Toelichting bij COM(2011)243 - Wijziging van Verordening 57/2011 wat betreft de vangstmogelijkheden voor bepaalde visbestanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bij Verordening (EU) nr. 57/2011 van de Raad zijn voor 2011 de vangstmogelijkheden voor sommige visbestanden en groepen visbestanden vastgesteld welke in de EU-wateren en, voor EU-vaartuigen, in bepaalde wateren buiten de EU, van toepassing zijn. Hierbij gaat het vooral om bestanden die voorkomen in de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Het is gebruikelijk dat de verordening tijdens de periode waarin die van kracht is, herhaaldelijk wordt gewijzigd.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Niet van toepassing.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De belangrijkste voorgestelde wijzigingen zijn bedoeld om de verordening als volgt te wijzigen:

1. De quota voor Chileense horsmakreel van de Regionale visserijorganisatie voor het zuidelijke deel van de Stille Oceaan (SPRFMO) zijn pas vastgesteld na afloop van de 2de voorbereidende conferentie voor de SPRFMO-Commissie, die van 24 tot en met 28 januari 2011 plaatsvond. Bijgevolg konden bij de vaststelling van Verordening 57/2011 deze quota niet in de betrokken tabel worden ingevuld. Aangezien deze SPRFMO-quota nu beschikbaar zijn, moeten zij in de tekst worden opgenomen.

2. Voorts heeft de Commissie voor de visserij in het westelijke en het centrale deel van de Stille Oceaan (WCPFC) op 10 december 2010 twee extra vangstmogelijkheden voor EU-vaartuigen goedgekeurd, die wegens het tijdstip waarop dat besluit is genomen, nog niet in Verordening 57/2011 waren opgenomen. Om te garanderen dat dit WCPFC-besluit in acht wordt genomen moeten deze vangstmogelijkheden in het kader van de EU-regelgeving ten uitvoer worden gelegd.

3. Tot slot beoogt het voorstel twee wijzigingen in de verordening aan te brengen die een herziening van het beheer van bepaalde quota inhouden, maar geen invloed hebben op de betrokken totale TAC’s. De wijzigingen zijn voorgesteld na een grondige technische analyse, die heeft geleid tot de conclusie dat die wijzigingen haalbaar zijn zonder negatieve gevolgen voor de betrokken instandhoudingsmaatregelen:

4. de eerste wijziging biedt Spanje en Portugal de mogelijkheid hun quota voor blauwe wijting flexibel tussen de twee gebieden te gebruiken;

5. de tweede wijziging betreft de aanpassing van de verdeelsleutel aan de bijzondere voorwaarde voor de TAC voor langoustines in gebied VII, die de maximumvangsten in het gebied van de Porcupine Bank beperkt; de voorgestelde wijziging is bedoeld om te garanderen dat de verdeelsleutel gebaseerd is op de daadwerkelijke vangstcijfers voor de Porcupine Bank.