Toelichting bij COM(2013)766 - Ondertekening en de voorlopige toepassing van het Protocol tot vaststelling van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie tussen de EG en de Seychellen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Overeenkomstig het desbetreffende mandaat van de Raad[1] heeft de Commissie namens de Europese Unie met de Republiek der Seychellen onderhandeld over een verlenging van het protocol bij de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek der Seychellen. Op basis van deze onderhandelingen is op 10 mei 2013 een nieuw protocol geparafeerd, dat een periode van zes jaar beslaat vanaf de aanneming van het besluit van de Raad inzake de ondertekening en voorlopige toepassing van het protocol en na het verstrijken van het huidige protocol op 17 januari 2014.

Deze procedure met betrekking tot het besluit van de Raad betreffende de sluiting van het nieuwe protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij wordt opgestart tezelfdertijd met de procedures aangaande het besluit van de Raad inzake de ondertekening namens de Europese Unie en voorlopige toepassing van het nieuwe protocol en aangaande de verordening van de Raad betreffende de verdeling van de vangstmogelijkheden onder de lidstaten in het kader van dit protocol.

Bij de bepaling van haar onderhandelingspositie heeft de Commissie zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een evaluatie achteraf van het huidige protocol die in januari 2013 door externe deskundigen is uitgevoerd.

Het nieuwe protocol is in overeenstemming met de doelstellingen van de Partnerschapsovereenkomst inzake visserij, die erop gericht is de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek der Seychellen te intensiveren en, in het belang van beide partijen, een partnerschapskader te bevorderen voor de ontwikkeling van een beleid inzake duurzame visserij en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van de Seychellen.

Beide partijen hebben afgesproken samen te werken aan de tenuitvoerlegging van het sectoraal visserijbeleid van de Seychellen en zetten daartoe de beleidsdialoog over de desbetreffende programmering voort.

Het nieuwe protocol voorziet voor de gehele periode in een totale financiële tegenprestatie van 30 700 000 EUR. Dit bedrag stemt overeen met:

a) 2 750 000 EUR voor de eerste twee jaren van toepassing van het protocol en 2 500 000 EUR voor de resterende jaren van het protocol, wat overeenkomt met een referentiehoeveelheid van 50 000 ton per jaar, en

b) 2 600 000 EUR voor de eerste twee jaren van toepassing van het protocol en 2 500 000 EUR voor de resterende jaren van het protocol, wat overeenkomt met de extra door de EU betaalde envelop ter ondersteuning van het beleid van de Seychellen op het gebied van visserij en maritieme zaken.

De vangstmogelijkheden voor de Europese tonijnvloot zullen worden verdeeld onder 40 vaartuigen voor de ringzegenvisserij en 6 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug, d.w.z. een totaal van 46 vaartuigen.

Op die basis stelt de Commissie voor dat de Raad het besluit betreffende de ondertekening namens de Unie en de voorlopige toepassing van het protocol goedkeurt.