Toelichting bij COM(2011)359 - Behandeling van levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten met ioniserende straling in het jaar 2008

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

52011DC0359

/* COM/2011/0359 definitief */ VERSLAG VAN DE COMMISSIE OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELENEN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALINGIN HET JAAR 2008


1.

VERSLAG VAN DE COMMISSIE


OVER DE BEHANDELING VAN LEVENSMIDDELEN EN LEVENSMIDDELENINGREDIËNTEN MET IONISERENDE STRALING IN HET JAAR 2008

2.

1. Rechtsgrondslag en achtergrond


Op grond van artikel 7, lid 3, van Richtlijn 1999/2/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 betreffende de onderlinge aanpassing van de wetgevingen van de lidstaten inzake de behandeling van voedsel en voedselingrediënten met ioniserende straling i moet iedere lidstaat de Commissie jaarlijks mededeling doen van:

- de resultaten van de controles die zijn uitgevoerd in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten en de daarbij toegepaste doses,

en

- de resultaten van de controles die zijn verricht in het stadium van het in de handel brengen van het product en de gebruikte analysemethoden ter opsporing van behandeling met ioniserende straling.

Artikel 7, lid 4, van de richtlijn verplicht de Commissie in het Publicatieblad van de Europese Unie het volgende bekend te maken:

- gedetailleerde informatie over de erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten, alsmede over elke verandering in de status ervan;

- een verslag over de door de nationale controle-instanties verstrekte inlichtingen.

Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.

Op de website van het directoraat-generaal Gezondheid en consumenten van de Europese Commissie i is informatie te vinden over de algemene aspecten van de doorstraling van levensmiddelen.

3.

1.1. Doorstralingsinstallaties


Volgens artikel 3, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG mogen levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten alleen in erkende doorstralingsinstallaties worden doorstraald. Aan de installaties in de EU wordt erkenning verleend door de bevoegde instanties van de lidstaten. Artikel 7, lid 1, verplicht de lidstaten de door hen erkende doorstralingsinstallaties aan de Commissie te melden.

Levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten mogen alleen worden behandeld met de volgende soorten straling:

- gammastralen afkomstig van de radionucliden 60Co of 137Cs;

- röntgenstralen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumquantumenergie) van ten hoogste 5 MeV;

- elektronen opgewekt door machinale bronnen, met een nominale energie (maximumkwantumenergie) van ten hoogste 10 MeV.

De Commissie heeft de lijst van erkende doorstralingsinstallaties in de lidstaten gepubliceerd i.

4.

1.2. Doorstraalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten


De doorstraling van gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen is in de EU toegestaan krachtens Richtlijn 1999/3/EG van het Europees Parlement en de Raad van 22 februari 1999 inzake de vaststelling van een communautaire lijst van voedsel en voedselingrediënten die mogen worden behandeld met ioniserende straling i. Daarnaast hebben zeven lidstaten meegedeeld dat zij overeenkomstig artikel 4, lid 4, van Richtlijn 1999/2/EG nationale vergunningen voor bepaalde levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten handhaven. De Commissie heeft de lijst van nationale vergunningen gepubliceerd i.

Op het etiket van doorstraalde levensmiddelen en van levensmiddelen die een of meer doorstraalde ingrediënten bevatten, moet de vermelding “doorstraald” of “met ioniserende straling behandeld” worden aangebracht. Wanneer een doorstraald product als ingrediënt in een samengesteld levensmiddel wordt gebruikt, moet aan de benaming ervan in de lijst van ingrediënten de vermelding van de doorstraling worden toegevoegd. Wanneer producten niet-verpakt worden verkocht, moet de vermelding samen met de benaming van het product worden aangebracht op een affiche of een bord boven of naast de houder waarin het product zich bevindt.

Het Europees Comité voor Normalisatie (CEN) heeft ingevolge een mandaat van de Europese Commissie een aantal analysemethoden gestandaardiseerd om te kunnen nagaan of producten correct geëtiketteerd zijn en producten op te sporen die niet doorstraald hadden mogen worden.

