Toelichting bij COM(2011)194 - Wijziging van Verordening 560/2005 inzake maatregelen tegen personen en entiteiten vanwege de situatie in Ivoorkust

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. Met Verordening (EG) nr. 560/2005 van de Raad, zoals gewijzigd bij Verordening (EU) nr. 25/2011, wordt uitvoering gegeven aan Besluit 2010/656/GBVB van de Raad en worden bepaalde beperkende maatregelen ingesteld in verband met de situatie in Ivoorkust. Deze maatregelen omvatten onder meer de bevriezing van tegoeden van personen en entiteiten die het vredesproces en de nationale verzoening in de weg staan.

2. Bij Besluit 2011/[…]/GBVB van de Raad van […] wordt Besluit 2010/656/GBVB van de Raad tot verlenging van de beperkende maatregelen tegen Ivoorkust gewijzigd en wordt voorzien in verdere beperkende maatregelen in verband met de ernst van de situatie in Ivoorkust.

3. Deze verdere maatregelen omvatten een verbod op de handel in obligaties en de verstrekking van leningen aan de onrechtmatige regering van Laurent Gbagbo, alsmede enkele aanpassingen van de bevriezingsmaatregelen teneinde legitieme handel uit hoofde van voor de instelling van de sancties gesloten contracten mogelijk te maken. Bovendien bevat het besluit van de Raad een bepaling die moet waarborgen dat de maatregelen de verlening van humanitaire bijstand in Ivoorkust niet hinderen.

4. De hoge vertegenwoordiger van de EU voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de Commissie stellen voor deze maatregelen ten uitvoer te leggen door middel van een verordening op basis van artikel 215 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.