Toelichting bij COM(2015)347 - Ondertekening protocol bij de visserijovereenkomst met Denemarken en de autonome regering van Groenland tot vaststelling van vangstmogelijkheden en tegenprestatie

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 1 heeft de Commissie namens de Unie met de regering van Denemarken en de regering van Groenland onderhandeld over de verlenging van het protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Unie, enerzijds, en de regering van Denemarken en de autonome regering van Groenland, anderzijds. Na afloop van de onderhandelingen is het nieuwe protocol op 20 maart 2015 geparafeerd. Het heeft een looptijd van vijf jaar en gaat in op de in artikel 14 vastgestelde datum van voorlopige toepassing, d.i. op de datum van ondertekening van het protocol, maar niet eerder dan op 1 januari 2016.

Het nieuwe protocol is in overeenstemming met de doelstellingen van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij, versterkt de samenwerking tussen de Unie en Groenland en bevordert een partnerschapskader voor de ontwikkeling van een duurzaam visserijbeleid en de verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de visserijzone van Groenland, wat in het belang is van beide partijen. In het protocol zijn vangstmogelijkheden voor vaartuigen van de Unie in de visserijzone van Groenland vastgesteld, overeenkomstig de desbetreffende instandhoudings- en beheersmaatregelen en binnen de grenzen van het beschikbare overschot.

Beide partijen zijn overeengekomen om voor de uitvoering van het sectoraal visserijbeleid van Groenland samen te werken en zetten daartoe de beleidsdialoog over de desbetreffende programmering voort.

Op basis van het voorgaande stelt de Commissie voor dat de Raad dit besluit goedkeurt.

2. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie achteraf van het protocol voor de periode 2013-2015. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen deskundigen uit de lidstaten en het bedrijfsleven geraadpleegd. In de evaluatie wordt bovendien het standpunt van de Groenlandse visserijautoriteiten en van belanghebbenden weerspiegeld. Uit deze raadplegingen is gebleken dat zowel Groenland als de Unie er belang bij hebben dat het protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij wordt verlengd.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Deze procedure inzake de ondertekening namens de Unie en de voorlopige toepassing van het nieuwe protocol loopt parallel met de procedure aangaande het besluit van de Raad, met de instemming van het Europees Parlement, betreffende de sluiting van het nieuwe protocol.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

Het nieuwe protocol voorziet in een totale financiële tegenprestatie van 17 799 978 EUR per jaar voor de hele geldigheidsduur ervan. Dit bedrag stemt overeen met: a) 13 168 978 EUR per jaar voor de toegang tot de visserijzone van Groenland, b) een aanvullend bedrag van 2 931 000 EUR per jaar, dat de EU betaalt ter ondersteuning van het visserijbeleid van Groenland, en c) 1 700 000 EUR als jaarlijkse reserve voor aanvullende en nieuwe vangstmogelijkheden die de EU kan aanvaarden voor zover dit strookt met wetenschappelijk advies daarover en het over overschotbestanden gaat.