Toelichting bij COM(2014)9 - Wijziging verordening 215/2008 inzake het Financieel Reglement voor het 10e Europees Ontwikkelingsfonds wat betreft de tenuitvoerlegging van de overbruggingsfaciliteit

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Het Intern Akkoord tot oprichting van het elfde Europees Ontwikkelingsfonds (EOF) werd door de lidstaten, in het kader van de Raad bijeen, in juni 2013 goedgekeurd. Dit Intern Akkoord treedt pas in werking na de bekrachtiging ervan door alle lidstaten. Die procedure zal wellicht niet voor januari 2014 worden afgerond.

De Commissie heeft overgangsmaatregelen voorgesteld ("de overbruggingsfaciliteit") om ervoor te zorgen dat middelen voor samenwerking met de staten in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan en met de landen en gebieden overzee, en middelen voor ondersteunende uitgaven, beschikbaar blijven tussen januari 2014 en de inwerkingtreding van het Intern Akkoord tot oprichting van het elfde EOF. Deze faciliteit wordt gefinancierd uit saldi en geannuleerde middelen van het tiende EOF en van eerdere EOF's. De in het kader van deze overbruggingsfaciliteit vastgelegde middelen worden ten laste van het elfde EOF geboekt.

De Commissie heeft tevens een voorstel goedgekeurd voor een verordening die financiële bepalingen vaststelt die van toepassing zijn op het elfde EOF. De Raad kan deze verordening niet goedkeuren voordat het Intern Akkoord over het elfde ontwikkelingsfonds in werking treedt of voordat de Raad een besluit vaststelt waarmee een aantal bepalingen voorlopig kan worden toegepast. In het licht van de recente besprekingen in de Raad is de verwachting dat geen van deze procedures voor januari 2014 zal worden afgerond.

Acties met steun van de overbruggingsfaciliteit moeten zo vlug mogelijk worden uitgevoerd met dezelfde regels als die voor het elfde EOF. De Commissie stelt dan ook voor dat de verordening van de Raad inzake het Financieel Reglement van toepassing op het tiende EOF zodanig wordt aangepast dat de financiële bepalingen die zullen gelden voor het elfde EOF, ook gelden voor het financiële beheer van de overbruggingsfaciliteit.

De Commissie stelt de Raad daarom voor bijgaande verordening te gelegener tijd vast te stellen, wanneer de bijlage met de materiële bepalingen van het ontwerp van het Financieel Reglement van toepassing op het elfde EOF kan worden aangevuld, nadat de desbetreffende bepalingen ondertussen door de Raad inhoudelijk zijn goedgekeurd en vastgesteld.