Toelichting bij COM(2011)59 - Standpunt betreffende de definitie van "producten van oorsprong" en regelingen voor administratieve samenwerking in bijlage III bij de associatieovereenkomst met Chili

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



De associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Republiek Chili, anderzijds, is op 18 november 2002 ondertekend.

Bijlage III bij de associatieovereenkomst EU-Chili betreffende de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en regelingen voor administratieve samenwerking bevat de oorsprongsregels voor de producten van oorsprong uit het grondgebied van de partijen bij de overeenkomst.

Chili en de Europese Unie zijn overeengekomen om middels een aantekening in bijlage III de in die bijlage opgenomen oorsprongsregels te verduidelijken.

Algemene context



Bijlage III is op 1 februari 2003 in werking getreden. Sinds 1 januari 2004 zijn er aantekeningen bij bijlage III van kracht, die ertoe strekken de douane duidelijke richtsnoeren te verschaffen voor de praktische toepassing van bijlage III bij de overeenkomst.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Er bestaan nog geen bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Niet van toepassing.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbenden en effectbeoordeling



Niet relevant.

Dit voorstel behelst een verduidelijking van een eerdere tekst.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er hoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Niet relevant. Dit voorstel behelst een verduidelijking van een bestaande bilaterale overeenkomst. Er zijn geen andere opties die moeten worden onderzocht.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde actie



De Raad wordt verzocht het standpunt van de Europese Unie te bepalen ten aanzien van een ontwerpbesluit van het Bijzondere Comité EU-Chili inzake douanesamenwerking en oorsprongsregels tot verduidelijking van de oorsprongsregels in bijlage III bij de associatieovereenkomst betreffende de definitie van het begrip 'producten van oorsprong' en regelingen voor administratieve samenwerking.

Rechtsgrondslag



Krachtens artikel 39 van bijlage III bij de associatieovereenkomst kunnen de partijen overeenstemming bereiken over aantekeningen betreffende de interpretatie, de toepassing en het beheer van deze bijlage binnen het Bijzondere Comité inzake douanesamenwerking en oorsprongsregels.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Europese Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Niet relevant.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: andere.

Andere instrumenten zouden om de volgende reden(en) ongeschikt zijn.

Besluit van het Bijzondere Comité EU-Chili inzake douanesamenwerking en oorsprongsregels.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de EU-begroting.