Toelichting bij COM(2010)393 - Wijziging van Verordening (EG) nr. 708/2007 inzake het gebruik van uitheemse en plaatselijk niet-voorkomende soorten in de aquacultuur

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

Op 15 oktober 2009 heeft de Commissie een voorstel goedgekeurd voor een verordening van de Raad tot wijziging van Verordening (EG) nr. 708/2007 van de Raad inzake het gebruik van uitheemse en plaatselijk niet-voorkomende soorten in de aquacultuur (COM(2009) 541 definitief). Dit voorstel werd op 16 oktober 2009 overgelegd aan de Raad, het Europees Parlement en het Europees Economisch en Sociaal Comité (2009/0153/CNS).

Naar aanleiding van de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon op 1 december 2009 is het voorstel overgeheveld naar de gewone wetgevingsprocedure (2009/0153/COD).

Toen het voorstel werd opgesteld, hoefde niet in wijzigingen van de in artikel 24 van Verordening (EG) nr. 708/2007 van de Raad vastgestelde 'comitologiebepalingen' te worden voorzien. Tijdens de besprekingen in de Commissie visserij van het Europees Parlement en in de Groep Intern en Extern Visserijbeleid van de Raad werd echter een eventuele omschakeling van de in artikel 24 bedoelde beheerprocedure naar gedelegeerde bevoegdheden te berde gebracht.

In feite dienen de betrokken 'comitologiebepalingen' te worden afgestemd op de nieuwe bepalingen van de artikelen 290 en 291 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (inzake, respectievelijk, gedelegeerde bevoegdheden en uitvoeringsbevoegdheden). Deze afstemming zal ervoor zorgen dat Verordening (EG) nr. 708/2007 volledig in overeenstemming is met de besluitvormingsstructuur die bij het nieuwe verdrag is ingevoerd.

Het oorspronkelijke voorstel van de Commissie moet derhalve dienovereenkomstig worden gewijzigd.

De voorgestelde wijzigingen op het gebied van gedelegeerde bevoegdheden liggen in de lijn van de mededeling van de Commissie inzake de tenuitvoerlegging van artikel 290 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (COM(2009)673 definitief).

Deze wijziging dient tevens te worden aangegrepen om in het oorspronkelijke voorstel van de Commissie bepaalde definities te specificeren (bijv. die van 'gesloten aquacultuurvoorziening'), sommige bepalingen te verduidelijken (bijv. inzake de toestand van voorzieningen op een veilige afstand van open water) en een aantal formuleringen te verbeteren.

Het gewijzigde voorstel heeft geen gevolgen voor de begroting van de EU.