Toelichting bij COM(2014)139 - Sluiting van de overeenkomst tussen de EU en de Seychellen inzake de toegang voor vissersvaartuigen van de Seychellen tot de mariene biologische rijkdommen van Mayotte

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

In de loop van de in mei 2013 gehouden onderhandelingen over een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Seychellen hebben de Seychellen melding gemaakt van de noodzaak van onderhandelingen over een overeenkomst inzake de toegang van onder de vlag van de Seychellen varende vissersvaartuigen tot de wateren van Mayotte, die met ingang van 1 januari 2014 onder de jurisdictie van de EU vallen. Hierdoor zouden vaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, met ingang van 1 januari 2014 toegang tot de wateren van Mayotte behouden.       

Vaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren, mogen momenteel in de wateren van Mayotte vissen op grond van een overeenkomst tussen de prefect van Mayotte en de reders van vaartuigen die de vlag van de Seychellen voeren. Tot op heden hebben gemiddeld 8 Seychelse vaartuigen voor de visserij met de ringzegen in wateren van Mayotte gevist op grond van de particuliere overeenkomst, waarin is bepaald dat de vaartuigen rechtstreeks aan Mayotte visrechten betalen.

1.

Resultaten van de raadpleging van belanghebbende partijen en effectbeoordeling



Gezien het trekgedrag van het tonijnbestand is deze overeenkomst van strategisch belang voor de vloot van de Seychellen. De overeenkomst is tevens een blijk van verstandhouding die onze betrekkingen met de Seychellen verder zal versterken. Deze overeenkomst vormt een aanvulling op en een afspiegeling van de bestaande overeenkomst krachtens welke EU-vaartuigen toegang tot de rijkdommen in de wateren van de Seychellen hebben, en versterkt aldus het politieke signaal dat de Seychellen onze belangrijkste partner in de regio zijn.

Op basis hiervan stelt de Commissie de Raad voor om de sluiting van deze overeenkomst met instemming van het Parlement bij besluit goed te keuren.

2.

Juridische elementen van het voorstel



Op 11 juli 2012 heeft de Europese Raad een besluit tot wijziging van de status van Mayotte vastgesteld zodat het met ingang van 1 januari 2014 niet langer zijn huidige status van land of gebied overzee behoudt, maar een ultraperifeer gebied kan worden (PB L 204 van 31.7.2012). Als gevolg daarvan maakt de huidige EEZ van Mayotte met ingang van 1 januari 2014 deel uit van de EU-wateren.

Op 14 oktober is overeenstemming bereikt over een mandaat voor de Commissie om deze onderhandelingen te voeren en kort daarna zijn onderhandelingen met de Seychellen geopend, die op 15 november 2013 zijn afgerond.

3.

Gevolgen voor de begroting



Aangezien deze overeenkomst betrekking heeft op de toegang van onder de vlag van de Seychellen varende vissersvaartuigen tot wateren onder EU-jurisdictie, heeft zij geen financiële gevolgen in de vorm van uitgaven voor de EU-begroting.

4.

Facultatieve elementen



Deze overeenkomst voorziet voor een beperkt aantal vaartuigen voor een periode van zes jaar in toegang tot de wateren van Mayotte, die met ingang van 1 januari 2014 onder de jurisdictie van de EU vallen. Dit weerspiegelt de huidige vangstmogelijkheden uit hoofde van de bestaande overeenkomst tussen Mayotte en de reders. Deze vangstmogelijkheden zijn in overeenstemming met de in het wetenschappelijke advies van de IOTC inzake capaciteit en instandhouding van de bestanden gegeven richtsnoeren.

Met het oog op de toegang moeten de reders van Seychelse vaartuigen een vismachtiging betalen. De rechten voor deze machtigingen weerspiegelen de totale tarieven die onlangs in het nieuwe protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de EU en de Seychellen zijn overeengekomen. De betaling van de vergunningen is de enige financiële tegenprestatie waarin deze nieuwe overeenkomst voorziet en wordt rechtstreeks aan Mayotte gedaan om het in staat te stellen zijn beheers- en controlecapaciteit te vergroten en governance en capaciteitsopbouw op visserijgebied te ontwikkelen. Er zijn geen financiële gevolgen voor de regering van de Seychellen.