Toelichting bij COM(2011)223 - Sluiting van de overeenkomst met Georgië inzake de bescherming van geografische aanduidingen van landbouwproducten en levensmiddelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.CONTEXT VAN HET VOORSTEL

Beide partijen, met name de Europese Unie en Georgië, streven naar de wederzijdse bescherming van geografische aanduidingen (GA's) om de voorwaarden voor de bilaterale handel te verbeteren, de kwaliteit in de voedselketen te bevorderen en een duurzame plattelandsontwikkeling te begunstigen.

De onderhandelingen zijn vlot verlopen. Voor de EU hadden de onderhandelingen een tweevoudig doel: uitbreiding van de bescherming en het gebruik van de regeling inzake geografische aanduidingen (Georgië zal de volledige lijst van EU-GA's beschermen) en interventie aan de bron van potentiële misbruiken van EU-GA's. Georgië heeft er van zijn kant belang bij zijn huidige geografische aanduidingen op het grondgebied van de EU te ontwikkelen en te beschermen en zijn betrekkingen met de EU te versterken.

Het onderhavige voorstel is het resultaat van de bilaterale onderhandelingen die in juli 2007 zijn begonnen en in juli 2010 zijn afgerond. De overeenkomst voorziet in een wederzijdse bescherming van door de respectieve partijen beschermde geografische aanduidingen (BOB's en BGA's).
2.GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Geen.