5.

2. Resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties


Dit deel van het verslag heeft betrekking op de resultaten van de controles in de doorstralingsinstallaties, met name voor wat betreft de categorieën en hoeveelheden behandelde producten en de daarbij toegepaste doses. Volgens de informatie die de lidstaten hebben verstrekt, hebben de controles door de bevoegde instanties bevestigd dat de erkende doorstralingsinstallaties aan de voorschriften van Richtlijn 1999/2/EG voldoen.

Onderstaande tabellen vermelden de categorieën en hoeveelheden levensmiddelen die in 2008 in de erkende installaties in de EU-lidstaten zijn doorstraald.

6.

2.1. België


Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Kikkerbilletjes 2

Pluimvee

Vis en schelpdieren 3-

Kruiden en specerijen 6-

Gedehydrateerd bloed 6-

Groenten 4,

Zetmeel

Overige 0-

Totaal 3 591,

7.

2.2. Bulgarije


In 2008 zijn geen producten doorstraald.

8.

2.3. Tsjechië


Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen 5-

Totaal

9.

2.4. Denemarken


Er zijn geen erkende installaties in Denemarken.

10.

2.5. Duitsland


Er zijn vier erkende installaties. In één installatie zijn geen producten doorstraald.

11.

Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)


Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen 332, <

Totaal 332,

12.

2.6. Spanje


Er zijn twee erkende installaties. In 2008 zijn slechts in een van deze installaties levensmiddelen en levensmiddeleningrediënten doorstraald.

13.

Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)


Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen <

14.

Totaal


15.

2.7. Frankrijk


Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Pluimvee

Arabische gom

Kruiden, specerijen en gedroogde groenten

Totaal

16.

2.8. Hongarije


Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Specerijen, paprika's 4-

Gedehydrateerde levensmiddelen 3-

Kruiden 3-

Overige producten 0, 3-

Totaal 257,

17.

2.9. Italië


In 2008 zijn geen producten doorstraald.

18.

2.10. Nederland


Er zijn twee erkende installaties.

19.

Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)


Specerijen/kruiden 498, onbekend

Kikkerbilletjes 277, onbekend

Vlees van pluimvee (bevroren) 310, onbekend

Gedroogde groenten 1 344, onbekend

Eiwit 224, onbekend

Garnalen (diepgevroren) 87, onbekend

Levensmiddelenmonsters onbekend

Totaal 3 104,

(onbekend: hierover is geen informatie verstrekt).

20.

2.11. Polen


Categorie producten Behandelde hoeveelheid (t) Gemiddelde geabsorbeerde dosis (kGy)

Droge specerijen, gedroogde gearomatiseerde kruiden, plantaardige specerijen (waaronder wortelgewassen) 5-

Totaal

21.

2.12. Portugal


Er zijn geen erkende installaties in Portugal.

22.

2.13. Roemenië


In 2008 zijn geen producten doorstraald.

23.

2.14. Verenigd Koninkrijk


In 2008 zijn geen producten doorstraald.

24.

2.15. Samenvattende tabel voor de EU


De onderstaande tabel bevat een samenvatting van de hoeveelheden levensmiddelen (in ton) die binnen de Europese Unie in erkende doorstralingsinstallaties met ioniserende straling zijn behandeld.

25.

Conform Onbeslist Niet-conform


Kruiden en specerijen EN 1788, EN

Kruidenthee EN 1788, EN

Pluimvee EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 99,19% 0,00% 0,81%

26.

3.2. België


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Kant-en-klare noedels EN 1788 *

Schaal- en weekdieren

Bevroren kruiden

Voedingssupplementen

Gedroogde groenten

Vruchten

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 98,89% 0,00% 1,10%

27.

3.3. Bulgarije


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde specerijen EN 1787, EN

Thee EN 1787, EN

Gedroogde vruchten EN

Mengsel van specerijen EN 1787, EN

Noten EN 1787, EN

Gedroogde plantaardige kruiderijen EN 1787, EN

Rode peper EN 1787, EN

Garnalen EN

Rijst EN

Vlees EN 1786, EN

Vis EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 0% 0%

28.

