Toelichting bij SEC(2002)687 - Overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV) - Hoofdinhoud
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
dossier | SEC(2002)687 - Overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad met ... |
---|---|
bron | SEC(2002)687 ![]() ![]() |
datum | 12-06-2002 |
|
52002SC0687
Mededeling van de Commissie aan het Europees Parlement overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV) /* SEC/2002/0687 def. - COD 2001/0179 */
MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT overeenkomstig artikel 251, lid 2, tweede alinea, van het EG-Verdrag over het gemeenschappelijk standpunt van de Raad met het oog op de aanneming van een verordening van het Europees Parlement en de Raad betreffende de gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV)
Inhoudsopgave
Datum van indiening van het voorstel bij het EP en de Raad [document COM(2001)449 definitief - 2001/0179(COD)]: // 03/08/2001.
Datum van het advies van het Economisch en Sociaal Comité: // 28/11/2001.
Datum van het advies van het Europees Parlement in eerste lezing: // 13/03/2002.
//
Datum van vaststelling van het gemeenschappelijk standpunt: // 07/06/2002.
VAN DE COMMISSIE
De gemeenschappelijke woordenlijst overheidsopdrachten (CPV) is bedoeld om de technische eisen van procedures voor overheidsopdrachten en met name de beschrijving van de opdrachten in aankondigingen te vereenvoudigen en kan bijgevolg worden gebruikt voor het afbakenen van het toepassingsgebied van de regelgeving en voor statistische doeleinden. De CPV zal bijdragen tot een verhoogde efficiëntie en zal het eenvoudiger maken precies vast te stellen wat de inhoud van een opdracht is. De basiswoordenlijst in de bijlage bij de artikelen van de CPV-verordening heeft een hiërarchische structuur met vijf niveaus, terwijl de aanvullende woordenlijst twee niveaus telt.
De CPV zelf was in 1996 al aanbevolen door de Commissie als een nuttig systeem en is een onmisbaar zoekcriterium geworden voor potentiële inschrijvers, maar had geen eigen rechtsgrond. Derhalve kan de verordening er nu toe bijdragen overheidsopdrachten in één rubriek te stroomlijnen, namelijk de CPV, die krachtens de richtlijnen inzake overheidsopdrachten - die momenteel aan de medebeslissingsprocedure worden onderworpen - andere thans gebruikte classificatiesystemen zoals CPA, NACE, CPC Prov. en GN (gecombineerde nomenclatuur) zou vervangen.
3- OPMERKINGEN OVER HET GEMEENSCHAPPELIJK STANDPUNT
In zijn gemeenschappelijk standpunt bekrachtigt de Raad de doelstellingen van het voorstel, namelijk de bestaande nomenclatuur te vereenvoudigen en het werk van zowel de aanbestedende diensten als de ondernemingen te vergemakkelijken. De vastgestelde herzieningsprocedure verleent de Commissie de uitvoeringsbevoegdheden die zij nodig heeft om de woordenlijst actueel te houden. De Commissie zal worden bijgestaan door het Raadgevend Comité inzake overheidsopdrachten. Inhoudelijk zullen wijzigingen en bijwerkingen worden beïnvloed door opmerkingen van de gebruikers van het systeem. Dit flexibele mechanisme dat is ingebouwd voor de opneming van latere wijzigingen, is goedgekeurd omdat het volledig adequaat wordt geacht. Zo zullen mogelijke tekortkomingen in de codes (die niet vanaf het begin kunnen worden uitgesloten, aangezien het gaat om de gedetailleerde classificatie van goederen, werken en diensten in meer dan 8 200 posten), alsook verbeteringen en aanpassingen aan de technologische en marktontwikkelingen efficiënt worden aangepakt.
Wat de artikelen betreft heeft de Raad slechts enkele kleine wijzigingen aangebracht, voornamelijk de standaardformulering van het artikel over de comitéprocedure, een puur redactioneel punt, en een langere termijn voor de inwerkingtreding van de CPV-verordening. Laatstgenoemde wijziging was gerechtvaardigd om de toepassing van de CPV in de toekomst nog verder te vergemakkelijken. Deze veranderingen zijn tot uitdrukking gebracht in de overwegingen en ook in enkele kleinere wijzigingen die duidelijker maken dat de CPV via de richtlijnen inzake overheidsopdrachten in het systeem van overheidsopdrachten zal worden ingevoerd, zodat het toepassingsgebied van die richtlijnen ongewijzigd blijft.
4- CONCLUSIE
De Commissie is het derhalve eens met de tekst van het gemeenschappelijk standpunt dat door de Raad is vastgesteld.