Toelichting bij COM(2016)401 - In het verdragsgebied van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (ICCAT) geldende beheers-, instandhoudings- en controlemaatregelen

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel



Het voorstel beoogt de omzetting in EU-recht van de instandhoudings-, controle- en handhavingsmaatregelen die zijn vastgesteld door de Internationale Commissie voor de instandhouding van tonijn in de Atlantische Oceaan (ICCAT), waarbij de Europese Unie als verdragsluitende partij is aangesloten. De ICCAT is de regionale organisatie voor visserijbeheer (ROVB) die verantwoordelijk is voor het beheer van ICCAT-soorten in de Atlantische Oceaan en de aangrenzende zeeën. De ICCAT stelt elk jaar nieuwe instandhoudings-, controle- en handhavingsmaatregelen vast. Dit omzettingsvoorstel betreft de maatregelen die sinds 2008 door de ICCAT zijn vastgesteld, met uitzondering van het meerjarig herstelplan voor blauwvintonijn in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, dat het voorwerp van een afzonderlijk omzettingsproces vormt.

De ICCAT heeft het gezag om bindende besluiten ("aanbevelingen") uit te vaardigen voor de instandhouding en het beheer van de visserijen die onder haar bevoegdheid vallen. Deze handelingen zijn hoofdzakelijk gericht tot de bij de ICCAT aangesloten partijen, maar bevatten tevens verplichtingen voor exploitanten (zoals de kapitein van het vaartuig). De ICCAT-aanbevelingen treden zes maanden na de goedkeuring ervan in werking, zijn bindend voor de aangesloten partijen en moeten in het geval van de EU worden omgezet in Europees recht, voor zover ze niet reeds door EU-wetgeving worden bestreken.

• Samenhang met de huidige bepalingen op dit beleidsgebied

De laatste omzetting van de instandhoudings- en handhavingsaanbevelingen van de ICCAT is geschied bij de volgende rechtshandelingen: Verordening (EG) nr. 1936/2001 van de Raad van 27 september 2001 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden 1 , Verordening (EG) nr. 520/2007 van de Raad van 7 mei 2007 tot vaststelling van technische maatregelen voor de instandhouding van bepaalde over grote afstanden trekkende visbestanden en tot intrekking van Verordening (EG) nr. 973/2001, en Verordening (EG) nr. 302/2009 van de Raad betreffende een meerjarig herstelplan voor blauwvintonijn in het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee 2 .

De ICCAT-aanbevelingen van na 2008 bevatten wijzigingen in tal van aanbevelingen uit de jaren daarvóór en daarnaast verscheidene nieuwe bepalingen. Met de vaststelling van Verordening (EG) nr. 1224/2009 van de Raad tot vaststelling van een communautaire controleregeling die de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid moet garanderen, Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, en Verordening (EU) nr. 1380/2013 van het Europees Parlement en de Raad inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid heeft de desbetreffende EU-wetgeving sinds de laatste omzetting voorts een aanzienlijke ontwikkeling doorgemaakt. Duidelijkheidshalve worden delen van de bovenvermelde Verordening (EG) nr. 1936/2001 van de Raad en Verordening (EG) nr. 520/2007 van de Raad ingetrokken om rekening te houden met de vele wijzigingen die sinds 2008 zijn vastgesteld.

Op grond van artikel 43, lid 3, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU), waarin is bepaald dat de vaststelling van maatregelen voor de prijsbepaling, de heffingen, de steun en de kwantitatieve beperkingen, alsook voor de vaststelling en verdeling van de vangstmogelijkheden een bevoegdheid van de Raad is, vallen de door ICCAT besloten vangstmogelijkheden voor de EU niet onder dit voorstel.

• Samenhang met andere beleidsgebieden van de Unie

Niet van toepassing.

1.

Rechtsgrondslag


, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag



Het voorstel is gebaseerd op artikel 43, lid 2, VWEU aangezien het bepalingen bevat die nodig zijn om de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid na te streven.

• Subsidiariteit (voor niet-exclusieve bevoegdheden)

Het subsidiariteitsbeginsel is in deze context niet van toepassing, aangezien het voorstel betrekking heeft op de duurzame exploitatie, het beheer en de instandhouding van de biologische rijkdommen van de zee in het kader van de externe component van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Evenredigheid



Met de overwogen optie worden de ICCAT-verplichtingen in de EU geïmplementeerd zonder dat verder wordt gegaan dan nodig is om het gestelde doel te bereiken.

