Toelichting bij SEC(2004)1018 - Voorontwerp van gewijzigde begroting nr. 10 bij de begroting voor 2004 - Algemene staat van ontvangsten - Staat van ontvangsten en uitgaven per afdeling - Afdeling VIII Deel B: Europese Toezichthouder voor gegevensbescherming

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Inleiding

Het onderhavige voorstel betreft de aanpassing van in het kader van gewijzigde begroting nr. 2/2004 toegestane kredieten voor afdeling VIII, deel B, ten behoeve van de financiering van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming.

De onderhavige gewijzigde raming 2004 voorziet in EUR 670.279 aan uitgaven en in EUR 172.443 aan kredieten in de vorm van ontvangsten.

Alles bij elkaar is deel B van afdeling VIII goed voor een totaalbedrag van EUR 1.942.279 voor het begrotingsjaar 2004.

Wat het organisatieschema betreft, zij opgemerkt dat daarin rekening is gehouden met gewijzigde begroting nr. 4/2004, in verband met de inwerkingtreding van het nieuwe statuut van de ambtenaren en tijdelijke functionarissen, en voorzien is in de omzetting van 3 vaste ambten in tijdelijke ambten, bij een ongewijzigd personeelsbestand, zoals goedgekeurd in gewijzigde begroting nr. 2/2004.

2. Toelichting van het voorstel

Het Europees Parlement en de Raad hebben op 22 december 2003 hun goedkeuring gehecht aan de benoeming van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming. Deze benoeming is op 17 januari 2004 bekendgemaakt.

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming heeft in een brief van 15 januari 2004 aan de voorzitters van het Europees Parlement en de Commissie en aan de fungerend voorzitter van de Raad aangekondigd dat hijzelf en de adjunct-toezichthouder per 2 februari 2004 zouden beginnen met de installatie van het secretariaat van de toezichthouder in de kantoren van het Europees Parlement te Brussel.

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming heeft sindsdien drie prioritaire doel stellingen vastgesteld als randvoorwaarde voor de aanvang van de werkzaamheden van zijn instelling, waarvoor hij een beroep doet op het secretariaat-generaal van het Europees Parlement.

Het betreft:

* de materiële installatie,

* de inschakeling van zijn instelling in de lopende begrotingsprocedures,

* de invulling van zijn organisatieschema.

Stand van zaken: de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming

* is volledig geïnstalleerd in een gebouw van het Europees Parlement;

* beschikt over een eerste gewijzigde begroting (nr. 2/2004), gepresenteerd met medewerking van de Commissiediensten, alsmede over een gewijzigde begroting nr. 4/2004 in verband met de gevolgen van de inwerkingtreding van het nieuwe ambtenarenstatuut. Hij heeft zijn raming voor 2005 gepresenteerd overeenkomstig de door de Commissie aangekondigde pragmatische kalender;

* heeft de procedures ingeleid ter invulling van de ambten die op grond van de begroting 2004 in zijn organisatieschema zijn toegestaan;

* heeft de eerste noodzakelijke contacten gelegd met het Publicatiebureau, het PMO en het EPSO;

* heeft met de administratie van het Europees Parlement, van de Raad en van de Commissie een akkoord gesloten inzake administratieve samenwerking met het oog op bijstand tijdens de aanvangsfase van de werkzaamheden van zijn instelling.

Zoals aangekondigd in de toelichting van gewijzigde begroting nr. 2/2004 en bij gelegenheid van de presentatie van de raming 2005 in april 2004, en met inachtneming van het in artikel 37 van het vigerende financieel reglement bedoelde tijdpad en van de sedert zijn indiensttreding gemaakte vorderingen, acht de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming het dienstig de onder havige gewijzigde raming aan de begrotingsautoriteit voor te leggen.

Deze gewijzigde raming vormt een realistischere aanpassing van de kredieten en de personeels formatie van afdeling VIII, deel B, die op grond van gewijzigde begroting nr. 2/2004 waren toegekend.

3. Op grond van afdeling VIII, deel B (Europese toezichthouder voor gegevens bescherming), gevraagde ambten en toewijzingen

3.1. Titel 1: Uitgaven betreffende de aan de instelling verbonden personen

Leden van de instelling: er wordt verzocht om versterking van de kredieten voor hoofdstuk B-10 'Leden van de instelling', in het licht van de lopende wettelijke verbintenissen.

Deze versterking wordt nagenoeg volledig gerealiseerd door de aanwending van de onder hoofd stuk 100 - Voorzieningen als reserve opgevoerde kredieten.

