Toelichting bij COM(2011)800 - Ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol over de vangstmogelijkheden bij de visserijovereenkomst met Mozambique

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig het desbetreffende mandaat van de Raad[1], heeft de Commissie namens de Europese Unie met de Republiek Mozambique onderhandeld met het oog op de verlenging van het protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Mozambique. Op basis van deze onderhandelingen is op 2 juni 2011 een nieuw protocol geparafeerd, dat een periode van drie jaar beslaat vanaf de aanneming van het desbetreffende besluit van de Raad inzake de voorlopige toepassing van het protocol en na het verstrijken van het huidige protocol op 31 december 2011.

Deze procedure wordt opgestart tezelfdertijd met de procedures aangaande het besluit van de Raad betreffende de sluiting van een nieuw protocol met de instemming van het Europees Parlement en aangaande de verordening van de Raad betreffende de verdeling van de vangstmogelijkheden onder de lidstaten in het kader van dit protocol.

Bij de bepaling van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich voornamelijk gebaseerd op de resultaten van een evaluatie achteraf van het huidige protocol, die in april 2011 door externe deskundigen is uitgevoerd.

Het nieuwe protocol is in overeenstemming met de doelstellingen van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij die erop gericht is de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek Mozambique te versterken en, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader te bevorderen voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Mozambique.

Beide partijen hebben afgesproken samen te werken aan de tenuitvoerlegging van het sectoraal visserijbeleid van Mozambique en zetten daartoe de beleidsdialoog over de desbetreffende programmering voort.

Het nieuwe protocol voorziet voor de hele periode in een totale financiƫle tegenprestatie van 2 940 000 EUR. Dit bedrag stemt overeen met: a) 520 000 euro per jaar, wat overeenkomt met een referentiehoeveelheid van 8 000 ton per jaar, en b) 460 000 euro per jaar, wat overeenkomt met het extra door de Unie betaalde bedrag ter ondersteuning van het beleid van Mozambique op het gebied van visserij en maritieme zaken. De jaarlijkse financiƫle bijdrage die uit de begroting van de Unie wordt betaald is derhalve 980 000 euro. De vangstmogelijkheden voor de tonijnvloot van de Unie zullen worden verdeeld onder 43 vaartuigen voor de ringzegenvisserij en 32 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug, d.w.z. een totaal van 75 vaartuigen.

De Commissie wordt verzocht dit voorstel aan te nemen en ter goedkeuring aan de Raad voor te leggen.