Toelichting bij COM(2011)869 - Machtiging van Spanje en Frankrijk af te wijken van artikel 5 van de btw-richtlijn

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Overeenkomstig artikel 395, lid 1, van Richtlijn 2006/112/EG van 28 november 2006 betreffende het gemeenschappelijke stelsel van belasting over de toegevoegde waarde (hierna 'de btw-richtlijn' genoemd) kan de Raad op voorstel van de Commissie met eenparigheid van stemmen elke lidstaat machtigen bijzondere, van de bepalingen van deze richtlijn afwijkende maatregelen te treffen, teneinde de belastinginning te vereenvoudigen of bepaalde vormen van belastingfraude of -ontwijking te voorkomen.

Bij brieven, ingekomen bij de Commissie op respectievelijk 5 en 13 september 2011, hebben Spanje en Frankrijk verzocht om een maatregel te mogen toepassen die afwijkt van artikel 5 van de btw-richtlijn Overeenkomstig artikel 395, lid 2, van de btw-richtlijn heeft de Commissie de overige lidstaten bij brief van 25 oktober 2011 van het verzoek van deze lidstaten in kennis gesteld. Bij brief van 27 oktober 2011 heeft de Commissie Spanje en Frankrijk meegedeeld dat zij over alle gegevens beschikte die zij nodig achtte voor de beoordeling van hun verzoek.

Algemene context



Spanje en Frankrijk hebben op 27 juni 2008 een samenwerkingsakkoord ondertekend voor de aanleg van een ondergrondse elektriciteitsleiding tussen Baixas (Frankrijk) en Santa Llogia (Spanje). Deze leiding zal circa 60 km lang zijn; net iets minder dan 60 % ervan zal over Frans grondgebied lopen en net iets meer dan 40 % over Spaans grondgebied. De aanleg omvat ook de bouw van een acht kilometer lange tunnel door het Alberes-massief, waarvan 87 % op Frans en 13 % op Spaans grondgebied zal liggen.

Volgens de normale regels zouden de bouwwerkzaamheden die in Spanje worden uitgevoerd, op grond van het territorialiteitsbeginsel van artikel 5 van de btw-richtlijn aan de Spaanse btw moeten worden onderworpen. In Frankrijk uitgevoerde bouwwerkzaamheden zouden dan weer aan de Franse btw moeten worden onderworpen. In dat geval zou de precieze plaats van de belastbare handelingen moeten worden vastgesteld overeenkomstig het grondgebied waarop de afzonderlijke werkzaamheden zijn verricht.

Spanje en Frankrijk menen dat de toepassing van de normale regels tot fiscale complicaties zou leiden voor de met de bouwwerkzaamheden belaste bedrijven. Om de btw-heffing te vereenvoudigen, willen zij de betrokken bedrijven toestaan om de leveringen van goederen en diensten, intracommunautaire verwervingen en invoer te factureren alsof 50 % van de prestaties op Spaans grondgebied en 50 % op Frans grondgebied heeft plaatsgevonden.

Na de voltooiing van de ondergrondse elektriciteitsverbinding zullen de normale btw-regels gelden.

De Commissie is het ermee eens dat een gelijke verdeling van de voor de bouwwerkzaamheden in rekening gebrachte btw tussen Frankrijk en Spanje in deze gevallen een vereenvoudiging zou betekenen voor de betrokken bedrijven, die de belastingregels gemakkelijker zullen kunnen toepassen dan wanneer de normale regels zouden gelden.

Bestaande bepalingen op het door het voorstel bestreken gebied



De Raad heeft al meermaals lidstaten gemachtigd om van het territorialiteitsbeginsel af te wijken als het grensprojecten betreft.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Raadpleging van belanghebbende partijen



Niet relevant.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Er behoefde geen beroep te worden gedaan op externe deskundigheid.

Effectbeoordeling



Dit voorstel voor een besluit strekt ertoe de btw-heffing ter zake van de aanleg van een ondergrondse elektriciteitsverbinding tussen Spanje en Frankrijk te vereenvoudigen en kan bijgevolg een positief economisch effect sorteren.

Gelet op de beperkte werkingssfeer van de derogatie zal het effect evenwel in ieder geval beperkt zijn.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Samenvatting van de voorgestelde maatregel



Machtiging van Spanje en Frankrijk om af te wijken van de territoriale toepassing van de btw voor de aanleg van een ondergrondse elektriciteitsverbinding tussen hun respectieve grondgebieden.

Rechtsgrondslag



Artikel 395 van de btw-richtlijn.

Subsidiariteitsbeginsel



Overeenkomstig artikel 395 van de btw-richtlijn moet een lidstaat die van die richtlijn afwijkende maatregelen wil treffen, daarvoor machtiging krijgen van de Raad in de vorm van een besluit van de Raad. Het voorstel is derhalve in overeenstemming met het subsidiariteitsbeginsel.

Evenredigheidsbeginsel



Het voorstel is om de volgende reden(en) in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel.

Dit besluit betreft een machtiging die wordt verleend aan lidstaten op hun eigen verzoek, en houdt geen enkele verplichting in.

Gezien de zeer beperkte werkingssfeer van de derogatie staat de bijzondere maatregel in verhouding tot het beoogde doel.

Keuze van instrumenten



Overeenkomstig artikel 395 van de btw-richtlijn kan slechts van de normale btw-regels worden afgeweken indien de Raad een lidstaat daartoe op voorstel van de Commissie met eenparigheid van stemmen machtigt. Een besluit van de Raad is het aangewezen instrument, omdat het tot individuele lidstaten kan worden gericht.

3.

Gevolgen voor de begroting



Het voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de Gemeenschap.

4.

Aanvullende informatie



Het besluit loopt af zodra de aanleg van de ondergrondse elektriciteitsverbinding tussen Santa Llogia in Spanje en Baixas in Frankrijk is voltooid.