Keuze van het instrument



Omdat een verordening rechtstreeks toepasselijk en verbindend voor de lidstaten is, draagt de onderhavige verordening bij tot een uniforme toepassing van de voorgestelde regels in de gehele Unie, zodat een gelijk speelveld ontstaat voor alle exploitanten van de EU die visserijactiviteiten verrichten in het ICCAT-verdragsgebied.

3. RESULTATEN VAN EX-POSTEVALUATIES, RAADPLEGINGEN VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELINGEN

• Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

Niet van toepassing.

Raadpleging van belanghebbenden



Met dit voorstel worden reeds bestaande ICCAT-aanbevelingen , die bindend zijn voor de aangesloten partijen, omgezet. Zowel deskundigen van de lidstaten als belanghebbenden zijn geraadpleegd tijdens de voorbereiding van de ICCAT-vergaderingen waar deze aanbevelingen zijn vastgesteld, alsook gedurende de onderhandelingen in de ICCAT-jaarvergadering. Daarom werd een raadpleging van de belanghebbenden voor deze omzettingsverordening niet nodig geacht.

Bijeenbrengen en benutten van deskundigheid



Niet van toepassing.

Effectbeoordeling



Aangezien er geen nieuwe beleidsaspecten worden geformuleerd, is een effectbeoordeling niet relevant voor het onderhavige wetgevingsinitiatief. Dit initiatief betreft geldende internationale verplichtingen die al bindend zijn voor de EU en ten aanzien waarvan geen effectbeoordeling vereist is.

• Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

• Grondrechten

Niet van toepassing.

2.

Gevolgen voor de begroting



Niet van toepassing.

5. OVERIGE ELEMENTEN

• Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende monitoring, evaluatie en rapportage

Niet van toepassing.

• Toelichtende stukken (voor richtlijnen)

Niet van toepassing.

• Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

Titel I bevat algemene bepalingen, zoals onderwerp en toepassingsgebied, doelstelling en definities. Het belangrijkst in dit verband is dat deze verordening van toepassing is op Unievaartuigen die actief zijn in het ICCAT-verdragsgebied en, in het geval van overladingen van in het ICCAT-verdragsgebied gevangen soorten, buiten het ICCAT-verdragsgebied.

Titel II bevat de ICCAT-beheersmaatregelen, onderverdeeld in zeven hoofdstukken per afzonderlijke soort. Hoofdstuk 1 heeft betrekking op tropische tonijn, hoofdstuk 2 op Noord-Atlantische witte tonijn, hoofdstuk 3 op zwaardvis (zwaardvisbestanden in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee), hoofdstuk 4 op blauwe marlijn en witte marlijn, hoofdstuk 5 op haaien, hoofdstuk 6 op zeevogels (als bijvangst) en hoofdstuk 7 op schildpadden (als bijvangst).

Titel III bevat gemeenschappelijke controle- en monitoringmaatregelen. Hoofdstuk 1 heeft betrekking op het ICCAT-register van grote vaartuigen. Hoofdstuk 2 bevat charteringbepalingen. Hoofdstuk 3 heeft betrekking op de controle van vangsten, en met name op de naleving van quota en voorschriften inzake de minimummaat, de vangstbemonstering en de melding van de vangst- en visserijinspanning. De hoofdstukken 4 en 5 bevatten bepalingen voor respectievelijk overladingen en wetenschappelijke waarnemersprogramma's. Hoofdstuk 6 bevat bepalingen voor rapportageverplichtingen inzake aangewezen havens en contactpunten en inzake haveninspecties. Hoofdstuk 7 betreft handhaving en met name vermeende inbreuken en gevallen van niet-naleving en de ontwerp-IOO-lijst van de ICCAT.

Titel IV bevat slotbepalingen, zoals bepalingen voor het jaarverslag, de vertrouwelijkheid van gegevens, de procedure voor wijzigingen, de uitoefening van de bevoegdheidsdelegatie, de uitvoering en wijzigingen van de bestaande EU-wetgeving.