Toelichting bij COM(2018)299 - Machtiging tot het openen van onderhandelingen met Kaapverdië met het oog op de sluiting van een protocol tot uitvoering van de visserijovereenkomst met Kaapverdië

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Commissie stelt voor te onderhandelen over een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (PODV) met de Republiek Kaapverdië dat voldoet aan de behoeften van de vloot van de Unie en in overeenstemming is met Verordening (EU) nr. 1380/2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid en de conclusies van de Raad van 19 maart 2012 over een mededeling van de Commissie inzake de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

De huidige PODV tussen de Europese Unie en Kaapverdië is op 30 december 2006 gesloten 1 . Het vigerende vierjarige protocol 2 bij de overeenkomst is op 23 december 2014 in werking getreden en verstrijkt op 22 december 2018. In het protocol zijn de vangstmogelijkheden voor de vloot van de Unie en de overeenkomstige financiële tegenprestatie van de Unie en de reders vastgelegd. De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de EU aan Kaapverdië bedraagt 550 000 EUR voor de eerste twee jaar en 500 000 EUR voor de laatste twee jaar, waarvan respectievelijk 275 000 EUR en 250 000 EUR bestemd is voor sectorale steun.

De PODV met Kaapverdië voorziet in vangstmogelijkheden voor tonijn en over grote afstanden trekkende soorten voor vaartuigen uit drie lidstaten (Spanje, Frankrijk en Portugal). De Europese Unie beschikt reeds over een uitgebreid netwerk van bilaterale PODV's in West-Afrika, met name met Marokko, Mauritanië, Sao Tomé en Principe, Senegal, Liberia en Ivoorkust.

PODV's helpen de doelstellingen van het gemeenschappelijk visserijbeleid op internationaal niveau te bevorderen door ervoor te zorgen dat de visserijactiviteiten van de Unie buiten de EU-wateren berusten op dezelfde beginselen en normen als die welke gelden in het kader van het Unierecht. Bovendien stimuleren PODV's wetenschappelijke samenwerking tussen de EU en het partnerland en zijn zij bevorderlijk voor transparantie en duurzaamheid met het oog op een beter beheer van visbestanden. Zij werken tevens governance in de hand door het ondersteunen van de monitoring, controle en bewaking van de activiteiten van nationale en buitenlandse vloten, zorgen ervoor dat middelen worden vrijgemaakt voor het bestrijden van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij, en dragen bij tot een duurzame ontwikkeling van de lokale visserijsector. PODV's versterken de positie van de Europese Unie in internationale en regionale visserijorganisaties, met name in de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen, het orgaan dat in het kader van het internationaal recht is opgericht met het oog op de instandhouding en het beheer van over grote afstanden trekkende soorten in de regio.

Verenigbaarheid met andere beleidsterreinen van de Unie

De onderhandelingen over een nieuw protocol bij de PODV met Kaapverdië zijn in overeenstemming met het externe optreden van de EU ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan, en met name met de doelstellingen van de Unie met betrekking tot de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.

De PODV zal, op weliswaar zeer lokale schaal, een aanvulling vormen op de benadering van het nieuwe partnerschapskader inzake migratie 3 en zal, door het genereren van economische bedrijvigheid in de visserijsector, helpen de oorzaken van emigratie vanuit Kaapverdië aan te pakken.

2. JURIDISCHE ELEMENTEN VAN DE AANBEVELING

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het besluit is het vijfde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) 'Extern optreden van de Unie', titel V 'Internationale overeenkomsten', artikel 218, waarin de procedure is vastgesteld voor het onderhandelen over en het sluiten van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing, exclusieve bevoegdheid.

Evenredigheid

Het besluit is evenredig met de doelstelling.

Keuze van het instrument

In artikel 218, leden 3 en 4, VWEU is bepaald dat hiervoor een besluit van de Raad vereist is.

