Toelichting bij COM(2011)530 - Definitie, aanduiding, aanbiedingsvorm, etikettering en bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Achtergrond van het voorstel

Er bestaat al een geografische aanpak voor gearomatiseerde wijnbouwproducten en deze is gerechtvaardigd omdat hij het vrije verkeer van goederen op de eengemaakte markt bevordert en geografische aanduidingen beschermt die het de consument mogelijk maken specifieke producten te identificeren met kenmerken welke kunnen worden toegeschreven aan de geografische oorsprong. Een juridisch kader voor gearomatiseerde wijnbouwproducten, waarbij de productdefinities en de etiketteringsvoorschriften worden vastgesteld, heeft een rechtstreekse invloed op de producenten van dergelijke producten, en in mindere mate, via de etiketteringsvoorschiften, op de consumenten.

Dit voorstel vervangt het voorstel van de Commissie COM(2007) 848 dat de Commissie in het werkprogramma van de Commissie voor 2011 besloot in te trekken, zie COM(2010) 623 van 27.10.2010, bijlage IV, hetgeen is meegedeeld aan de andere instellingen.

Het voorstel vereenvoudigt de bestaande voorschriften door beperkte wijzigingen in te voeren om de leesbaarheid en de duidelijkheid van de voorschriften te verbeteren. Met name worden de gebruikte definities aangepast aan de technologische ontwikkeling en worden de bestaande voorschriften inzake geografische aanduidingen in overeenstemming gebracht met de overeenkomst inzake de handelsaspecten van de intellectuele eigendomsrechten (de TRIPS-overeenkomst). Aanpassing aan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) is ook een doel. Het voorstel wijzigt het toepassingsgebied van de bestaande voorschriften voor de sector niet en heeft geen ingrijpende gevolgen aangezien het overeenkomt met een aanpassing aan verplichtingen die al door de Unie zijn aangegaan. De belangrijkste Europese producenten en nationale organisaties zijn informeel geraadpleegd en verwachtten geen ingrijpende gevolgen. Onder de producenten van gearomatiseerde wijnbouwproducten heerst een consensus om hetzelfde kader en ongeveer dezelfde voorschriften te behouden; enkel kleine technische aanpassingen lijken noodzakelijk. Deze zijn door de vertegenwoordigers van de sector aan de diensten van de Commissie meegedeeld. Daarom werd er geen verdere effectbeoordeling uitgevoerd.

AANPASSING AAN HET VERDRAG BETREFFENDE DE WERKING VAN DE EUROPESE UNIE

In de artikelen 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie wordt een onderscheid gemaakt tussen twee soorten handelingen van de Commissie:

artikel 290 van het VWEU biedt de wetgever de mogelijkheid om aan de Commissie de bevoegdheid te delegeren om niet-wetgevingshandelingen van algemene strekking vast te stellen ter aanvulling of wijziging van bepaalde niet-essentiële onderdelen van een wetgevingshandeling. Dergelijke door de Commissie vastgestelde rechtshandelingen worden volgens de terminologie van het Verdrag 'gedelegeerde handelingen' genoemd (artikel 290, lid 3).

artikel 291 van het VWEU biedt de lidstaten de mogelijkheid om alle maatregelen van intern recht te nemen die nodig zijn ter uitvoering van de juridisch bindende handelingen van de Unie. Met dergelijke handelingen kunnen aan de Commissie uitvoeringsbevoegdheden worden verleend wanneer er eenvormige voorwaarden voor de uitvoering van deze handelingen nodig zijn. Juridische handelingen die de Commissie op basis van deze bevoegdheden vaststelt, worden in het Verdrag 'uitvoeringshandelingen' genoemd (artikel 291, lid 4).

Een hoofddoelstelling van het onderhavige voorstel bestaat erin Verordening (EEG) nr. 1601/91 van de Raad van 10 juni 1991 tot vaststelling van de algemene voorschriften betreffende de definitie, de aanduiding en de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde wijnen, gearomatiseerde dranken op basis van wijn en gearomatiseerde cocktails van wijnbouwproducten (PB L 149 van 14.6.1991, blz.

1) aan te passen aan die bepalingen van het VWEU.

Overeenkomstig het onderhavige voorstel worden de doelstellingen en beginselen en andere essentiële onderdelen met betrekking tot de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten vastgesteld door de wetgever.

