Toelichting bij COM(2011)231 - Wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

De douanerechten voor bepaalde soorten monitors werden op autonome basis geschorst tot en met 31 december 2010. De voorliggende ontwerpverordening van de Raad strekt ertoe deze autonome schorsing te verlengen.

Bij Verordening (EG) nr. 179/2009 van de Raad van 5 maart 2009 tot wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief is het conventionele recht van het gemeenschappelijk douanetarief voor bepaalde zwart-witmonitors van onderverdeling 8528 59 10[1] en voor bepaalde kleurenmonitors van onderverdeling 8528 59 90[2] op autonome basis gedurende bepaalde tijd geschorst. Deze schorsing is op 31 december 2010 afgelopen.

De Europese industrie heeft bij monde van DigitalEurope om een verlenging van deze schorsing verzocht.

Door het naar elkaar toegroeien van de informatietechnologie en de consumentenelektronica kunnen monitors veelal zowel in automatische gegevensverwerkingssystemen als in combinatie met elektronische consumentenapparatuur zoals dvd-spelers, videospelconsoles en auto-entertainmentsystemen worden gebruikt.

Gezien het belang dat het Europese bedrijfsleven verklaart te hebben bij een verlenging van de schorsing en rekening houdend met de belangen van de consument, is het in het belang van de Unie dat de autonome schorsing van de rechten voor bepaalde soorten monitors tot 30 juni 2011 wordt verlengd en bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad dienovereenkomstig wordt gewijzigd.

Teneinde te vermijden dat de geldigheidsduur van de schorsing wordt onderbroken, wordt tevens voorgesteld dat deze verordening van de Raad terugwerkende kracht heeft vanaf 1 januari 2011.

Het voorstel is in overeenstemming met het EU-beleid op het gebied van buitenlandse handel en industrie.

Gelet op het bovenstaande wordt voorgesteld dat de Commissie dit voorstel tot verlenging van de huidige autonome schorsing van rechten aan de Raad voorlegt en dat bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad dienovereenkomstig wordt gewijzigd.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De Groep economische tariefvraagstukken van het Comité douanewetboek is op 17 december 2010 geraadpleegd.

De Afdeling tarief- en statistieknomenclatuur van het Comité douanewetboek is op 9 februari 2011 geraadpleegd.

Het Europese bedrijfsleven heeft zich bij monde van DigitalEurope voor een verlenging uitgesproken.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De rechtsgrond van dit voorstel voor een verordening zijn de artikelen 31 en 32 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Het subsidiariteitsbeginsel is niet van toepassing, daar het voorstel onder de exclusieve bevoegdheid van de EU valt.

Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel, daar het, zoals bepaald in het Verdrag, het handelsverkeer tussen de lidstaten en derde landen bevordert en evenwicht houdt tussen de handelsbelangen van het bedrijfsleven (fabrikanten in de EU en importeurs) zonder de WTO-lijst van de EU te wijzigen.

Krachtens artikel 31 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie moeten autonome schorsingen van rechten en contingenten worden vastgesteld door de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen op basis van een voorstel van de Commissie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Derving van douanerechten ten belope van 45,17 miljoen euro (op basis van de invoercijfers van 2009).

4.

Aanvullende informatie



Aangezien de voorgestelde verordening op 30 juni 2011 zal vervallen, verdient het aanbeveling dat zij onverwijld wordt aangenomen.