3. RESULTATEN VAN DE RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDE PARTIJEN EN EFFECTBEOORDELING

Ex-postevaluaties/geschiktheidscontroles van bestaande wetgeving

De Commissie heeft in 2017-2018 een ex-postevaluatie verricht van het huidige protocol bij de PODV met Kaapverdië, alsmede een ex-ante-evaluatie van een mogelijke vernieuwing van het protocol. De conclusies van die evaluatie staan in een afzonderlijk werkdocument van de diensten van de Commissie.

In de evaluatie wordt geconcludeerd dat de sectoren die zich bezighouden met de tonijnvisserij in de EU, veel belangstelling hebben voor de visserij in de Kaapverdische wateren en dat een vernieuwing van het protocol zou leiden tot een betere monitoring, controle en bewaking en tot een betere governance van de visserij in de regio. Eveneens werd geconcludeerd dat een vernieuwing van het protocol gunstig zou zijn voor Kaapverdië, gelet op de grote financiële tegenprestatie in het kader van het protocol.

Raadpleging van belanghebbenden

In het kader van de evaluatie is overlegd met de lidstaten, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, internationale middenveldorganisaties, alsook met de visserijautoriteiten en het maatschappelijk middenveld in Kaapverdië. Er heeft ook overleg plaatsgevonden in het kader van de adviesraad voor de volle zee.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Gezonde regelgeving en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

In de onderhandelingsrichtsnoeren die in de bijlage bij het besluit worden voorgesteld, wordt aanbevolen machtiging te verlenen voor het openen van onderhandelingen. Daarnaast wordt aanbevolen een clausule op te nemen over de gevolgen van schendingen van de mensenrechten en van de democratische beginselen.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

In het kader van het nieuwe protocol zal aan Kaapverdië een financiële tegenprestatie moeten worden betaald die verenigbaar is met het meerjarig financieel kader (MFK) voor 2014-2020, meer bepaald wat betreft toewijzingen op de begrotingslijn voor PODV's. De jaarlijkse bedragen voor vastleggingen en betalingen worden in de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, met inbegrip van de reservelijn voor protocollen die niet bij het begin van het jaar in werking zijn getreden 4 .

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De onderhandelingen zullen naar verwachting aanvangen in het tweede kwartaal van 2018.

Artikelsgewijze toelichting

De Commissie beveelt aan dat:

- de Raad de Commissie machtigt tot het openen en voeren van onderhandelingen met het oog op het sluiten van een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met Kaapverdië;

- de Commissie wordt aangewezen als onderhandelaar van de EU in deze kwestie;

- de Commissie deze onderhandelingen voert in overleg met een speciaal comité overeenkomstig de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

- de Raad de bij deze aanbeveling gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren goedkeurt.

1.

Aanbeveling voor een


BESLUIT VAN DE RAAD

houdende machtiging tot het openen van onderhandelingen met Kaapverdië met het oog op de sluiting van een protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

Er dienen onderhandelingen met Kaapverdië te worden geopend met het oog op de sluiting van een protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

2.

Artikel 1


De Commissie wordt gemachtigd om onderhandelingen met Kaapverdië te openen met het oog op de sluiting van een protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek Kaapverdië,

3.

Artikel 2


De onderhandelingen worden gevoerd in overleg met de Raadsgroep extern visserijbeleid op basis van de in de bijlage bij dit besluit opgenomen onderhandelingsrichtsnoeren van de Raad.

4.

Artikel 3


Dit besluit is gericht tot de Commissie.


Gedaan te Brussel,

5.

Voor de Raad


De voorzitter

(1) PB L 414 van 30.12.2006, blz. 36.
(2) PB L 369 van 24.12.2014, blz. 3.
(3) COM(2016) 385 final van 7.6.2016.
(4) Hoofdstuk 40 (reservelijn 40 02 41) in overeenstemming met het interinstitutioneel akkoord inzake het MFK (2013/C 373/01).