Toelichting bij COM(2018)541 - Machtiging Commissie om onderhandelingen te openen voor een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende protocol met Gambia

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1. ACHTERGROND VAN HET VOORSTEL

Motivering en doel van het voorstel

De Commissie stelt voor met de Republiek Gambia te onderhandelen over een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij (PODV) die voldoet aan de behoeften van de vloot van de Unie en in overeenstemming is met Verordening (EU) nr. 1380/2013 inzake het gemeenschappelijk visserijbeleid en de conclusies van de Raad van 19 maart 2012 over een mededeling van de Commissie inzake de externe dimensie van het gemeenschappelijk visserijbeleid.

Verenigbaarheid met bestaande bepalingen op het beleidsterrein

Al in 1987 hebben de Europese Unie en de Republiek Gambia een visserijovereenkomst gesloten, die is goedgekeurd bij Verordening (EEG) nr. 1580/87 van de Raad van 2 juni 1987 betreffende de sluiting van de Overeenkomst tussen de Europese Economische Gemeenschap en de Regering van de Republiek Gambia inzake de visserij voor de kust van Gambia. Deze overeenkomst werd ten uitvoer gelegd door drie opeenvolgende protocollen, die vaartuigen van de Unie toegang gaven tot de visserijzone van Gambia tot juni 1996, toen het laatste uitvoeringsprotocol afliep. Sindsdien wordt de overeenkomst als 'slapend' beschouwd.

De Europese Unie beschikt reeds over een uitgebreid netwerk van bilaterale PODV's in West- en Centraal-Afrika, met name met Marokko, Mauritanië, Senegal, Kaapverdië, Liberia, Ivoorkust en Sao Tomé en Principe.

PODV's helpen de doelstellingen van het GVB op internationaal niveau te bevorderen door ervoor te zorgen dat de visserijactiviteiten van de Unie buiten de wateren van de Unie berusten op dezelfde beginselen en normen als die welke gelden in het kader van het Unierecht. Voorts stimuleren PODV's wetenschappelijke samenwerking tussen de EU en het partnerland, bevorderen zij transparantie en duurzaamheid met het oog op een beter beheer van visbestanden, en zetten zij aan tot governance door het ondersteunen van de monitoring, controle en bewaking van de activiteiten van de nationale en buitenlandse vloten, terwijl tegelijkertijd middelen ter beschikking worden gesteld voor de bestrijding van illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) om bij te dragen tot de duurzame ontwikkeling van de lokale visserijsector.

PODV's versterken de positie van de Europese Unie als lid van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (Iccat), het orgaan dat in het kader van het internationaal recht is opgericht met het oog op de instandhouding en het beheer van over grote afstanden trekkende soorten in de regio.

Samenhang met andere beleidsgebieden van de EU

De onderhandelingen over een PODV en het daarbij behorende protocol met de Republiek Gambia sluiten aan bij het externe optreden van de EU ten aanzien van landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS).

2. RECHTSGRONDSLAG, SUBSIDIARITEIT EN EVENREDIGHEID

Rechtsgrondslag

De rechtsgrondslag voor het besluit is het vijfde deel van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (VWEU) 'Extern optreden van de Unie', titel V 'Internationale overeenkomsten', artikel 218, waarin de procedure is vastgesteld voor het onderhandelen over en het sluiten van overeenkomsten tussen de Unie en derde landen.

Subsidiariteit (bij niet-exclusieve bevoegdheid)

Niet van toepassing, exclusieve bevoegdheid.

Evenredigheid

Het besluit is evenredig met het nagestreefde doel.

Keuze van het instrument

In artikel 218, leden 3 en 4, VWEU is bepaald dat hiervoor een besluit van de Raad vereist is.

