Toelichting bij COM(2013)391 - Aanbeveling voor het beëindigen van de situatie van een buitensporig overheidstekort op Malta

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

52013DC0391

Aanbeveling voor een AANBEVELING VAN DE RAAD om een einde te maken aan de situatie van een buitensporig overheidstekort op Malta /* COM/2013/0391 final - 2013/ () */


1.

Aanbeveling voor een


AANBEVELING VAN DE RAAD

om een einde te maken aan de situatie van een buitensporig overheidstekort op Malta

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 126, lid 7,

Gezien de aanbeveling van de Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

Overeenkomstig artikel 126 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (hierna 'VWEU' genoemd) vermijden de lidstaten buitensporige overheidstekorten.

Het stabiliteits- en groeipact is gebaseerd op de doelstelling van deugdelijke overheidsfinanciën als middel voor het versterken van de voorwaarden voor prijsstabiliteit en voor sterke duurzame groei die leidt tot het creëren van banen.

Op [21 juni 2013] heeft de Raad, overeenkomstig artikel 126, lid 6, VWEU, vastgesteld dat er op Malta een buitensporig tekort bestaat.

Overeenkomstig artikel 126, lid 7, VWEU en artikel 3 van Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad over de bespoediging en verduidelijking van de tenuitvoerlegging van de procedure bij buitensporige tekorten[1] dient de Raad aanbevelingen te richten tot de betrokken lidstaat opdat deze binnen een bepaalde termijn een einde maakt aan de buitensporigtekortsituatie. In de aanbeveling moet een termijn van ten hoogste zes maanden worden bepaald waarbinnen de betrokken lidstaat effectief gevolg moet geven aan die aanbeveling om het buitensporig tekort te corrigeren. Voorts dient de Raad in een aanbeveling om een buitensporig tekort te corrigeren, de betrokken lidstaat te verzoeken om jaarlijkse begrotingsdoelstellingen te realiseren die, op grond van de aan de aanbeveling ten grondslag liggende prognoses, stroken met een benchmark die overeenstemt met een minimale jaarlijkse verbetering van ten minste 0,5% van het bbp in zijn conjunctuurgezuiverde begrotingssaldo, ongerekend eenmalige en tijdelijke maatregelen. Daarnaast moet, overeenkomstig artikel 2 van Verordening (EG) nr. 1467/97 waarin het vereiste ten aanzien van het schuldcriterium nader is bepaald, de voor het laatste jaar van de correctieperiode aanbevolen begrotingsdoelstelling ervoor zorgen dat, op basis van de prognoses van de Commissie, de vereiste vermindering van het verschil tussen de schuldquote en de in het Verdrag bepaalde referentiewaarde van 60% van het bbp zich zal voordoen tijdens de twee jaren na de correctie van het buitensporig tekort.

Volgens de voorjaarsprognoses 2013 van de Commissie zal het tekort in 2013 en 2014 nog steeds boven de referentiewaarde uitkomen, met respectievelijk 3,7% en 3,6% van het bbp. Deze begrotingsprognoses zijn gebaseerd op het bestaande beleid, en houden dus rekening met de begroting 2013 die in april 2013 door het Maltese Parlement is goedgekeurd; die begroting bevat expansieve maatregelen aan zowel de inkomsten- als de uitgavenzijde, alsmede de reeds geplande kapitaalinjectie in Air Malta (0,6% van het bbp), die het tekort met netto 0,3% van het bbp doet stijgen. Deze expansieve maatregelen worden slechts ten dele gecompenseerd door een verhoging van de accijnzen, de inning van achterstallige belastingen, maar ook door bezuinigingen op uitgaven en door hogere sociale premies als gevolg van de pensioenhervorming van 2006. Daarnaast is het aandeel van netto tekortverlagende eenmalige maatregelen, die de Commissie heeft vastgesteld, in de consolidatie-inspanningen na 2012 fors gedaald. Door de verwachte aanhoudende primaire tekorten in 2013 en 2014 zal de overheidsschuld, volgens de voorjaarsprognoses 2013 van de Commissie, verder toenemen, tot 73,9% van het bbp in 2013 en 74,9% van het bbp in 2014. Voor 2015 en 2016 is de verwachting dat het overheidstekort boven de referentiewaarde van 3% van het bbp zal blijven, en tegen 2016 zou de schuldquote oplopen tot 75,6% van het bbp.

Overeenkomstig Verordening (EG) nr. 1467/97 dient het buitensporige tekort, behoudens bijzondere omstandigheden, binnen het jaar nadat het is geconstateerd verholpen te zijn. In het licht hiervan is een correctie van het buitensporig tekort tegen 2014 gerechtvaardigd. Meer bepaald zou Malta, wil het aanpassingstraject geloofwaardig en houdbaar zijn, moeten uitkomen op een nominaal overheidstekort van 3,4% van het bbp voor 2013 en 2,7% van het bbp in 2014, hetgeen overeenstemt met een jaarlijkse verbetering van het structurele saldo met 0,7% van het bbp in 2013 en met 0,7% van het bbp in 2014. De doelstelling voor 2014 borgt dat de vereiste afbouw van de afwijking tussen de schuldquote en de in het Verdrag bepaalde referentiewaarde van 60% van het bbp zich zal voordoen tijdens de twee jaar na de correctie van het buitensporige tekort. Om deze structurele doelstellingen te bereiken, zou Malta verdere consolidatiemaatregelen moeten nemen ten belope van rond 0,4% van het bbp in 2013, bovenop de maatregelen die al in het basisscenario voorkomen, en van 0,75% van het bbp in 2014. Deze doelstellingen houden rekening met de behoefte om te compenseren voor de negatieve tweede-ronde-effecten van de begrotingsconsolidatie op de overheidsfinanciën, door de impact ervan op de bbp-groei. Het basisscenario waarop dit aanpassingstraject is gebaseerd, houdt rekening met de voorjaarsprognoses 2013 van de Commissie en loopt tot 2016, uitgaande van standaardaannames met betrekking tot het dichten van de output-gap en de conjunctuurgevoeligheid van de begroting; het houdt echter geen rekening met de extra kapitaalinjectie in Air Malta die, volgens het stabiliteitsprogramma 2013, voor 2015 gepland staat. De aanname is dus dat deze kapitaalinjectie niet zal plaatsvinden of zal worden gecompenseerd door maatregelen in de omgekeerde richting.

