Toelichting bij SEC(2006)1135 - Deelname van de EG aan onderhandelingen over internationale regels en procedures op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van veranderde levende organismen (VLO’s) uit hoofde van het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid bij het Verdrag inzake biologische diversiteit is op 11 september 2003 in werking getreden. Dit protocol voorziet in een op het voorzorgbeginsel gebaseerd kader voor veilige overdracht, veilige hantering en veilig gebruik van veranderde levende organismen (VLO’s), voortgekomen uit de moderne biotechnologie, die nadelige gevolgen kunnen hebben voor het behoud en het duurzame gebruik van de biologische diversiteit of risico's voor de gezondheid van de mens kunnen opleveren. In het protocol ligt specifiek de nadruk op grensoverschrijdende verplaatsing.

2. De Raad heeft op 25 juni 2002 een besluit genomen over de sluiting van het protocol namens de Europese Gemeenschap. Op 27 augustus 2002 werd het bekrachtigingsinstrument door de Gemeenschap neergelegd.

3. Overeenkomstig artikel 27 van het protocol zal de conferentie van de partijen, die als vergadering van de partijen bij het protocol (COP/MOP) fungeert, tijdens haar eerste vergadering een proces vaststellen voor de uitwerking van passende internationale regels en procedures op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van veranderde levende organismen, waarbij een analyse wordt gemaakt van en voldoende rekening wordt gehouden met de lopende ontwikkelingen binnen het internationale recht op dit gebied, en dit proces binnen vier jaar trachten af te ronden. De COP/MOP heeft tijdens haar eerste vergadering in 2004 een voor onbepaalde tijd ingestelde ad hoc-werkgroep van juridische en technische deskundigen inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling opgericht om aan het bepaalde in artikel 27 te voldoen.

4. Deze groep heeft als opdracht informatie te onderzoeken en algemene kwesties te analyseren met betrekking tot aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van VLO’s, alsmede opties uit te werken voor elementen van regels en procedures inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling. De ad hoc-groep inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling is tweemaal bijeengekomen in Montreal, Canada, van 25 tot 27 mei 2005 en van 20 tot 24 februari 2006. Na het onderzoek van informatie en de analyse van algemene kwesties is de groep overgegaan tot de opstelling van operationele teksten voor de diverse elementen van regels en procedures inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling. De derde, de vierde en de vijfde vergadering van de groep zullen plaatshebben in 2007 en 2008 zodat hij zijn eindverslag, samen met de voorgestelde internationale regels en procedures op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling, kan voorleggen aan de COP/MOP4, die gepland is voor 2008 in Duitsland.

5. Overeenkomstig artikel 174, lid 1, van het EG-verdrag is een van de doelstellingen van het beleid van de Gemeenschap op milieugebied de bevordering op internationaal vlak van maatregelen om het hoofd te bieden aan regionale of mondiale milieuproblemen. Om dit doel te bereiken, kan de Gemeenschap overeenkomsten met derden sluiten overeenkomstig de artikelen 175 en 300.

6. Artikel 300, lid 1, van het EG-Verdrag bepaalt dat de Commissie met het oog op de sluiting van akkoorden tussen de Gemeenschap en een of meer staten of internationale organisaties aanbevelingen doet aan de Raad, die haar machtigt de vereiste onderhandelingen te openen. De Commissie moet deze onderhandelingen voeren in overleg met speciale comités die door de Raad worden aangewezen om haar daarin bij te staan, en binnen het raam van de richtsnoeren welke de Raad haar kan verstrekken. Bij de uitoefening van de bevoegdheden welke hem bij dit lid zijn toegekend, besluit de Raad met gekwalificeerde meerderheid van stemmen, behalve in de gevallen waarin de Raad, overeenkomstig lid 2, eerste alinea, met eenparigheid van stemmen besluit.

7. Over de tekst van de internationale regels en procedures inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling die aan de COP/MOP4 voor goedkeuring in 2008 zullen worden voorgelegd, zal worden onderhandeld in de volgende drie vergaderingen van de voor onbepaalde tijd ingestelde ad hoc-werkgroep van juridische en technische deskundigen inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling. Deze regels en procedures hebben betrekking op milieubescherming en zullen een overeenkomst vormen in de zin van artikel 300, lid 1, van het EG-Verdrag. Een aantal wetgevingsinstrumenten van de EG i hebben betrekking op aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van VLO’s. De lidstaten mogen buiten het raamwerk van de wetgeving van de Gemeenschap om geen verplichtingen aangaan die gevolgen hebben voor de regelgeving van de Gemeenschap of de werkingssfeer daarvan.

8. Daarom dient de Commissie aanbevelingen te doen aan de Raad, die de Commissie zal machtigen de vereiste onderhandelingen over deze kwestie te openen op de volgende vergaderingen van de voor onbepaalde tijd ingestelde ad hoc-werkgroep van juridische en technische deskundigen inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling in 2007 en 2008 en op de COP/MOP4 in 2008.

B. AANBEVELING

In het licht van het bovenstaande beveelt de Commissie aan:

1. dat de Raad de Commissie machtigt om namens de Europese Gemeenschap, met betrekking tot kwesties die onder de bevoegdheid van de Gemeenschap vallen, deel te nemen aan de onderhandelingen over internationale regels en procedures op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van VLO’s uit hoofde van het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid, op de derde, de vierde en de vijfde vergadering van de voor onbepaalde tijd ingestelde ad hoc-werkgroep van juridische en technische deskundigen inzake aansprakelijkheid en schadeloosstelling en op de vierde vergadering van de conferentie van de partijen die als vergadering van de partijen bij het protocol fungeert;

2. dat de Commissie deze onderhandelingen namens de Europese Gemeenschap voert, met betrekking tot kwesties die onder de bevoegdheid van de Gemeenschap vallen, in overleg met een speciaal comité van vertegenwoordigers van lidstaten overeenkomstig de bijgaande onderhandelingsrichtsnoeren;

3. dat de Commissie en de lidstaten, wanneer de regels en procedures betrekking hebben op kwesties die onder de gedeelde bevoegdheid van de Gemeenschap en van de lidstaten vallen, gedurende de onderhandelingen intensief samenwerken teneinde te streven naar eenheid bij de internationale vertegenwoordiging van de Europese Gemeenschap; en

4. dat de Raad de bijgaande onderhandelingsrichtsnoeren geeft.

BIJLAGE

ONDERHANDELINGSRICHTSNOEREN

1. De Commissie zorgt ervoor dat de internationale regels en procedures op het gebied van aansprakelijkheid en schadeloosstelling voor schade die voortvloeit uit de grensoverschrijdende verplaatsing van VLO’s, welke uit hoofde van het Protocol van Cartagena inzake bioveiligheid moeten worden vastgesteld, verenigbaar zijn met de desbetreffende Gemeenschapswetgeving en dat tijdens de onderhandelingen over deze regels en procedures rekening wordt gehouden met de capaciteiten van ontwikkelingslanden.

2. De Commissie zorgt ervoor dat, indien de regels en procedures of delen daarvan de vorm van een juridisch bindende overeenkomst aannemen, deze laatste passende bepalingen bevat waardoor de Gemeenschap partij daarbij kan worden.

3. De Commissie brengt bij de Raad verslag uit over het resultaat van de onderhandelingen alsmede over eventuele problemen die zich bij de onderhandelingen voordoen.