3. EVALUATIE, RAADPLEGING VAN BELANGHEBBENDEN EN EFFECTBEOORDELING

Evaluatie van bestaande wetgeving en controle van de resultaatgerichtheid ervan

De Commissie heeft in 2017 een voorafgaande evaluatie gemaakt van een mogelijke PODV met de Republiek Gambia. Conclusie van het evaluatieverslag was dat de visserijsector in de EU veel belangstelling heeft voor de visserij in Gambia als onderdeel van zijn regionale strategie en dat een PODV met Gambia zou bijdragen tot een betere monitoring, controle en bewaking en tot een beter beheer van de visserij in de regio. Gambia heeft belangstelling getoond voor het openen van onderhandelingen met de EU over een mogelijke PODV.

Raadpleging van belanghebbenden

Er zal overleg plaatsvinden in het kader van de adviesraad voor de volle zee. Voorts zijn ook ad-hocvergaderingen met lidstaten, vertegenwoordigers van de sector en mogelijk ngo's gepland.

Bijeenbrengen en gebruik van expertise

Niet van toepassing.

Effectbeoordeling

Niet van toepassing.

Resultaatgerichtheid en vereenvoudiging

Niet van toepassing.

Grondrechten

In de onderhandelingsrichtsnoeren die worden voorgesteld in de bijlage bij het besluit, wordt aanbevolen machtiging te verlenen tot het openen van de onderhandelingen en een clausule op te nemen waarmee de overeenkomst en het protocol kunnen worden opgeschort indien de mensenrechten en de democratische beginselen worden geschonden.

4. GEVOLGEN VOOR DE BEGROTING

De gevolgen van de nieuwe PODV en het bijbehorende protocol voor de begroting bestaan erin dat aan de Republiek Gambia een financiële tegenprestatie zal moeten worden betaald die verenigbaar is met het meerjarig financieel kader voor 2014-2020; meer bepaald gaat het om toewijzingen op de begrotingslijn voor partnerschapsovereenkomsten inzake duurzame visserij. De jaarlijkse bedragen voor vastleggingen en betalingen worden vastgesteld in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure, onder meer in de reservelijn voor protocollen die niet bij het begin van het jaar in werking zijn getreden 1 .

5. OVERIGE ELEMENTEN

Uitvoeringsplanning en regelingen betreffende controle, evaluatie en rapportage

De onderhandelingen zullen naar verwachting aanvangen in het derde of vierde kwartaal van 2018.

Toelichting bij de specifieke bepalingen van het voorstel

De Commissie beveelt aan dat:

- de Raad de Commissie machtigt tot het openen en voeren van onderhandelingen met het oog op het sluiten van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende protocol met de Republiek Gambia;

- de Commissie in deze kwestie wordt aangewezen als onderhandelaar van de EU;

- de Commissie deze onderhandelingen voert in overleg met het speciaal comité overeenkomstig de bepalingen van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie;

- de Raad de bij deze aanbeveling gevoegde onderhandelingsrichtsnoeren goedkeurt.


Aanbeveling voor een

BESLUIT VAN DE RAAD

houdende machtiging van de Commissie om namens de Europese Unie onderhandelingen te openen met het oog op het sluiten van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende protocol met de Republiek Gambia

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, en met name artikel 218, leden 3 en 4,

Gezien de aanbeveling van de Commissie,

Overwegende dat onderhandelingen moeten worden geopend met het oog op het sluiten van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende protocol met de Republiek Gambia,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De Commissie wordt gemachtigd om namens de Europese Unie onderhandelingen te voeren met het oog op het sluiten van een partnerschapsovereenkomst inzake duurzame visserij en het bijbehorende protocol met de Republiek Gambia.

Artikel 2

Deze onderhandelingen worden gevoerd in overleg met het door de Raad aangewezen speciale comité en overeenkomstig de in de bijlage opgenomen onderhandelingsrichtsnoeren.

Artikel 3

Dit besluit is gericht tot de Commissie.

Gedaan te Brussel,

   Voor de Raad

   De voorzitter

(1) Hoofdstuk 40 (reservelijn 40 02 41) in overeenstemming met het interinstitutioneel akkoord inzake het MFK (2013/C 373/01).