Toelichting bij COM(2012)578 - Gebruik van melkzuur voor de terugdringing van microbiologische oppervlaktecontaminatie van runderkarkassen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Verordening (EG) nr. 853/2004 stelt specifieke hygiënevoorschriften voor levensmiddelen van dierlijke oorsprong voor exploitanten van levensmiddelenbedrijven vast. De verordening bepaalt dat exploitanten van levensmiddelenbedrijven geen andere stoffen dan water mogen gebruiken om de buitenkant van producten van dierlijke oorsprong te reinigen, tenzij het gebruik van de stof is goedgekeurd overeenkomstig die verordening. Voorts wordt bepaald dat het gebruik van een goedgekeurde stof niets afdoet aan de plicht van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf om te voldoen aan de voorschriften van die verordening.

Op 14 december 2010 heeft de Commissie een aanvraag ontvangen voor de goedkeuring van het gebruik van melkzuur voor de terugdringing van oppervlaktecontaminatie van runderkarkassen en rundvlees.

Op 26 juli 2011 heeft de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) een gunstig advies uitgebracht over de beoordeling van de veiligheid en werkzaamheid van melkzuur voor decontaminatie. De Commissie heeft daarom maatregelen voorgesteld betreffende het gebruik van melkzuur voor de terugdringing van oppervlaktecontaminatie van runderkarkassen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Op 21 september 2012 is een ontwerpverordening van de Commissie tot goedkeuring van het gebruik van melkzuur voor de terugdringing van oppervlaktecontaminatie van runderkarkassen voor advies voorgelegd aan het Permanent Comité voor de voedselketen en de diergezondheid. Het comité heeft over de ontwerpverordening van de Commissie geen advies uitgebracht, aangezien noch voor noch tegen de voorgestelde maatregelen een gekwalificeerde meerderheid werd bereikt.

Derhalve dient de Commissie, overeenkomstig artikel 3, lid 2, van Verordening (EG) nr. 853/2004, en overeenkomstig artikel 5 bis van Besluit 1999/468/EG bij de Raad en het Parlement een voorstel in voor een verordening van de Raad in betreffende de te nemen maatregelen. De Raad heeft twee maanden om een standpunt in te nemen, waarna het Parlement nog eens twee maanden heeft om een standpunt in te nemen. Indien de Raad geen standpunt inneemt, wordt de verordening teruggezonden naar de Commissie en is de Commissie wettelijk verplicht de maatregelen goed te keuren.

Er werd geen effectbeoordeling voorzien voor deze uitvoeringsverordening.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Na het gunstige wetenschappelijke advies van de EFSA en rekening houdend met het feit dat melkzuur mogelijke microbiologische contaminatie aanzienlijk kan verminderen, wordt het wenselijk geacht het gebruik ervan goed te keuren voor de terugdringing van oppervlaktecontaminatie van runderkarkassen. Een dergelijk gebruik moet evenwel aan bepaalde voorwaarden worden onderworpen (concentratie, temperatuur enz.), zoals vermeld in deel I van de bijlage bij deze verordening.

Het gebruik van melkzuur voor oppervlaktedecontaminatie moet worden beperkt tot hele of halve karkassen of kwartieren op het niveau van het slachthuis en moet worden geïntegreerd in goede hygiënepraktijken en op HACCP gebaseerde systemen. Bovendien mag het gebruik ervan niets afdoen aan de plicht van de exploitant van het levensmiddelenbedrijf om te voldoen aan de eisen van de wetgeving van de Unie inzake levensmiddelenhygiëne – zoals vastgelegd in de Verordeningen (EG) nr. 852/2004, (EG) nr. 853/2004 en (EG) nr. 2073/2005 – en mag het niet worden beschouwd als een vervanging van goede hygiënische slachtpraktijken en werkprocedures.