Toelichting bij SEC(2003)1297 - Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 8 bij de begroting voor 2003 - Algemene staat van ontvangsten - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling III - Commissie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

OVERZICHTSTABEL PER RUBRIEK VAN DE FINANCIËLE VOORUITZICHTEN


ALGEMENE STAAT VAN ONTVANGSTEN

De algemene staat van ontvangsten wordt afzonderlijk toegezonden.


STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

AFDELING III - COMMISSIE


TOELICHTING

Bij de opstelling van het VOB 2004 is ervan uitgegaan dat de salarissen en pensioenen in 2004 met 2% zouden stijgen ten opzichte van 2003.

Er zijn echter twee factoren, die momenteel door de Raad worden besproken, die grote gevolgen zullen hebben voor de begrotingsbehoeften voor salarissen in 2004:

* Eurostat heeft vastgesteld dat er een groot verschil bestaat met de statistieken van de Franse overheid over de ontwikkeling van de basissalarissen van Franse ambtenaren. Als gevolg daarvan heeft de Commissie op 6 oktober 2003 een voorstel voor een verordening van de Raad  i goedgekeurd om dit verschil te corrigeren door de salarissen met ingang van 1 juli 2002 met 1% te verhogen. Voor deze verhoging is 32,7 miljoen euro extra nodig voor de algemene begroting 2004.

* Uit de eindberekening van de salarisaanpassing voor januari 2004 blijkt dat de salarisstijging 3,4% zal bedragen. Dat is 1,4% meer dan de raming die in het VOB 2004 werd gehanteerd. Het voorstel van de Commissie  i is gebaseerd op deze nieuwe informatie. Voor deze verhoging is 44,2 miljoen euro nodig voor de algemene begroting 2004.

De marge onder het maximum van rubriek 5 die na de eerste lezing van de ontwerpbegroting 2004 door het Parlement is overgebleven (86,8 miljoen euro), kan worden gebruikt om deze behoeften te dekken, waarna nog een marge van 10 miljoen euro overblijft. De Commissie vindt het echter raadzaam voor 2004 een hogere marge te behouden om eventuele onvoorziene behoeften in verband met de uitbreiding op te kunnen vangen. Daarom stelt zij voor om de marge van de begroting 2003 over te dragen naar de begroting 2004, net als bij de opstelling van de begroting 2003 is gebeurd. Via het VOGB wordt dan de marge van 2003 overgedragen naar de begroting van de Commissie, naar het begrotingsonderdeel voor de financiering van de huur van gebouwen en de pacht van grond. Vervolgens betaalt de Commissie de huur en de pacht voor de eerste maanden van 2004 (die vóór 1 januari 2004 moeten worden betaald) uit de begroting 2003 in plaats van uit de begroting 2004. De kredieten voor huur en pacht kunnen dan in de begroting 2004 in tweede lezing worden verlaagd met het bedrag dat uit de begroting 2003 is betaald, waardoor de marge voor 2004 wordt verhoogd met de marge van 2003 (21,9 miljoen euro).

Het Parlement kan dan de kredieten voor de salarissen en pensioenen voor 2004 in tweede lezing aanpassen, waardoor in rubriek 5 een marge van tussen de 25 en 30 miljoen euro overblijft voor eventuele onvoorziene uitgaven in 2004, een beslissend jaar voor de uitbreiding.


OVERZICHTSTABEL PER RUBRIEK VAN DE FINANCIËLE VOORUITZICHTEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STAAT VAN ONTVANGSTEN EN UITGAVEN PER AFDELING

AFDELING III - COMMISSIE

UITGAVEN

Artikel A-2 0 0 -- Huur en erfpacht

Cijfers

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Toelichting

Dit krediet dient ter dekking van de huur en de erfpacht voor de door de Commissie gebruikte gebouwen of gedeelten van gebouwen, alsmede de huur van vergaderzalen, magazijnen, garages en parkeerruimten.

Dit krediet dekt tevens, voor bepaalde gebouwen, de uitgaven voor de huur en de erfpacht van het eerste kwartaal of semester van 2004 met vervaldag op 1 januari, die vóór 31 december 2003 moeten worden betaald.

Hierbij zij aangetekend dat het dient ter dekking van de uitgaven binnen de Gemeenschap, met uitsluiting van:

- de vestigingen van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek, waarvoor de uitgaven worden afgeboekt op onderafdeling B6;

- de bezittingen buiten de Gemeenschap, waarvoor de uitgaven worden afgeboekt op titel A-6;

- de bureaus in de Gemeenschap, waarvoor de uitgaven worden afgeboekt op hoofdstuk A-4 2.

Het bedrag van de bestemmingsontvangsten bedoeld in artikel 18, lid 1, onder e) tot en met j), van het Financieel Reglement wordt geraamd op 1 300 000 euro.

De ontvangsten uit de bijdrage in de administratieve uitgaven krachtens het besluit van de vertegenwoordigers van de regeringen der lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, van 27 februari 2002 betreffende de financiële gevolgen van de beëindiging van het EGKS-Verdrag en betreffende het Fonds voor onderzoek inzake kolen en staal, opgenomen in post 6 1 1 2 van de algemene staat van ontvangsten, kunnen aanleiding geven tot de opvoering van extra kredieten overeenkomstig artikel 18 van het Financieel Reglement.