Toelichting bij COM(2013)639 - Wijziging van Verordening (EU, Euratom) nr. 966/2012 tot vaststelling van de financiële regels van toepassing op de algemene begroting van de Unie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Bij de onderhandelingen over het Financieel Reglement waren het Europees Parlement, de Raad en de Commissie het erover eens geworden het Financieel Reglement te herzien in het licht van de uitkomst van de onderhandelingen over het meerjarig financieel kader voor 2014-2020.

Naar aanleiding van de goedkeuring van het nieuwe Financieel Reglement gaven de drie instellingen daarom de volgende gemeenschappelijke verklaring:

"Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie komen overeen dat het Financieel Reglement wordt herzien om wijzigingen te kunnen aanbrengen die nodig zijn geworden als gevolg van de resultaten van de onderhandelingen over het meerjarig financieel kader voor de periode 2014-2020, onder meer over de volgende kwesties:

- de regels inzake overdracht voor de reserve voor noodhulp en voor projecten welke in het kader van de Connecting Europe-faciliteit worden gefinancierd;

- de overdracht van ongebruikte kredieten en van het begrotingssaldo, alsmede het daarmee samenhangende voorstel om deze middelen in een reserve voor betalingen en vastleggingen op te nemen;

- de mogelijke integratie van het Europees Ontwikkelingsfonds in de Uniebegroting;

- de behandeling van middelen die voortvloeien uit de overeenkomsten inzake de bestrijding van illegale handel in tabaksproducten."

Het Parlement, het voorzitterschap van de Raad en de Commissie hebben op 27 juni 2013 een politiek akkoord bereikt over het pakket meerjarig financieel kader (MFK) 2014-2020 en over de ontwerpverordening van het Europees Parlement en de Raad tot oprichting van een Connecting Europe-faciliteit (CEF).

Het voorstel wijzigt artikel 13 van het Financieel Reglement en neemt er de regels in op betreffende de overdracht voor de reserve voor noodhulp en voor projecten welke in het kader van de Connecting Europe-faciliteit worden gefinancierd.

Bij de ontwerpverordening van de Raad tot bepaling van het meerjarig financieel kader voor de jaren 2014-2020 (de MFK-verordening) zijn nieuwe mogelijkheden geïntroduceerd voor het flexibel gebruik van ongebruikte vastleggings- en betalingskredieten. Deze zullen ten uitvoer worden gelegd middels de technische aanpassingen van het MFK waarin de ontwerp-MFK-verordening voorziet en worden vrijgemaakt in het kader van de begrotingsprocedure overeenkomstig artikel 314 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie. Er zijn voor deze flexibiliteit bijgevolg geen verdere wijzigingen van het Financieel Reglement vereist.

Wat het Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) betreft, zoals door de Europese Raad van 8 februari 2013 is opgemerkt, is de Commissie voornemens om opname in de begroting vanaf 2021 voor te stellen.

In het kader van het meerjarig financieel kader voor 2014-2020 is voorts geen overeenstemming bereikt wat betreft de behandeling van middelen die voortvloeien uit de overeenkomsten inzake de bestrijding van illegale handel in tabaksproducten. De Commissie zal bijgevolg de overeenkomsten blijven uitvoeren en, zoals in haar voorstel voor het programma Hercules III, de nodige financiële middelen voorstellen voor de bestrijding door de EU van sigarettensmokkel en -namaak, bovenop de inspanningen die de lidstaten leveren.

1.

Resultaten van de raadplegingen van de belanghebbende partijen en effectbeoordeling


EN

Over dit voorstel is geen publieke raadpleging gehouden. De reikwijdte ervan beperkt zich tot de uitvoering van de resultaten van het overleg over het meerjarig financieel kader voor 2014-2020.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Artikel 9, lid 2, van de ontwerp-MFK-verordening bepaalt dat het jaarlijks bedrag voor de reserve voor noodhulp wordt vastgesteld op 280 miljoen EUR (in prijzen van 2011) en in overeenstemming met het Financieel Reglement kan worden gebruikt tot jaar n+1. De reserve wordt als voorziening opgenomen in de algemene begroting van de Europese Unie. Het gedeelte van het jaarlijks bedrag dat afkomstig is van het vorige jaar wordt als eerste gebruikt. Het gedeelte van het bedrag van jaar n dat in jaar n+1 niet is gebruikt, vervalt.

Dit vereist twee wijzigingen in artikel 13 van het Financieel Reglement (FR): de toevoeging van de reserve voor noodhulp respectievelijk in lid 2 van dat artikel en als uitzondering in lid 6, aangezien de desbetreffende kredieten onder titel 40 (reserves) van de begroting worden opgenomen als voorziening.

Wat betreft de regel inzake overdracht voor projecten welke in het kader van de Connecting Europe-faciliteit (CEF) worden gefinancierd, heeft de Commissie reeds in de toelichting bij het voorstel voor een verordening van de Raad tot bepaling van het meerjarig financieel kader voor de jaren 2014-2020 voorgesteld het Financieel Reglement aan te passen om de overdracht van vastleggingskredieten naar het jaar n+1 mogelijk te maken[1]. Gezien de aard van deze infrastructuurprojecten zullen in vele gevallen complexe aanbestedingsprocedures noodzakelijk zijn. Daardoor kunnen zelfs beperkte vertragingen ertoe leiden dat jaarlijkse vastleggingskredieten verloren gaan en dat de levensvatbaarheid van de projecten, en zodoende de politieke ambitie van de Unie om de vervoers-, energie- en telecommunicatienetwerken en infrastructuur te moderniseren, in het gedrang komt.

Artikel 19 van de overeengekomen compromistekst voor de CEF bepaalt:

"Kredieten die aan het einde van het begrotingsjaar waarvoor zij waren uitgetrokken niet zijn gebruikt, worden automatisch overgedragen naar het volgende jaar overeenkomstig Verordening (EU) nr. XXXX/2012 [nieuw Financieel Reglement]."

Aangezien het FR in zijn huidige vorm geen overdracht van vastleggingskredieten naar n+1 – een afwijking van het jaarperiodiciteitsbeginsel – toestaat, is een wijziging van het FR noodzakelijk. Dit houdt in dat artikel 13, lid 2, van het Financieel Reglement ook moet worden gewijzigd om de automatische overdracht naar het volgende begrotingsjaar mogelijk te maken voor vastleggingskredieten voor projecten welke in het kader van de CEF worden gefinancierd, die aan het einde van het begrotingsjaar niet zijn gebruikt.