Toelichting bij COM(2011)817 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 294/2008 tot oprichting van het Europees Instituut voor innovatie en technologie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bij Verordening (EG) nr. 294/2008 is het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT) opgericht om de innovatiecapaciteit van de EU en haar lidstaten te versterken en daardoor bij te dragen aan duurzame economische groei en concurrentievermogen. Het EIT zal in de periode 2014-2020 bijdragen aan de verwezenlijking van het algemene doel van "Horizon 2020 – het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie", hierna 'Horizon 2020' genoemd[1], door integratie van de kennisdriehoek van hoger onderwijs, onderzoek en innovatie. Die integratie geschiedt in de eerste plaats via de kennis- en innovatiegemeenschappen (KIG's) waarin organisaties op lange termijn samenwerken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

De financiële bijdrage van Horizon 2020 aan het EIT vindt plaats in overeenstemming met de verordening van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van de regels voor de deelname aan acties en de verspreiding van resultaten in het kader van Horizon 2020[2]. De EIT-financiering voor de KIG's betreft 'KIG-activiteiten met een toegevoegde waarde', maar de KIG's of hun partnerorganisaties kunnen in overeenstemming met hun respectieve regels en op basis van gelijkheid met andere aanvragers ook om financiering uit andere onderdelen van Horizon 2020 of andere programma's van de Europese Unie vragen.

Aan de voorgestelde wijzigingen liggen verschillende bronnen ten grondslag: de lessen uit de eerste fase; het voorstel voor de strategische innovatieagenda van het EIT dat voortbouwt op het voorstel van de raad van bestuur van het EIT; de aanbevelingen uit het verslag van de externe evaluatie; het advies van de Commissie over die evaluatie; de resultaten van het uitgebreide overleg met belanghebbenden van het EIT.

1.

Raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Bij het opstellen van het voorstel werd rekening gehouden met de antwoorden op de open raadpleging over het EIT[3]. De lidstaten en een groot aantal belanghebbenden uit het bedrijfsleven, de academische wereld en het maatschappelijk middenveld gaven hun mening. Daaruit bleek dat de bestaansreden van het EIT – zorgen voor meer en betere samenwerking tussen universiteiten, het bedrijfsleven, onderzoek en innovatie – op grote steun kon rekenen. Volgens de respondenten zou het EIT een bijzondere rol moeten spelen in 'Horizon 2020', het toekomstige EU-programma voor onderzoek en innovatie, en nauwere banden moeten smeden met andere Europese en nationale projecten op dit gebied. Een meerderheid van de respondenten prees de manier waarop het EIT de deelname van bedrijven aan zijn werkzaamheden verzekert en drong er bij het EIT op aan zijn outreachactiviteiten uit te breiden. De respondenten achtten de deelname van het bedrijfsleven bovendien van groot belang voor het succes van het EIT in de toekomst. Flexibiliteit, duidelijke regels en een behoorlijk rendement op investeringen zijn daarom essentieel om deelnemers uit de particuliere sector aan te trekken.

Het voorstel houdt ook rekening met het verslag van de externe evaluatie waarin het concept van integratie van de kennisdriehoek als bijzonder relevant wordt beschouwd en waarin de onderwerpen waarop de structuur van het EIT is gebaseerd, een positieve beoordeling krijgen. Het door het EIT ontwikkelde model op basis van geïntegreerde netwerken van colocatiecentra kan op veel steun rekenen. De respondenten waren er ook consequent van overtuigd dat de KIG's van grote waarde zijn als katalysator voor het verlenen van een meerwaarde aan al bestaande activiteiten van de afzonderlijke leden.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Het voorstel is gebaseerd op artikel 173 VWEU en zal worden uitgevoerd onder indirect gecentraliseerd beheer.

3.

Gevolgen voor de begroting



In de periode 2014-2020 zal de financiële bijdrage voor het EIT uit Horizon 2020, het kaderprogramma voor onderzoek en innovatie (2014-2020), 3 182 230 miljoen euro (in lopende prijzen) bedragen. Het bij dit voorstel gevoegde financiële memorandum gaat in op de gevolgen voor de begroting en de benodigde personele en administratieve middelen.