Bij Besluit 1247/2002/EG van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie van 1 juli 2002 wordt de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming gelijkgesteld met een rechter van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen wat betreft de vaststelling van zijn salaris, toelagen, ouderdomspensioen en elk ander in de plaats van een bezoldiging komend voordeel. De adjunct-toezichthouder wordt in dit verband gelijkgesteld met een griffier van het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen.

Personeel in actieve dienst: er wordt verzocht om omzetting van 2 vaste A-ambten (1 A*11 en 1 A*10 ) en 1 vast B*6-ambt in tijdelijke ambten.

Deze omzettingen hebben geen gevolgen voor de begroting (zie navolgende tabel).

De aanpassing van de kredieten voor hoofdstuk B-11 'personeel in actieve dienst' is gebaseerd op een geraamde invulling (in 2004) van 5 ambten gedurende een periode van 6 maanden, en van 10 ambten gedurende een periode van 4 maanden.

De kennisgevingen van de vacatures voor die ambten zijn op 8 maart en op 3 en 10 mei 2004 gepubliceerd.

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

Organisatie van stages en uitwisseling van ambtenaren: er wordt verzocht om creatie van een nieuw hoofdstuk B-15 ' organisatie van stages en uitwisseling van ambtenaren' en van een artikel B-150 'kosten van het organiseren van stages bij de diensten van de instelling en kosten van uitwis seling van personeelsleden tussen de instelling en de openbare sector van de lidstaten', waarvoor een krediet van EUR 60.624 wordt toegewezen.

Dit krediet dient voor de noodzakelijke aanwerving van nationale deskundigen in het laatste kwartaal van 2004.

3.2. Titel 2: Gebouwen, materieel en diverse huishoudelijke uitgaven

Gebouw en bijkomende kosten: de diensten van de Europese toezichthouder voor gegevens bescherming zijn gevestigd in een gebouw van het Europees Parlement (Montoyerstraat 63).

De uitgaven voor de installatie van de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming, en de daarmee gepaard gaande, door de Europese toezichthouder gevraagde aanpassingen in het gebouw, belopen voor het begrotingsjaar 2004 een geraamd bedrag van EUR 199.125.

Rekening houdend met de op grond van gewijzigde begroting nr. 2/2004 reeds toegestane kredieten wordt een versterking met EUR 141.125 gevraagd.

Informatica en telecommunicatie: in gewijzigde begroting nr. 2/2004 is een algemeen krediet van EUR 56.000 toegestaan.

De Europese toezichthouder voor gegevensbescherming heeft een evaluatie verricht van de behoeften van zijn instelling aan dergelijke infrastructuur, die onontbeerlijk is voor de werkzaam heden van zijn instelling met ingang van dit jaar.

In dat licht wordt verzocht om een versterking van hoofdstuk 21 'informatica en telecommunicatie' met een bedrag van EUR 120.000.

Nieuwe toewijzing van de op grond van gewijzigde begroting nr. 2/2004 toegestane kredieten: de Europese toezichthouder voor gegevensbescherming is van oordeel dat het beginsel van goed finan cieel beheer reeds vanaf het begrotingsjaar 2004 van toepassing is.

Hij is bijgevolg van oordeel dat de gemaakte vorderingen met de oprichting van zijn instelling een aanpassing van de kredieten voor bepaalde begrotingslijnen rechtvaardigen, zonder dat die vermin deringen van invloed zijn op zijn verzoeken voor het begrotingsjaar 2005.

Hij stelt derhalve het volgende voor:

* opvoering in de begroting van de als reserve opgenomen kredieten (EUR 200.000),

* gedeeltelijke verminderingen van kredieten voor:

* dienstreizen (artikel B-130);

* secretariaatstoelage (post B-1103), die als gevolg van de inwerkingtreding van het nieuwe statuut is komen te vervallen;

* kosten van vertaling en vertolking (B-1175); kosten van publicaties en voorlichting (B-270).

Het nettobedrag van deze verminderingen beloopt in totaal EUR 41.050.


OVERZICHTSTABEL PER RUBRIEK VAN DE FINANCIËLE VOORUITZICHTEN

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

* VOGB 7 en 8/2004 hebben geen financiële gevolgen voor de middelen.


STAAT VAN ONTVANGSTEN

AFDELING VIII, Deel B - EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING

>RUIMTE VOOR DE TABEL>

STAAT VAN UITGAVEN

AFDELING VIII, Deel B - EUROPESE TOEZICHTHOUDER VOOR GEGEVENSBESCHERMING

>RUIMTE VOOR DE TABEL>