Toelichting bij COM(2011)366 - Verlenging van de regeling tussen de Commissie en het Office of Science and Technology Policy van de VS tot oprichting van een taskforce inzake biotechnologieonderzoek

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

52011DC0366

/* COM/2011/0366 def. */ MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN DE RAAD EN HET EUROPEES PARLEMENT Verlenging van de regeling tussen de Europese Commissie en het Office of Science and Technology Policy van de Verenigde Staten van America tot oprichting van een taskforce inzake biotechnologieonderzoek


In haar mededeling SEC(90)1661 definitief van 6 september 1990 heeft de Commissie de Raad geïnformeerd over haar voornemen om bovengenoemde regeling te ondertekenen. Deze regeling is op 7 september 1990 door vicevoorzitter F.M. Pandolfi en Dr. A. Bromley, adviseur voor wetenschap en technologie van president G. Bush, ondertekend voor een periode van vijf jaar. Deze regeling is daarna driemaal verlengd, in 1996, 2001 en 2006.

De regeling inzake de taskforce heeft betrekking op verschillende vormen voor uitwisseling van informatie en coördinatie met betrekking tot de wetenschappelijke aspecten van biotechnologieonderzoek. Door de jaren heen heeft deze taskforce een sleutelrol gespeeld in de totstandkoming van een verscheidenheid van opkomende wetenschappelijke gebieden, waaronder systeembiologie, mariene genomica, toepassingen van biotechnologie op duurzame energie en synthetische biologie. Grote maatschappelijke aandachtspunten zijn behandeld, zoals opkomende besmettelijke ziekten, voeding, obesitas, biotechnologie voor de sanering van verontreiniging, alsmede bio-ethiek, de rol van vrouwen in de wetenschap en de publieke perceptie van biotechnologie.

In juni 2010 heeft de taskforce zijn 20e verjaardag gevierd met de conferentie op hoog niveau 'Biotechnologieonderzoek voor een complexe wereld', georganiseerd onder het Spaanse voorzitterschap van de EU. In een gezamenlijke publicatie i van de Europese Commissie en de Amerikaanse regering wordt de aandacht gevestigd op de rol van de EU-VS-taskforce in het samenbrengen van onderzoekers van beide zijden van de Atlantische Oceaan om vandaag op de behoeften van de wetenschap van morgen te anticiperen.

De noodzaak van trans-Atlantische samenwerking in dit unieke forum zal er in de nabije toekomst zeker niet minder op worden. Het belang van de activiteiten van de taskforce inzake biotechnologieonderzoek kan zelfs nog toenemen. Het strategische plan over wat de taskforce de komende vijf jaar wil leveren, voorziet in een reeks van samenwerkingsactiviteiten op belangrijke wetenschappelijke gebieden zoals synthetische biologie, mariene genomica, milieubiotechnologie, diergezondheid, duurzame biogebaseerde producten en plantbiotechnologie en bioinformatica.

Om deze redenen is de Commissie voornemens de regeling tussen de Europese Commissie en het Office of Science and Technology Policy van de Verenigde Staten van Amerika een vierde keer te verlengen.

De Commissie zal de Raad en het Europees Parlement informeren over de daadwerkelijke verlenging en over toekomstige werkzaamheden die in het kader van de voorgestelde verlenging zullen worden verricht.

1.

BIJLAGE


UITVOERINGSREGELING TUSSEN DE EUROPESE COMMISSIE EN HET OFFICE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY POLICY VAN DE VERENIGDE STATEN

VOOR DE EU-VS-TASKFORCE INZAKE BIOTECHNOLOGIEONDERZOEK

Het Office of Science and Technology Policy van de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Commissie (hierna 'de partijen'):

Handelend in overeenstemming met de Overeenkomst inzake wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen de regering van de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Gemeenschap, ondertekend in Washington op 5 december 1997, zoals verlengd en gewijzigd, (hierna 'de overeenkomst ') en

Voortbouwend op de administratieve regeling tussen de Europese Commissie en de regering van de Verenigde Staten van Amerika voor de EU-VS-taskforce inzake biotechnologie, ondertekend op 7 september 1990, en verlengd in 1996, 2001 en 2006 (hierna 'de regeling'),

Hebben de volgende afspraken bereikt:

Doel



Deze uitvoeringsregeling voorziet in de verlenging van de overeenkomst en geldt als een uitvoeringsregeling ingevolge artikel 5 van de overeenkomst. Deze uitvoeringsregeling wordt geacht in overeenstemming te zijn met de bepalingen van de overeenkomst.

Doel van de EU-VS-taskforce inzake biotechnologie is de EU- en VS-activiteiten en -programma's in verband met biotechnologieonderzoek begrijpelijker te maken. In dit verband is de taskforce bestemd, ter ondersteuning van de ontwikkeling van de biotechnologie, als mechanisme voor uitwisseling van informatie en coördinatie te fungeren met betrekking tot de wetenschappelijke aspecten van biotechnologie en onderzoek in andere disciplines.

