Toelichting bij COM(2012)787 - Criteria die bepalen wanneer koperschroot overeenkomstig Richtlijn 2008/98/EG niet langer als afval wordt aangemerkt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig artikel 6, lid 1, van Richtlijn 2008/98/EG betreffende afvalstoffen worden bepaalde soorten afval niet langer als afval aangemerkt wanneer zij een behandeling voor nuttige toepassing hebben ondergaan en wanneer zij voldoen aan specifieke criteria die worden opgesteld overeenkomstig de in die bepaling vastgestelde wettelijke voorwaarden. Overeenkomstig artikel 6, lid 2, van de richtlijn moeten dergelijke criteria voor specifieke materialen worden vastgesteld door de Commissie volgens de in artikel 39, lid 2, van de richtlijn bedoelde regelgevingsprocedure met toetsing.

De Commissie heeft daarom een ontwerp-verordening ter stemming voorgelegd aan het bij artikel 39 van de richtlijn ingestelde comité. Op de vergadering van het comité van 9 juli 2012 is – vooral wegens het grote aantal onthoudingen (109) – geen gunstig advies over de ontwerp-verordening uitgebracht. Het belangrijkste bezwaar dat door sommige lidstaten is ingebracht, is dat het kwaliteitscriterium 'minder dan 2 gewichtsprocent aan vreemde materialen in het door terugwinning verkregen koperschroot' te streng is. De Commissie heeft hiervan akte genomen; zij handhaaft niettemin haar wetsvoorstel en geeft het door aan de Raad. Zij baseert zich daarbij op het technisch verslag van het Gemeenschappelijk Centrum voor onderzoek (JRC), waarin het JRC in overleg met de belanghebbende partijen tot de conclusie komt dat 2 % een vanuit milieuoogpunt veilige grenswaarde is voor vreemde materialen in koperschroot dat niet langer afval is, conform voorwaarde d) in artikel 6, lid 1, van Richtlijn 2008/98/EG.

Daarom wordt, overeenkomstig de procedure van artikel 5, onder a), van Besluit 1999/468/EG, het onderhavige voorstel voor een verordening van de Raad ingediend bij de Raad en voorgelegd aan het Europees Parlement.