3.4. Cyprus


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde groenten, kruiden en specerijen ΕΝ

29.

Totaal


Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 0% 0%

30.

3.5. Tsjechië


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Verse vruchten EN 1788, EN

Vis en schelpdieren EN

Kruidentheeproducten EN

Specerijen EN

Voedingssupplementen EN

Kant-en-klare noedelsoep EN 1788, EN

Pluimvee EN

Kikkerbilletjes EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 98,25% 0% 1,75%

31.

3.6. Duitsland


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: 3. Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Kruiden en specerijen 1 EN 1788, EN 1787, EN

Kruiderijen EN 1787, EN 13751, EN

Soepen, sauzen en kant-en-klare noedels EN 1788, EN 1787, EN

Thee en theeachtige producten EN 1788, EN 1787, EN

Gedroogde paddenstoelen en paddenstoelproducten EN 1788, EN 13751, EN

Schaal- en schelpdieren, andere waterdieren en producten daarvan EN 1788, EN 1786, EN 1787, EN 13751, EN 13751 *

Verse vruchten EN 1787, EN 1788, EN

Peulvruchten, noten en oliezaden EN 1787, EN 1788, EN

Voedingssupplementen EN 13751, EN 1788, EN

Levensmiddelenadditieven EN 1786, EN 1787, EN 1788, EN

Pluimvee EN 1784, EN 1786, EN

Gedroogde vruchten en producten daarvan EN 1787, EN 1788, EN

Verse groenten EN 1788, EN 1787, EN

Kruidenkaas EN 1788, EN

Visproducten EN 1786, EN 1788, EN

Gedroogde groenten EN 1788, EN 1787, EN

Vleesproducten (met uitzondering van worst) EN 1786, EN 1784, EN

Worst EN 1786, EN

Aardappelen, delen van zetmeelrijke planten EN 1787, EN 1788, EN

Kant-en-klaarmaaltijden EN 1787, EN 1786, EN

Verse paddenstoelen EN

Vlees (met uitzondering van pluimvee) EN 1786, EN

Eieren en eiproducten EN

Granen en graanproducten EN 1787, EN

Kruidenboter EN 1788, EN

Melk en melkproducten EN

Cacao EN

Vis EN 1786, EN 1788, EN

Vrij wild EN

Totaal 3

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 98,66% 0,41% 0,93%

* Andere methoden (zoals elektronspinresonantie) worden eveneens gebruikt voor het aantonen van straling.

32.

3.7. Denemarken


In 2008 werden geen analytische controles op de doorstraling van levensmiddelen in de handel uitgevoerd.

Volgens de Deense bevoegde instanties zijn Deense bedrijven echter verplicht zelf te controleren of de regels worden nageleefd. De Deense dienst voor veterinaire zaken en levensmiddelen heeft deze zelfcontrole geverifieerd aan de hand van documentaire controles.

33.

3.8. Estland


In 2008 werden in Estland geen analytische controles op de doorstraling van levensmiddelen in de handel uitgevoerd.

34.

3.9. Griekenland


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde groenten, kruiden en specerijen EN 13751 (PPSL)

Cacao EN 13751 (PPSL)

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 0% 0%

35.

3.10. Spanje


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Kruiden en specerijen EN 1787, EN

Vruchten en gedroogde vruchten EN 1787, EN

Vlees van verschillende diersoorten EN

Kruidenthee EN 1787, EN

Groenten EN 1787, EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 0% 0%

36.

3.11. Finland


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde specerijen en kruiden EN 13751, EN

Voedingssupplementen EN 13751, EN

Producten van schelp- en schaaldieren EN 13751, EN

Bessen EN 13751, EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 95,24% 0% 4,76%

37.

