Toelichting bij COM(2011)939 - Intrekking van de ondertekening van het Protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden bij de visserijovereenkomst met Marokko

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het meest recente Protocol bij de visserijpartnerschapsovereenkomst EU - Marokko is op 25 februari 2011 geparafeerd. Het Protocol moest een periode van één jaar bestrijken, van 28 februari 2001 tot 27 februari 2012.

Het Protocol is op 13 juli 2011 door beide partijen bij de overeenkomst ondertekend en is met terugwerkende kracht vanaf 28 februari 2011 voorlopig van toepassing geworden op grond van Besluit 2011/491/EU van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van het Protocol tussen de Europese Unie en het Koninkrijk Marokko tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en het Koninkrijk Marokko.

Sluiting van het Protocol door de Raad namens de EU is pas mogelijk wanneer het Europees Parlement op grond van artikel 218, lid 6, onder a), van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie instemt met de sluiting. Het Parlement heeft op 14 december 2011 echter tegen de sluiting gestemd en heeft de Raad op 15 december formeel in kennis gesteld van dit besluit.

De Europese Unie kan het Protocol dus niet sluiten. Overeenkomstig artikel 25, lid 2, van het Verdrag van Wenen inzake het verdragenrecht wordt de voorlopige toepassing van een verdrag beëindigd als één partij de andere partij waarmee het verdrag voorlopig wordt toegepast, in kennis stelt van haar voornemen om geen partij bij het verdrag te worden.

De Commissie stelt op die basis voor dat de Raad zijn besluit tot ondertekening en voorlopige toepassing van het Protocol intrekt en de regering van Marokko hiervan in kennis stelt.