Toelichting bij COM(2011)511 - Uitvoeringsmaatregelen voor het stelsel van eigen middelen van de EU

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Het doel van dit voorstel is de vaststelling van de uitvoeringsmaatregelen waarin wordt voorzien in artikel 9 van Besluit … van de Raad van … betreffende het stelsel van eigen middelen van de Europese Unie[1] krachtens artikel 311, vierde alinea, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (hierna 'VWEU' genoemd).

Deze uitvoeringsmaatregelen omvatten alle praktische regelingen voor de eigen middelen van de Unie, waarop een sterker gestroomlijnde procedure van toepassing moet zijn om het systeem flexibel te maken binnen het kader en de beperkingen die door het besluit betreffende de eigen middelen worden gesteld. Zij omvatten niet de aspecten die betrekking hebben op de terbeschikkingstelling van de eigen middelen en de voorziening in de behoefte aan kasmiddelen. In het voorstel zijn tevens bepalingen van algemene aard opgenomen, die van toepassing zijn op alle soorten eigen middelen en waarvoor adequate parlementaire controle bijzonder belangrijk is. Het betreft in het bijzonder aspecten van de controle en het toezicht op de inkomsten, met inbegrip van aanvullende rapportagevereisten en de daarmee verband houdende bevoegdheden van de controleurs van de Commissie.

Deze uitvoeringsmaatregelen worden overeenkomstig artikel 322, lid 2, VWEU aangevuld met verordeningen tot vaststelling van de regels en de procedure volgens welke de ontvangsten die eigen middelen vormen ter beschikking van de Commissie worden gesteld of aan haar worden overgemaakt, en de maatregelen die moeten worden toegepast om in voorkomend geval te voorzien in de behoefte aan kasmiddelen.

Bij artikel 9 van Besluit … wordt bepaald dat uitvoeringsmaatregelen worden vastgesteld voor:

(a) de belastingpercentages of afdrachtpercentages van de eigenmiddelenbronnen zoals vastgelegd in artikel 2, lid 1, onder b), c) en d), van Besluit …;

(b) het referentie-bni (bruto nationaal inkomen), de regels voor de aanpassing van het bni en de regels voor de herberekening van de maxima voor betalingen en vastleggingen in geval van significante veranderingen van het bni, met het oog op de toepassing van artikel 2, lid 1, onder d), en artikel 3 van Besluit …;

(c) de procedure voor de berekening en de opneming in de begroting van het saldo van een begrotingsjaar als bedoeld in artikel 7 van Besluit…;

(d) de bepalingen en regelingen voor de controle en het toezicht op de ontvangsten die eigen middelen vormen, zoals bedoeld in artikel 2 van Besluit …, met inbegrip van aanvullende rapportagevereisten.

De door de Commissie voorgestelde onderdelen hebben dus betrekking op:

– uitvoeringsmaatregelen voor de bij artikel 2, lid 1, onder b) en c), van Besluit … vastgestelde nieuwe eigenmiddelenbronnen, met name de belastingpercentages daarvoor, de controle en het toezicht;

– uitvoeringsmaatregelen die zijn overgenomen uit Besluit 2007/436 van de Raad[2] (hierna “eigenmiddelenbesluit 2007” of “EMB 2007” genoemd), zoals de verwijzing naar het Europees systeem van nationale en regionale rekeningen (ESR), dat thans in een verordening van het Europees Parlement en de Raad is opgenomen;

– uitvoeringsmaatregelen die zijn overgenomen uit Verordening 1150/2000 van de Raad[3] tot uitvoering van het eigenmiddelenbesluit 2007, betreffende de berekening van het overschot en de controle en het toezicht op de ontvangsten die eigen middelen vormen, met inbegrip van aanvullende rapportagevereisten, en die niet strikt betrekking hebben op de terbeschikkingstelling van eigen middelen;

– en uitvoeringsmaatregelen die zijn overgenomen uit Verordening nr. 1026/1999 van de Raad[4] wat betreft de bevoegdheden en verplichtingen van de controleurs van de Commissie en de voorbereiding en het beheer van de controles.

Meer in detail kan het voorstel van de Commissie als volgt worden samengevat:

1.1 Hoofdstuk I 'Vaststelling van de eigen middelen'

– Artikel 1 van het voorstel 'Toepasselijke percentages': bij dit artikel worden de belastingpercentages vastgesteld die worden toegepast op de nieuwe eigenmiddelenbronnen die zijn vastgesteld bij artikel 2, lid 1, onder b) en c), van Besluit …. Daarnaast worden bepalingen van artikel 5 van Verordening nr. 1150/2000 overgenomen en geactualiseerd.

– Artikel 2 van het voorstel 'Referentie-bni en significante veranderingen daarvan': bepalingen van artikel 2, lid 7, eerste alinea, en artikel 3, lid 3, van EMB 2007 worden overgenomen en geactualiseerd.

– Artikel 3 van het voorstel 'Berekening en budgettering van het saldo': bepalingen van de artikelen 15 en 16 van Verordening nr. 1150/2000 worden overgenomen en geactualiseerd.

1.2 Hoofdstuk II 'Bepalingen op het gebied van controle en toezicht, alsmede aanvullende rapportagevereisten'

– Artikel 4 van het voorstel 'Melding van fraude en onregelmatigheden die van invloed zijn op rechten': bepalingen van artikel 6, lid 5, van Verordening nr. 1150/2000 worden overgenomen, geactualiseerd en vereenvoudigd.

– Artikel 5 van het voorstel 'Maatregelen op het gebied van controle en toezicht': bepalingen van artikel 17, lid 1, en artikel 18 van Verordening nr. 1150/2000 worden overgenomen, geactualiseerd en aangevuld met betrekking tot de nieuwe eigenmiddelenbronnen die zijn vastgesteld bij artikel 2, lid 1, onder b) en c), van Besluit ….

– Artikel 6 'Rapportage door de lidstaten over door hen uitgevoerde controles': bepalingen van artikel 17, lid 5, en artikel 18, lid 5, van Verordening nr. 1150/2000 worden overgenomen en geactualiseerd.

– Artikelen 7 en 8 van het voorstel 'Bevoegdheden en verplichtingen van de personeelsleden die door de Commissie zijn gemachtigd' en 'Voorbereiding en beheer van de controles': bepalingen van Verordening nr. 1026/1999 worden overgenomen, herschikt met het oog op de duidelijkheid en geactualiseerd. Verordening nr. 1026/1999 wordt ingetrokken bij artikel 10 'Slotbepalingen' van het voorstel.

1.3 Hoofdstuk III 'Comitéprocedure en slotbepalingen'

– Artikel 9 van het voorstel "Comitéprocedure – Raadgevend Comité voor de eigen middelen": voorziet in uitvoeringsbevoegdheden voor de Commissie overeenkomstig Verordening (EU) nr. 182/2011. Voor specifieke andere taken kan de Commissie ook besluiten een deskundigengroep in te stellen.