3.12. Frankrijk


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Specerijen EN 1784, EN

Bevroren schaal-, schelp- en weekdieren EN 1784, EN

Gedehydrateerde soepen en sauzen EN 1784, EN

Voedingssupplementen EN 1784, EN

Pluimvee EN 1784, EN

Gedehydrateerde kant-en-klaargerechten (Aziatische noedels) EN 1784, EN

Planten voor voedingssupplementen EN 1784, EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 94,69% 0% 5,31%

38.

3.13. Hongarije


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Thee EN

Voedingssupplementen

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 9,53% 90,47% 0%

39.

3.14. Ierland


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Voedingssupplementen EN 13751 (screening), EN 1788 (bevestiging)

Kruiden en specerijen

Kruiderijen en bouillon

Noedels

Thee

Sauzen en soepen

PARNUTS*

40.

Zaden


Groenten en fruit

Diverse

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 97,73% 0% 2,27%

* PARNUTS: voor een specifieke voeding bestemde levensmiddelen.

41.

3.15. Italië


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Vlees EN 13784, EN

Specerijen EN 13783, EN

Oregano

Vleesproducten EN 13784, EN

Peper EN 13783, EN

Kruiderijen (plantaardige korrels)

Paprika

Vis EN 13784, EN

Knoflook EN 13783, EN

Pluimvee EN

Kerrie EN 13783, EN

Uien

Visproducten EN 13784, EN

Sjalotten EN 13783, EN

Thee (kruidenthee)

Aardappelen

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 91,12% 8,88% 0%

42.

3.16. Letland


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Voedingssupplementen EN

Gedroogde groenten (ui, paprika, wortel)

Muesli

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 74,29% 0% 25,71%

43.

3.17. Litouwen


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde aromatische kruiden, thee, specerijen, voedingssupplementen EN 13783:

44.

Totaal


Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 98,32% 0% 1,68%

45.

3.18. Luxemburg


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Voedingssupplementen EN

Bevroren kikkerbilletjes EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 84,62% 7,69% 7,69%

46.

3.19. Malta


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Kruiden en specerijen EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 16,00% 0% 84,00%

47.

3.20. Nederland


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Voedingssupplementen EN 1788, EN

Graanproducten EN 13751, EN

Gedroogde groenten en plantaardige producten EN 13751, EN

Gedroogde vruchten en producten daarvan EN 13751, EN

Noten en zaden EN 13751, EN

Vis en visproducten EN 13751, EN

Salades, pasta en soep EN 13751, EN

Specerijen en smaakstoffen EN 13751, EN

Niet-gespecificeerd product EN 13751, EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 93,19% 0% 6,8%

48.

3.21. Polen


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen EN 1788, EN

Noten EN

Groenten (incl. peulvruchten) EN

Vruchten EN

Vis en schelpdieren EN

Pluimvee en pluimveeproducten, eieren en eiproducten EN 1786, EN 1787, EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 98,67% 00,00% 1,33%

49.

3.22. Portugal


In 2008 werden in Portugal geen controles op producten in de handel verricht.

50.

3.23. Roemenië


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Kant-en-klare noedels (met verschillende smaken) EN

Specerijen, paddenstoelen, knoflook, kruiden, andere droge plantaardige ingrediënten EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 00,00% 0,00%

51.

3.24. Zweden


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Vlees EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 00,00% 00,00%

52.

3.25. Slowakije


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Pinda’s en andere noten EN

53.

Kaas EN


Groente EN

Gedroogde aromatische kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen EN 1784, EN

Thee EN

Papaverzaad EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 100,00% 00,00% 00,00%

54.

3.26. Slovenië


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Specerijen EN 13751, EN

Voedingssupplementen EN 13751, EN

Thee EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 77,67% 23,33% 00,00%

55.

