Toelichting bij COM(2013)193 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 450/2008 tot vaststelling van het gemeenschappelijk douanewetboek (gemoderniseerd douanewetboek) wat de toepassingsdatum betreft

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Met Verordening (EG) nr. 450/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (gemoderniseerd douanewetboek)[1] werd beoogd de douanewetgeving aan te passen om ze beter te laten aansluiten bij de elektronische omgeving waarin de douane en het bedrijfsleven werken, en om die omgeving in een regelgevend kader te verankeren. Dit bood de mogelijkheid de douanevoorschriften grondig te herzien ten behoeve van een grotere eenvoud en betere structuur.

Die verordening is op 24 juni 2008 in werking getreden; overeenkomstig artikel 188, lid 2, wordt zij echter pas van toepassing zodra de uitvoeringsbepalingen ervan van toepassing zijn, maar niet later dan 24 juni 2013.

De Commissie heeft op 20 februari 2012 bij het Europees Parlement en de Raad een voorstel ingediend voor een verordening tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie[2] in de vorm van een herschikking van Verordening (EG) nr. 450/2008, teneinde laatstgenoemde vóór de geplande toepassingsdatum in te trekken en te vervangen, omdat het noodzakelijk is:

- de datum uit te stellen waarop Verordening (EG) nr. 450/2008 van toepassing wordt, zodat de overheid en het bedrijfsleven voldoende tijd krijgen om de nodige investeringen te verrichten en te zorgen voor een gefaseerde, bindende maar realistische implementatie van de elektronische processen;

- Verordening (EG) nr. 450/2008 in overeenstemming te brengen met de vereisten van het Verdrag van Lissabon wat de machtiging aan de Commissie betreft om gedelegeerde handelingen of uitvoeringshandelingen aan te nemen, overeenkomstig de artikelen 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

- een aantal bepalingen van Verordening (EG) nr. 450/2008 aan te passen omdat is gebleken dat zij moeilijk te implementeren zijn.

Hoewel de instellingen dicht bij een politiek akkoord zijn over de definitieve tekst van de verordening, is het niet mogelijk gebleken de gewone wetgevingsprocedure voor de herschikking op tijd te voltooien om de herschikkingsverordening vóór de termijn van 24 juni 2013 vast te stellen en in werking te laten treden.

De grootste nadelen van het uitblijven van die vaststelling zouden de volgende zijn:

- Verordening (EG) nr. 450/2008 wordt op 24 juni 2013 van toepassing zonder dat er handelingen van de Commissie van kracht zijn om deze toepassing te ondersteunen en zonder de noodzakelijke IT‑ontwikkelingen om de naleving te waarborgen van het beginsel dat gebruik wordt gemaakt van elektronische gegevensverwerkingstechnieken, zoals bepaald in artikel 5, lid 1, van de verordening;

- Verordening (EEG) nr. 2913/92 (het communautair douanewetboek, dat momenteel van kracht is) wordt ingetrokken, wat onder meer rechtsonzekerheid met zich meebrengt over de douanewetgeving die van toepassing is, en een belemmering vormt voor het behoud van een alomvattend en eenvormig rechtskader van de Unie op het gebied van douane, zolang de voorgestelde verordening niet is vastgesteld.

Daarom, en om ernstige problemen met het rechtskader van de Unie op het gebied van douane te ondervangen, oordeelt de Commissie dat de uiterste toepassingsdatum van Verordening (EG) nr. 450/2008, zoals vastgelegd in artikel 188, lid 2, tweede alinea, moet worden uitgesteld om de wetgevende macht genoeg tijd te bieden voor de voltooiing van het vaststellingsproces van het douanewetboek van de Unie. De nieuwe toepassingsdatum die daartoe geschikt wordt geacht, is 1.11.2013.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Het voorstel laat de inhoud van Verordening (EG) nr. 450/2008 ongewijzigd en beoogt slechts de toepassingsdatum ervan uit te stellen, teneinde rekening te houden met de tijd die strikt noodzakelijk is voor de voltooiing van de wetgevingsprocedure door het Europees Parlement en de Raad om de verordening in te trekken en te vervangen door een nieuwe verordening tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie.

Daarom hoeven bij dit proces geen andere partijen dan het Europees Parlement en de Raad te worden betrokken, en is een effectbeoordeling niet nodig.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Het voorstel bestaat in het wijzigen van de tweede alinea van artikel 188, lid 2, van Verordening (EG) nr. 450/2008, om de datum van 24 juni 2013 te vervangen door 1.11.2013.

De rechtsgrondslagen komen overeen met die van de gewijzigde verordening, met inachtneming van het Verdrag van Lissabon: de artikelen 33, 114 en 207 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Aangezien artikel 31 VWEU betrekking heeft op de vaststelling van niet‑wetgevingshandelingen, kan dit artikel niet langer als rechtsgrondslag dienen voor een wetgevingshandeling als de voorgestelde verordening. Een dergelijke verwijzing is hoe dan ook niet vereist, gezien het toepassingsgebied en de inhoud van die verordening.

3.

Gevolgen voor de begroting



Geen.

4.

Aanvullende informatie



Geen.