Toelichting bij COM(2007)485 - Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede gemeenschappelijk actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013) houdende wijziging van het voorstel van de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Belangrijke juridische mededeling

|
52007PC0485

Advies van de Commissie overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013) houdende wijziging van het voorstel van de Commissie overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag /* COM/2007/0485 def. - COD 2005/0042A */


[afbeelding - zie origineel document] COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN

Brussel, 30.8.2007

COM(2007) 485 definitief

2005/0042A (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een

besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013)

HOUDENDE WIJZIGING VAN HET VOORSTEL VAN DE COMMISSIEovereenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag

2005/0042A (COD)

ADVIES VAN DE COMMISSIE overeenkomstig artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag over de amendementen van het Europees Parlement op het gemeenschappelijk standpunt van de Raad inzake het voorstel voor een

besluit van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van een tweede communautair actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013)

Medebeslissingsprocedure Tweede lezing

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Achtergrond

1.

Inleiding



Artikel 251, lid 2, derde alinea, onder c), van het EG-Verdrag bepaalt dat de Commissie advies moet uitbrengen over de amendementen van het Europees Parlement in tweede lezing. Hieronder volgt het advies van de Commissie over de door het Parlement voorgestelde amendementen.

2.

Achtergrond



Het voorstel COM(2005) 115 definitief i werd uit hoofde van artikel 251 van het EG-Verdrag volgens de medebeslissingsprocedure bij het Europees Parlement en de Raad ingediend op 15 april 2005.

Het Comité van de Regio's heeft zijn advies uitgebracht op 16 februari 2006 i.

Het Europees Economisch en Sociaal Comité heeft zijn advies uitgebracht op 14 februari 2006 i.

Het Europees Parlement heeft zijn advies in eerste lezing uitgebracht op 16 maart 2006.

Het gewijzigde voorstel COM(2006) 234 definitief i werd uit hoofde van artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag aan het Europees Parlement en de Raad toegezonden op 24 mei 2006.

In aansluiting op het advies van het Europees Parlement heeft de Raad op 22 maart 2007 overeenkomstig artikel 251, lid 2, van het EG-Verdrag, na op 30 november 2006 een politiek akkoord te hebben bereikt, een gemeenschappelijk standpunt vastgesteld i. De mededeling van de Commissie betreffende het gemeenschappelijk standpunt (COM(2007) 150) werd goedgekeurd op 23 maart 2007.

Het Europees Parlement heeft zijn standpunt in tweede lezing goedgekeurd op 10 juli 2007.

Doel van het voorstel



Het programma beoogt bij te dragen aan de bescherming van de gezondheid en de veiligheid van de burgers door specifieke acties op het gebied van de gezondheid. Het stelt de EU in staat het beleid van de lidstaten aan te vullen, te ondersteunen en een meerwaarde te geven en draagt aldus bij tot een grotere solidariteit en welvaart in de EU door de gezondheid en veiligheid van de mens te beschermen en te bevorderen en de volksgezondheid te verbeteren. Het programma voor 2007-2013 heeft drie hoofddoelstellingen: de gezondheidsbescherming van de burgers verbeteren, de gezondheid bevorderen en informatie en kennis over de gezondheid genereren en verspreiden.

Deze doelstellingen moeten via een combinatie van acties en instrumenten worden bereikt overeenkomstig de prioriteiten die in de jaarlijkse werkprogramma's worden vastgesteld.

4. Advies van de Commissie over de amendementen van het Europees Parlement

4.1. Algemeen

Op 10 juli 2007 heeft het Europees Parlement een compromispakket goedgekeurd waarover het met de Raad overeenstemming had bereikt om te komen tot een akkoord in tweede lezing.

Om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van het Parlement over de tekst van het programma, werd de tekst gewijzigd, maar de geest van het gewijzigde Commissievoorstel werd gerespecteerd.

De Commissie aanvaardt alle amendementen. Het compromispakket kon worden bereikt dankzij een trilaterale verklaring waarin wordt verwezen naar de regels inzake budgettaire flexibiliteit voor EU-programma's in het kader van het Interinstitutioneel Akkoord (artikel 37) ten gunste van het gezondheidsprogramma (zie bijlage).

4.2 . Gewijzigd voorstel

Overeenkomstig artikel 250, lid 2, van het EG-Verdrag wijzigt de Commissie haar voorstel zoals hierboven aangegeven.

BIJLAGE

TRILATERALE VERKLARING BETREFFENDE HET TWEEDE COMMUNAUTAIRE ACTIEPROGRAMMA OP HET GEBIED VAN GEZONDHEID 2007-2013

Het Europees Parlement, de Raad en de Commissie:

- zijn het erover eens dat het tweede communautaire actieprogramma op het gebied van gezondheid (2007-2013) voldoende financiële middelen moet krijgen om volledig te worden uitgevoerd;

- herinneren aan artikel 37 van het Interinstitutioneel Akkoord betreffende de begrotingsdiscipline en een goed financieel beheer i, waarin staat dat de begrotingsautoriteit en de Commissie zich ertoe verbinden niet meer dan 5% van de begroting af te wijken, behalve in het geval van nieuwe, objectieve en duurzame omstandigheden waarvoor specifieke redenen worden opgegeven. Uit dergelijke afwijkingen voortvloeiende verhogingen mogen niet leiden tot overschrijding van het voor de betrokken rubriek geldende maximum;

- verklaren zich ertoe bereid de specifieke behoeften en omstandigheden van het gezondheidsprogramma in de jaarlijkse begrotingsprocedure grondig te beoordelen.