Toelichting bij COM(2015)466 - Ondertekening en voorlopige toepassing van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de EU en Liberia en van het protocol voor de tenuitvoerlegging daarvan

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren 1 heeft de Commissie onderhandelingen gevoerd met de regering van Liberia met het oog op het sluiten van een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Liberia en van een protocol voor de tenuitvoerlegging daarvan. Na afloop van deze onderhandelingen zijn op 5 juni 2015 een nieuwe overeenkomst en een nieuw protocol geparafeerd. Zij bestrijken een periode van vijf jaar vanaf de datum van voorlopige toepassing, d.w.z. vanaf de datum van de ondertekening ervan, als vastgesteld in artikel 15 van de overeenkomst en artikel 12 van het protocol.

De nieuwe overeenkomst is bedoeld om een strategisch partnerschap tussen de Europese Unie en de Republiek Liberia tot stand te brengen binnen een kader waarin rekening wordt gehouden met de prioriteiten van het hervormd gemeenschappelijk visserijbeleid en de externe dimensie van dat beleid.

Het nieuwe protocol is er in de eerste plaats op gericht om de Unievaartuigen vangstmogelijkheden in de visserijzone van Liberia te bieden op basis van het beste beschikbare wetenschappelijke advies, met inachtneming van de aanbevelingen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT – International Commission for the Conservation of Atlantic Tunas) en, indien van toepassing, binnen de grenzen van het beschikbare overschot. De Commissie heeft zich onder meer gebaseerd op de resultaten van een verkennende evaluatie waarin externe deskundigen zijn nagegaan in hoeverre het opportuun is om een nieuwe overeenkomst en een nieuw protocol te sluiten. Voorts wordt beoogd om in het belang van beide partijen de samenwerking tussen de Europese Unie en de Republiek Liberia te versterken met het oog op de bevordering van een duurzaam visserijbeleid en een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de Liberiaanse visserijzone.

Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:

– 28 vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen;

– 6 vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.

De Commissie stelt dan ook voor dat de Raad toestemming geeft voor de ondertekening en de voorlopige toepassing van deze nieuwe overeenkomst en het protocol voor de tenuitvoerlegging daarvan.

2. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

De belanghebbende partijen zijn geraadpleegd in het kader van de evaluatie vooraf van een mogelijke partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende protocol tussen de Europese Unie en de Republiek Liberia. Ook zijn in het kader van technische vergaderingen deskundigen uit de lidstaten en het bedrijfsleven geraadpleegd. Voorts zijn de Liberiaanse visserijautoriteiten en belanghebbenden geraadpleegd in een technische vergadering. Uit dit overleg is naar voren gekomen dat het voor de Unie en de Republiek Liberia gunstig zou zijn een nieuwe partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij met bijbehorend protocol te sluiten.

3. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN HET VOORSTEL

Parallel aan deze procedure lopen procedures met betrekking tot het besluit van de Raad betreffende de sluiting, met de goedkeuring van het Europees Parlement, van de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij tussen de Europese Unie en de Republiek Liberia en van het protocol voor de tenuitvoerlegging daarvan, en met betrekking tot de verordening van de Raad betreffende de toewijzing van de vangstmogelijkheden aan de lidstaten van de Unie.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De jaarlijkse financiële tegenprestatie bedraagt 715 000 EUR voor het eerste jaar, 650 000 EUR voor het tweede, het derde en het vierde jaar en 585 000 EUR voor het vijfde jaar, en is berekend op basis van:

a) een referentietonnage van 6 500 ton waarvoor een bedrag voor de toegang tot de visserijzone wordt betaald van 357 500 EUR voor het eerste jaar, 325 000 EUR voor het tweede, het derde en het vierde jaar en 292 500 EUR voor het vijfde jaar, en

b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de Republiek Liberia ten belope van 357 500 EUR voor het eerste jaar, 325 000 EUR voor het tweede, het derde en het vierde jaar en 292 500 EUR voor het vijfde jaar. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale visserijbeleid, en meer bepaald aan de behoeften van de Republiek Liberia met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek, de ambachtelijke visserij, de monitoring, controle en bewaking van de visserij en de bestrijding van illegale visserij.