Toelichting bij COM(2012)468 - Sluiting van het Protocol met Kiribati tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie waarin is voorzien bij de visserijovereenkomst met Kiribati

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig het desbetreffende mandaat van de Raad[1] heeft de Commissie namens de Europese Unie met de Republiek Kiribati onderhandeld met het oog op de verlenging van het protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kiribati. Na deze onderhandelingen is op 3 juni 2012 een nieuw protocol geparafeerd voor een periode van drie jaar die ingaat op 16 september 2012.

Deze procedure inzake het besluit van de Raad betreffende de sluiting van het nieuwe protocol loopt parallel met de procedures met betrekking tot het besluit van de Raad betreffende de ondertekening, namens de Europese Unie, en de voorlopige toepassing van het protocol, en met betrekking tot de verordening van de Raad betreffende de toewijzing van de vangstmogelijkheden aan de lidstaten in het kader van dat protocol.

Bij de bepaling van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een in mei 2012 door externe deskundigen uitgevoerde evaluatie achteraf van het vorige protocol.

Het nieuwe protocol is in overeenstemming met de doelstellingen van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij, die erop gericht is de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek Kiribati te versterken en, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader te bevorderen voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de EEZ van Kiribati.

Beide partijen zijn overeengekomen samen te werken aan de tenuitvoerlegging van het sectoraal visserijbeleid van Kiribati en zetten daartoe de beleidsdialoog over de desbetreffende programmering voort.

Het nieuwe protocol voorziet voor de hele periode in een totale financiële tegenprestatie van 1 325 000 EUR per jaar. Dit bedrag omvat: a) 975 000 EUR per jaar voor de toegang tot de EEZ van Kiribati, en b) 350 000 EUR per jaar als extra bedrag dat de EU betaalt om het visserijbeleid van Kiribati te ondersteunen.

De Commissie stelt op grond daarvan voor dat de Raad, met instemming van het Parlement, dit besluit betreffende de sluiting van dit protocol goedkeurt.