatregelen worden beschouwd als een essentieel instrument in de strijd van de internationale gemeenschap tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij). Als gevolg hiervan heeft de FAO in 2005 een modelregeling voor maatregelen van de havenstaten ter bestrijding van IOO-visserij vastgesteld. Deze modelregeling bevat minimumnormen als basis voor maatregelen die door de staten worden vastgesteld om onder buitenlandse vlag varende vissersvaartuigen die de havens van die staten wensen te gebruiken, te onderwerpen aan toezicht, controles en inspecties. Het betreft een niet-bindend instrument dat op vrijwillige basis wordt toegepast.

Bovendien hebben sommige regionale organisaties voor visserijbeheer (ROVB's) bindende havenstaatregelingen ingesteld die de leden van die organisaties moeten toepassen om toezicht uit te oefenen op de rechtmatigheid van aanlandingen, overladingen en andere activiteiten in hun havens. Sommige ROVB's hebben ook specifieke regels vastgesteld die tot doel hebben de haventoegang te ontzeggen aan vaartuigen die door de organisatie zijn opgenomen in een lijst van vaartuigen die IOO-visserij hebben bedreven of ondersteund.

De EU is lid van de FAO en van 13 ROVB's. Door ROVB's vastgestelde havenstaatregelingen zijn omgezet in het EU-recht, dat ook voorziet in algemene regels voor de aanlanding van visserijproducten door vaartuigen van derde landen in EU-havens, met name in het kader van Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/1999[1].

In het visserijcomité van de FAO is in 2007 afgesproken dat een internationaal, wettelijk bindend instrument inzake havenstaatmaatregelen om IOO-visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, dient te worden opgesteld.

In september 2007 is hierover op deskundigenniveau overlegd in Washington. In juni 2008 heeft de Raad een besluit vastgesteld waarbij de Commissie ertoe wordt gemachtigd om namens de Europese Gemeenschap onderhandelingen met het oog op het opstellen van een dergelijk instrument te voeren.

De FAO heeft vervolgens vier voor alle FAO-partijen toegankelijke technische overlegvergaderingen belegd om de laatste hand te leggen aan het opstellen van een internationaal ontwerpinstrument inzake havenstaatmaatregelen. De definitieve overeenkomst is op de 36ste FAO-conferentie (Rome, 18-23 november 2009) goedgekeurd en voor ondertekening opengesteld. In afwachting van de vaststelling is de overeenkomst in Rome op 22 november 2009 namens de Europese Gemeenschap ondertekend overeenkomstig het besluit van de Raad van 20 november 2009[2].

De bestrijding van IOO-visserij is een wezenlijk onderdeel van het gemeenschappelijk visserijbeleid en de EU dient internationale samenwerking op dit gebied te kunnen bevorderen door actief en constructief deel te nemen aan de vaststelling van een internationaal instrument inzake havenstaatmaatregelen. De EU heeft van bij het begin aan dit proces deelgenomen en heeft een actieve en constructieve rol bij het opstellen van de overeenkomst gespeeld.

Dit voorstel betreft de goedkeuring van de overeenkomst namens de Europese Unie.

De Raad wordt verzocht dit voorstel zo spoedig mogelijk na de goedkeuring ervan door het Europees Parlement aan te nemen.