Het Maltese begrotingsraamwerk is vrij flexibel en het niet-bindende karakter ervan en de korte tijdshorizon voor de begrotingsplanning dragen niet bij tot een gezonde begrotingssituatie. Richtlijn 2011/85/EU betreffende de begrotingskaders is nog niet omgezet. Voorts dient Malta, overeenkomstig artikel 5 van Verordening (EU) nr. 473/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende gemeenschappelijke voorschriften voor het monitoren en beoordelen van ontwerpbegrotingsplannen en voor het garanderen van de correctie van buitensporige tekorten van de lidstaten van de eurozone, onafhankelijke instanties op te richten die belast zijn met het toezicht op de naleving van begrotingsregels. Hoewel het stabiliteitsprogramma aangeeft dat de overheid voornemens is een begrotingsraad op te richten, zijn nog geen concrete plannen ontvouwd.

Overeenkomstig artikel 9, lid 1, van Verordening (EU) nr. 473/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende gemeenschappelijke voorschriften voor het monitoren en beoordelen van ontwerpbegrotingsplannen en voor het garanderen van de correctie van buitensporige tekorten van de lidstaten van de eurozone, dient Malta de Commissie en de Raad een economisch partnerschapsprogramma voor te leggen, samen met het overeenkomstig artikel 3, lid 4 bis, van Verordening (EG) nr. 1476/97 in te dienen verslag.

De maatregelen ter consolidering van de begroting moeten naar het oordeel van de Raad een duurzame verbetering van het overheidssaldo teweegbrengen en er tegelijkertijd op gericht zijn de kwaliteit van de overheidsfinanciën te bevorderen en het groeipotentieel van de economie te versterken,

BEVEELT AAN:

Malta dient uiterlijk in 2014 een einde te maken aan de thans bestaande situatie van een buitensporig overheidstekort.

Meer bepaald dient Malta:

(a) voor het nominale overheidstekort een doelstelling te bereiken van 3,4% van het bbp voor 2013 en van 2,7% van het bbp in 2014, hetgeen spoort met een jaarlijkse verbetering van het structurele saldo van 0,7% van het bbp in 2013 en 0,7% van het bbp in 2014. Met dit aanpassingstraject zou het nominale overheidstekort tegen 2014 moeten zijn teruggebracht tot onder de referentiewaarde van 3% van het bbp, terwijl tegelijk ervoor wordt gezorgd dat de brutoschuldquote van de overheid de referentiewaarde van 60% van het bbp in een bevredigend tempo kan benaderen;

(b) nader aan te geven welke maatregelen noodzakelijk zijn om het buitensporig tekort tegen 2014 te corrigeren, en deze maatregelen ook onverkort uit te voeren, en alle meevallers te gebruiken om het tekort af te bouwen.

De Raad stelt 1 oktober als uiterste datum vast waarop Malta effectieve actie moet ondernemen en, overeenkomstig artikel 3, lid 4 bis, van Verordening (EG) nr. 1467/97 van de Raad, gedetailleerd verslag moet uitbrengen over de voorgenomen consolidatiestrategie om de doelstellingen te realiseren.

Malta wordt uitgenodigd om, nadat het buitensporig tekort is gecorrigeerd, in een passend tempo vooruitgang te blijven boeken richting de middellangetermijndoelstelling van een begroting die structureel in evenwicht is, onder meer door te voldoen aan de uitgavenbenchmark. Om de risico's voor de uitvoering van de begroting te beperken, nodigt de Raad Malta uit om de slagkracht van zijn begrotingsraamwerk te versterken en ervoor te zorgen dat het hele jaar door beter op de uitvoering van de begroting wordt toegezien. Met name wordt Malta uitgenodigd om een meer bindend, op regels gebaseerd meerjarig begrotingskader in te voeren. Voorts dient, overeenkomstig artikel 5 van Verordening (EU) nr. 473/2013 van het Europees Parlement en de Raad van 21 mei 2013 betreffende gemeenschappelijke voorschriften voor het monitoren en beoordelen van ontwerpbegrotingsplannen en voor het garanderen van de correctie van buitensporige tekorten van de lidstaten van de eurozone, de rol van onafhankelijke instanties die belast zijn met het toezicht op de naleving van begrotingsregels te worden versterkt.

Ten slotte worden de Maltese autoriteiten, om het welslagen van de budgettaire consolidatiestrategie te garanderen, uitgenodigd om, overeenkomstig de in de context van het Europees semester tot Malta gerichte aanbevelingen van de Raad en met name die welke zien op het preventieve gedeelte van de procedure inzake macro-economische onevenwichtigheden, de budgettaire consolidatie met omvattende structurele hervormingen te ondersteunen.

Deze aanbeveling is gericht tot de Republiek Malta.

Gedaan te Brussel,

2.

Voor de Raad


De voorzitter

[1] PB L 209 van 2.8.1997, blz. 6.