Toelichting bij COM(2013)288 - Wijziging van de verordening over het op de markt aanbieden en het gebruik van biociden met betrekking tot bepaalde voorwaarden voor de toegang tot de markt

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. KADER VAN HET VOORSTEL

Dit voorstel behelst de onlangs vastgestelde Verordening (EU) nr. 528/2012 (de biocidenverordening), die nog niet van kracht is geworden. Uit een analyse van de biocidenverordening is gebleken dat bepaalde voorschriften onvoorziene gevolgen zullen hebben.

Het voornaamste probleem is dat de overgangsbepalingen van de biocidenverordening de handel in met biociden behandelde voorwerpen die wettelijk zijn toegestaan op de EU-markt, maar die nog niet op EU-niveau zijn beoordeeld, voor maximaal elf jaar zullen stilleggen en dat is niet bedoeling. Daarnaast zijn er andere onbedoelde marktbelemmeringen voor bepaalde bedrijven vastgesteld. Tot slot wordt in de biocidenverordening niet aangegeven hoelang gegevens over producten met het gunstigste risicoprofiel worden beschermd.

1.

Resultaten van raadpleging van de betrokken partijen en effectbeoordelingen



Tijdens vergaderingen van de deskundigengroep van de bevoegde autoriteiten voor biociden zijn belanghebbenden en deskundigen geraadpleegd en kreeg het voorstel brede steun.

2.

Juridische aspecten van het voorstel



Het voorstel bevat bepalingen die marktbelemmeringen zullen wegnemen voor leveranciers van nieuwe voorwerpen die met biociden zijn behandeld en voor een groot aantal leveranciers van werkzame stoffen van biociden. Daarnaast worden gegevensbeschermingstermijnen vastgesteld voor biociden met het beste profiel.