Toelichting bij COM(2013)186 - Wijziging van bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 over de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Deze ontwerpverordening van de Raad strekt ertoe op autonome basis te voorzien in een rechtenvrije behandeling van platte beeldschermen die signalen kunnen weergeven van automatische gegevensverwerkende machines met een aanvaardbaar niveau van functionaliteit. Deze omschrijving ziet op platte beeldschermen die, ofschoon zij niet uitsluitend of hoofdzakelijk worden gebruikt in een automatisch gegevensverwerkend systeem, signalen van automatische gegevensverwerkende machines kunnen weergeven met een voor de gebruiker toereikend prestatieniveau.

Onderverdeling 8528 51 van het geharmoniseerd systeem (GS) omvat monitors 'van de soort die uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt in een automatisch gegevensverwerkend systeem als bedoeld bij post 8471'. Het conventionele douanerecht voor deze monitors is 'vrij'. Monitors 'andere dan van de soort die uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt in een automatisch gegevensverwerkend systeem als bedoeld bij post 8471' worden ingedeeld onder GS-onderverdeling 8528 59. Het conventionele douanerecht voor deze tweede soort monitors is '14 %'.

In zijn arrest in zaak C-376/07 (Kamino) heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie voor recht verklaard dat monitors moeten worden ingedeeld rekening houdende met hun objectieve kenmerken en eigenschappen, waarbij zowel moet worden beoordeeld in welke mate zij verscheidene functies kunnen vervullen als welk prestatieniveau zij bij de vervulling van die functies bereiken.

Door de versmelting van de digitale technologieën is het evenwel zeer moeilijk geworden om op de enkele basis van technische en objectieve kenmerken vast te stellen of een bepaalde monitor al dan niet van een soort is die uitsluitend of hoofdzakelijk wordt gebruikt in een automatisch gegevensverwerkend systeem als bedoeld bij post 8471. Met name de juiste en uniforme indeling van platte beeldschermen die met een aanvaardbaar niveau van functionaliteit signalen van zowel automatische gegevensverwerkende systemen als andere bronnen (bijvoorbeeld dvd-spelers, videocamera's, satellietontvangers) kunnen weergeven, is in technisch opzicht onmogelijk geworden.

Op dit ogenblik vertegenwoordigen platte beeldschermen die met een aanvaardbaar niveau van functionaliteit signalen van zowel automatische gegevensverwerkende systemen als andere bronnen kunnen weergeven, een aanzienlijk deel van de invoer van monitors in de EU. Dit geldt in het bijzonder voor de zeer geavanceerde soorten die gebruikt worden in gespecialiseerde sectoren (zoals de diagnostiek of het onderzoek). Teneinde een rationele ontwikkeling van de productie en een stijging van de consumptie op het grondgebied van de EU te bewerkstelligen alsook de handel tussen de lidstaten en derde landen te bevorderen, is het in het belang van zowel de Europese consument als het Europese bedrijfsleven om te voorzien in rechtenvrije toegang voor de bovengenoemde monitors.

Bijgaand voorstel wordt geacht een evenwichtige aanpak te vormen waarbij rekening is gehouden met het wettelijke kader en de belangen van de Europese consument en het Europese bedrijfsleven.

Het voorstel is in overeenstemming met het EU-beleid op het gebied van buitenlandse handel en industrie.

Gelet op het bovenstaande wordt voorgesteld om Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad dienovereenkomstig te wijzigen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



De Afdeling tarief- en statistieknomenclatuur van het Comité douanewetboek is op 27 september 2012 geraadpleegd.

Het EU-bedrijfsleven is op 13 november 2012 geraadpleegd.

2.

Juridische elementen van het voorstel



De artikelen 31 en 32 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie vormen de rechtsgrondslag van dit voorstel.

Het subsidiariteitsbeginsel is niet van toepassing, daar het voorstel onder de exclusieve bevoegdheid van de EU valt.

Het voorstel is in overeenstemming met het evenredigheidsbeginsel, daar het, zoals bepaald in het Verdrag, het handelsverkeer tussen de lidstaten en derde landen bevordert en evenwicht houdt tussen de handelsbelangen van het bedrijfsleven (fabrikanten in de EU en importeurs) zonder de WTO-lijst van de EU te wijzigen.

Krachtens artikel 31 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie wordt het autonome douanerecht vastgesteld door de Raad met een gekwalificeerde meerderheid van stemmen op basis van een voorstel van de Commissie.

3.

Gevolgen voor de begroting



Inkomstenderving bij de traditionele eigen middelen ten belope van 20,5 miljoen EUR op jaarbasis (op basis van de invoerstatistieken 2011).