De Commissie moet in staat zijn, door middel van een gedelegeerde handeling, de productieprocessen (artikel 3, lid 2), de analysemethoden (artikel 3, lid 3), de nodige wijzigingen van de definities, de specificaties, de beperkingen, de verkoopbenamingen en de aanduidingen (artikel 9), de nodige voorschriften voor de geografische aanduidingen (artikel 29) en de nodige voorschriften voor de uitwisseling van informatie vast te stellen (artikel 33, lid 2).

Voorts moet de wetgever de Commissie overeenkomstig artikel 291, lid 2, van het Verdrag, de bevoegdheid verlenen om uitvoeringshandelingen vast te stellen, met name met betrekking tot de eenvormige toepassing van de voorschriften voor gearomatiseerde wijnbouwproducten die verband houden met geografische aanduidingen (artikel 15, lid 3, en de artikelen 17, 25, 26, 27 en 30), met betrekking tot administratieve en fysieke controles (artikel 32, lid 2) en met betrekking tot de uitwisseling van informatie (artikel 33).

INHOUDELIJKE WIJZIGINGEN

De andere belangrijke doelstellingen die worden beoogd, zijn de volgende:

- De toepasbaarheid, leesbaarheid en duidelijkheid van de wetgeving van de Unie over gearomatiseerde wijnbouwproducten verbeteren.

- Een welomlijnd kwaliteitsbeleid voor gearomatiseerde wijnbouwproducten op basis van de huidige productdefinities invoeren.

- Bepaalde verkoopbenamingen bijwerken in het licht van de mogelijkheid om het wijngehalte te verhogen in plaats van direct alcohol toe te voegen, en er aldus voor zorgen dat de consument naar behoren wordt geïnformeerd.

- Flexibiliteit invoeren door de bevoegdheid tot wijziging van de definities en aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten, die tot nu toe via de gewone wetgevingsprocedure door het Europees Parlement en de Raad werd uitgeoefend, bij de Commissie te leggen, die deze uitoefent door middel van gedelegeerde handelingen.

- De voorschriften van de Unie aanpassen aan nieuwe technische eisen.

- De voorschriften van de Unie aanpassen aan de eisen van de WTO, met inbegrip van de TRIPS-overeenkomst.

- Criteria voor de erkenning van nieuwe geografische aanduidingen vaststellen.

STRUCTUUR VAN DE ONTWERP-VERORDENING

De ontwerp-verordening inzake gearomatiseerde wijnbouwproducten bestaat uit 4 hoofdstukken en 3 bijlagen:

In hoofdstuk I worden de basisdefinitie en -classificatie van gearomatiseerde wijnbouwproducten vastgesteld.

In hoofdstuk II worden de aanduiding, de aanbiedingsvorm en de etikettering van gearomatiseerde wijnbouwproducten behandeld.

In dat hoofdstuk wordt verwezen naar de eisen en beperkingen die in de bijlagen I en II zijn vastgesteld en wordt de vaststelling van verdere toegestane productieprocessen gedelegeerd aan de Commissie. Het bevat verwijzingen naar internationale methoden voor de analyse van gearomatiseerde wijnbouwproducten.

Ook worden in dat hoofdstuk specifieke etiketteringsvoorschriften voor die producten vastgesteld.

Door te verwijzen naar de bijlagen I en II wordt in hoofdstuk II een samenhangend systeem vastgesteld dat is gebaseerd op traditionele methoden om een kwaliteitsproduct te verkrijgen en nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de kwaliteit van de producten. Het is erop gericht de consument duidelijke informatie over de aard van de producten (verkoopbenamingen) te bieden en verplicht de producent alle nodige informatie te verstrekken om misleiding van de consument te voorkomen.

In hoofdstuk III worden de voorschriften inzake geografische aanduidingen vastgesteld overeenkomstig de internationale verplichtingen van de EU.

De geografische aanduidingen die thans zijn opgenomen in Verordening (EEG) nr. 1601/91 worden opgenomen in het register dat wordt aangelegd krachtens artikel 22 van de onderhavige verordening. In hoofdstuk III is bepaald dat binnen 2 jaar vanaf de inwerkingtreding van de verordening technische dossiers over deze aanduidingen moeten worden bekendgemaakt.

In hoofdstuk IV worden algemene, overgangs- en slotbepalingen vastgesteld.

Bijlage I bevat de technische definities en voorschriften voor de productie van gearomatiseerde wijnbouwproducten.

Bijlage II bevat de verkoopbenamingen en de bijbehorende aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten.

In bijlage III is een concordantietabel opgenomen.

Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Unie.