Overwegingen bij SEC(2004)1450 - Ontwerp Besluit van de samenwerkingsraad EU-Libanon tot wijziging van Protocol nr. 4 van de Interimovereenkomst betreffende de definitie van het begrip “producten van oorsprong" en regelingen voor administratieve samenwerking . - Ontwerp gemeenschappelijk standpunt van de EG

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
 
(1) Het huidige protocol bij de overeenkomst voorziet in de bilaterale cumulatie van de oorsprong tussen de Gemeenschap en Libanon en in de diagonale cumulatie van de oorsprong tussen de Gemeenschap, Libanon en enig ander land dat partij is bij een Euromediterrane associatieovereenkomst.

(2) Het is wenselijk het systeem van cumulatie uit te breiden zodat kan worden gebruikgemaakt van materialen van oorsprong uit de Gemeenschap, Bulgarije, Roemenië, IJsland, Noorwegen, Zwitserland (inclusief Liechtenstein), Faeröer, Turkije of enig ander land dat deelneemt aan het Euromediterrane partnerschap, dat is gebaseerd op de Verklaring van Barcelona die werd aangenomen op de Euromediterrane Conferentie van 27 en 28 november 1995, teneinde de handel te ontwikkelen en de regionale integratie te bevorderen.

(3) Met het oog op de toepassing van het uitgebreide systeem van cumulatie uitsluitend tussen de landen die aan de vereiste voorwaarden voldoen, en teneinde ontwijking van douanerechten te voorkomen, dienen nieuwe bepalingen inzake oorsprongscertificering te worden vastgesteld.

(4) Met het oog op de toepassing van het uitgebreide systeem van cumulatie en teneinde ontwijking van douanerechten te voorkomen, dienen de bepalingen inzake het verbod op teruggave of vrijstelling van douanerechten te worden geharmoniseerd, evenals de in het protocol vastgelegde eisen ten aanzien van be- en verwerking waaraan niet van oorsprong zijnde materialen moeten voldoen om de oorsprong te verkrijgen.

(5) Het uitgebreide systeem van cumulatie impliceert dat bij preferentieovereenkomsten tussen de betrokken landen dezelfde oorsprongsregels van toepassing zijn.

(6) Er dienen overgangsbepalingen te worden vastgesteld voor goederen in doorvoer of in opslag op de dag waarop dit besluit van toepassing wordt, zodat deze in aanmerking kunnen komen voor het uitgebreide systeem van cumulatie.

(7) De redenen op grond waarvan landbouwproducten van oorsprong uit Turkije van het systeem van diagonale cumulatie werden uitgesloten, zijn niet meer geldig.

(8) De gemeenschappelijke verklaring inzake de overgangsperiode betreffende de afgifte of opstelling van documenten inzake het bewijs van oorsprong moet niet langer opgenomen blijven.

(9) Er dienen enkele technische wijzigingen te worden aangebracht om afwijkingen in en tussen de verschillende taalversies van de tekst te corrigeren.

(10) Voor de goede werking van de overeenkomst en ter vereenvoudiging van het werk van gebruikers en douanediensten is het daarom dienstig alle desbetreffende bepalingen op te nemen in een nieuwe tekst van het protocol.