Toelichting bij COM(2011)259 - Tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief op de invoer van bepaalde industrieproducten in de Canarische eilanden Voorstel voor een VERORDENING VAN DE RAAD houdende tijdelijke schorsing van de autonome rechten van het gemeenschappelijk douanetarief op de invoer van bepaalde industrieproducten in de Canarische eilanden

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Achtergrond van het voorstel

Motivering en doel van het voorstel



De regering van het Koninkrijk Spanje heeft namens de autoriteiten van de autonome gemeenschap van de Canarische eilanden verzocht om een verlenging van de huidige regeling die voorziet in de schorsing van de douanerechten op de invoer van bepaalde industrieproducten. Deze regeling strekt ertoe het concurrentievermogen van de lokale marktdeelnemers te versterken en zo een stabieler werkgelegenheidsklimaat op deze eilanden te creƫren.

Algemene context



De Canarische eilanden maken deel uit van de ultraperifere gebieden van de Europese Unie, waarvoor overeenkomstig artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie specifieke maatregelen kunnen worden aangenomen om het hoofd te bieden aan de economische nadelen bieden waarmee deze gebieden als gevolg van hun geografische ligging te kampen hebben.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



Bij Verordening (EU) nr. 973/2010 van de Raad van 25 oktober 2010 zijn soortgelijke bepalingen vastgesteld voor de Portugese autonome regio's de Azoren en Madeira.

Samenhang met andere beleidsgebieden en doelstellingen van de Unie



Dit voorstel is in overeenstemming met het beleid van de Unie, met name op het gebied van de internationale handel, concurrentie, ondernemingen, ontwikkeling en buitenlandse betrekkingen.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



De leden van de deskundigenwerkgroep 'Economische Tariefvraagstukken' van de Commissie zijn geraadpleegd en hebben geen economische bezwaren aangevoerd tegen de voorgestelde schorsingen.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Er is geen effectbeoordeling verricht vanwege de algemene toepassing van de voorgestelde maatregelen.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Door de voorgestelde schorsing van de rechten van het gemeenschappelijk douanetarief kunnen de lokale marktdeelnemers op de Canarische eilanden een aantal grondstoffen, onderdelen, componenten en kapitaalgoederen vrij van rechten invoeren. Om misbruik of verlegging van de traditionele handelsstromen tegen te gaan, is bepaald dat de bijzondere bestemming van de goederen die voor de schorsing van rechten in aanmerking komen, wordt gecontroleerd.

De kapitaalgoederen zullen ook ten minste twee jaar door lokale bedrijven op de eilanden moeten worden gebruikt voordat zij vrij kunnen worden verkocht aan bedrijven in de rest van het douanegebied van de Europese Unie.

Om voor de schorsing van rechten in aanmerking te komen, zullen grondstoffen, onderdelen en componenten moeten worden gebruikt voor industriƫle verwerking en onderhoud op de Canarische eilanden.

Rechtsgrondslag



Artikel 349 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Subsidiariteitsbeginsel



Het voorstel betreft een gebied dat onder de exclusieve bevoegdheid van de Unie valt. Het subsidiariteitsbeginsel is derhalve niet van toepassing.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Bedoelde maatregelen worden regelmatig genomen om het concurrentievermogen van marktdeelnemers te versterken. Een controle op de bijzondere bestemming van goederen overeenkomstig de bepalingen van het communautair douanewetboek en de uitvoeringsbepalingen daarvan is in dit verband een vaker toegepaste procedure die geen aanmerkelijk zwaardere lasten met zich brengt voor de regionale en plaatselijke overheden en marktdeelnemers.

Keuze van instrumenten



Voorgesteld instrument: verordening.

Het verdrag staat geen andere instrumenten toe om dergelijke maatregelen uit te voeren.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft gevolgen voor de begroting van de Unie, aangezien de tariefschorsingen tot een derving van eigen middelen van de Unie zullen leiden.