3.27. Verenigd Koninkrijk


Geanalyseerde levensmiddelen Aantal monsters: 275 Aantal geanalyseerde monsters: Gebruikte CEN-methode

Conform Onbeslist Niet-conform

Gedroogde kruiden, specerijen en plantaardige kruiderijen EN 13751, EN

Voedingssupplementen EN 13751, EN

Verse en verduurzaamde (andere dan gedroogde) kruiden en specerijen EN 13751, EN

Noedels en gedehydrateerde Aziatische gerechten EN 13751, EN

Groenten EN

Vruchten (vers en gedroogd) EN 13751, EN

Sauzen (vloeibaar/bevroren) EN

Paddenstoelen EN

Thee EN 13751, EN

Gedroogde vis en schaal- en schelpdieren EN

Honing en andere bijenproducten EN 13751, EN

Totaal

Totaal in percentage van de geanalyseerde monsters 89,44% 6,33% 4,23%

56.

3.28. Samenvatting voor de EU


In onderstaande tabel wordt een samenvatting gegeven van de geanalyseerde monsters en de verkregen resultaten voor de EU in haar geheel.

57.

Lidstaat Conforme monsters Onbeslist Niet-conforme monsters Totaal aantal monsters Percentage van het totaal aantal EU-monsters


AT 1,

BE 1,

BG 1,

CY 0,

CZ 0,

58.

DE 3 3


DK GAC GAC GAC GAC

EE GAC GAC GAC GAC

EL 0,

ES 2,

FI 3,

FR 1,

HU 0,

IE 7,

IT 2,

LV 0,

LT 1,

LU 0,

MT 0,

NL 7,

PL 2,

59.

PT GAC GAC GAC GAC


RO 0,

SE 0,

SK 0,

SI 0,

UK 4,

60.

TOTAAL EU 6 6


PERCENTAGE 96,53% 1,19% 2,28%

GAC: Geen analytische controles verricht in 2008.

Samenvatting



Dit verslag betreft de periode van 1 januari 2008 tot en met 31 december 2008. Het bevat een compilatie van de informatie die de 27 lidstaten aan de Commissie hebben verstrekt.

In 2008 waren er in 12 lidstaten 23 erkende doorstralingsinstallaties in bedrijf overeenkomstig artikel 7, lid 2, van Richtlijn 1999/2/EG. Er werd één doorstralingsinstallatie erkend. Er zijn geen erkende doorstralingsinstallatie gesloten. Zes doorstralingsinstallaties hebben in 2008 geen levensmiddelen doorstraald.

In totaal werd in de lidstaten 8 718,4 ton levensmiddelen behandeld met ioniserende straling. Daarvan werd 88,55% in drie lidstaten doorstraald, namelijk in België (41,19%), Nederland (35,61%) en Frankrijk (10,85%). De drie grootste fracties van de doorstraalde categorieën zijn kikkerbilletjes (28,16%), kruiden en specerijen (19,95%) en pluimvee (18,97%).

27 lidstaten verstrekten informatie over de controles die op de producten in de handel werden uitgevoerd. In drie lidstaten werden geen analytische onderzoeken verricht bij de officiële controles en inspecties. Een van deze lidstaten deelde mee dat overeenkomstig zijn nationale wetgeving exploitanten van levensmiddelenbedrijven hun eigen controles moeten uitvoeren om te garanderen dat de voorschriften inzake de doorstraling van levensmiddelen en andere levensmiddelenwetgeving worden nageleefd.

24 lidstaten hebben in totaal 6 220 monsters genomen, maar 70,57% van de monsternemingen werd door drie lidstaten uitgevoerd (Duitsland 55%, Ierland 7,78% en Nederland 7,79%). 6,004 monsters (96,53%) bleken aan de richtlijnen te beantwoorden. en 142 monsters (2,28%) niet aan de bepalingen van de richtlijnen voldeden. De redenen daarvoor waren zeer vaak onjuiste etikettering en de doorstraling van categorieën waarvoor dit niet is toegestaan. De uitslagen van 74 monsters (1,19%) gaven geen uitsluitsel. In de meeste gevallen kon geen uitsluitsel worden gegeven omdat positieve resultaten van een screeningtest niet werden bevestigd en/of omdat ondanks de etikettering lastig te bepalen was welke van de ingrediënten van samengestelde levensmiddelen waren doorstraald.