2.

Taken


De EU-VS-taskforce inzake biotechnologieonderzoek is belast met de volgende taken:

- toetsen van onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma's op het gebied van biotechnologie en op andere aanverwante wetenschappelijke gebieden;

- vergemakkelijken van de communicatie en samenwerking op het gebied van biotechnologieonderzoek;

- plannen van gezamenlijke symposia, workshops en andere activiteiten voor het delen van niet-vertrouwelijke informatie inzake kwesties met een hoge prioriteit van wederzijds belang met betrekking tot biotechnologieonderzoek;

- gezamenlijk bestuderen van mogelijke activiteiten om het publiek over biotechnologie te informeren;

- achterhalen en vaststellen van onderzoeksbehoeften om de veilige ontwikkeling van biotechnologie te bevorderen;

- aanpakken van specifieke programmatische en operationele wetenschappelijke kwesties die de ontwikkeling van het biotechnologieonderzoek beïnvloeden; en

- verstrekken van toetsingen, analyses, adviezen en suggesties aan de stuurgroep Biotechnologie (BSC) van de Europese Commissie en de National Science and Technology Council (NSTC) van de Verenigde Staten.

3.

Structuur


De EU stelt in het kader van de EU-VS-taskforce een voorzitter en vertegenwoordigers van de belanghebbende diensten van de Commissie ter beschikking.

De VS worden door geselecteerde leden van de overheidsagentschappen die belang hebben bij biotechnologieonderzoek vertegenwoordigd. De desbetreffende benoemingen, onder meer van een voorzitter aan Amerikaanse zijde, gebeuren door de Director van het Office of Science and Technology Policy (OSTP).

Het voorzitterschap van de taskforce wordt jaarlijks afwisselend door de EU en de VS uitgeoefend.

Van subcommissies en werkgroepen van de taskforce mogen niet alleen de permanente vertegenwoordigers in de taskforce deel uitmaken; er dient in lidmaatschap door niet- permanente vertegenwoordigers te worden voorzien wanneer de voorzitter van een van de partijen dit nodig mocht achten.

De activiteiten van de taskforce worden gecoördineerd door een uitvoerend secretaris voor de Europese Commissie en een uitvoerend secretaris voor de Verenigde Staten, die door de respectieve voorzitters worden aangewezen. Extra personeelsbijstand kan zo nodig door de voorzitters van de directoraten-generaal en agentschappen die in de taskforce vertegenwoordigd zijn, worden aangevraagd.

4.

Verantwoordelijkheden van de voorzitters


De voorzitters hebben de volgende verantwoordelijkheden:

- ontwikkelen van een jaarlijks werkplan met inbegrip van te bespreken onderwerpen, uit te wisselen informatie en te plannen gezamenlijke activiteiten;

- houden van regelmatige bijeenkomsten (ten minste eenmaal per jaar) van de taskforce;

- goedkeuren van de oprichting, voortzetting of beëindiging van subcommissies en werkgroepen wanneer dit noodzakelijk is om de doelstellingen van het jaarlijkse werkplan te bereiken; en

- opstellen van een verslag en presenteren ervan aan de BSC en het OSTP aan het einde van elke vergadering van de taskforce.

Financiering



Iedere partij moet de kosten dragen van de deelname van haar eigen vertegenwoordigers aan de vergaderingen en activiteiten van de taskforce.

5.

Overige bepalingen


De taskforce mag geen vertrouwelijke bedrijfsinformatie behandelen en mag evenmin activiteiten ondernemen die intellectuele eigendom genereren.

6.

Samenwerking met de marktsector


Naar keuze van de voorzitters mag de taskforce ad hoc advies inwinnen bij diverse personen van buiten de overheidssector. Op verzoek van de voorzitters kunnen personen van buiten de overheidssector aan vergaderingen en andere activiteiten van de taskforce deelnemen.

7.

Documentatie


Agenda's en verslagen van de bijeenkomsten van de taskforce worden op verzoek door de uitvoerend secretarissen opgesteld en worden, indien de voorzitters daarmee hebben ingestemd, onder de leden van de taskforce en andere belanghebbenden verspreid. De notulen van de workshops en wetenschappelijke bijeenkomsten van de taskforce worden beschikbaar gesteld voor het publiek.

8.

Duur


Deze uitvoeringsregeling gaat in na ondertekening door beide partijen. Zij blijft gelden zolang de overeenkomst van kracht blijft of totdat een van de partijen haar deelname aan deze regeling beëindigt. Indien een partij voornemens is haar deelname aan deze regeling te beëindigen, dient dit voornemen negentig dagen van te voren aan de andere partij kenbaar te worden gemaakt.

9.

VOOR DE EUROPESE COMMISSIE: VOOR HET OFFICE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY POLICY


VAN DE VERENIGDE STATEN:

Datum: Datum: