Overwegingen bij COM(2024)211 -

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

 
dossier COM(2024)211 - .
document COM(2024)211
datum 21 juni 2024
 
a name="_Hlk158128603">(1) Het Verdrag inzake de internationale burgerluchtvaart (“het Verdrag van Chicago”), waarbij het internationale luchtvervoer wordt geregeld, is op 4 april 1947 in werking getreden. Bij dat verdrag is de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (International Civil Aviation Organization — ICAO) opgericht. De lidstaten zijn staten die partij zijn bij het Verdrag van Chicago en lid van de ICAO.

(2) Het memorandum van samenwerking tussen de Europese Unie en de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie, houdende vaststelling van een kader voor versterkte samenwerking5 (hierna “het memorandum van samenwerking” genoemd), is op 29 maart 2012 in werking getreden.

(3) Overeenkomstig artikel 7.3, punt c), van het memorandum van samenwerking kan het bij artikel 7.1 opgerichte Gemengd Comité bijlagen bij het memorandum van samenwerking vaststellen.

(4) Tijdens zijn volgende vergadering zal het Gemengd Comité EU-ICAO naar verwachting een besluit nemen tot vaststelling van bijlage IV bij het memorandum van samenwerking; deze bijlage heeft betrekking op capaciteitsopbouw, technische bijstand en uitvoeringsondersteuning. De bijlage voorziet in het opzetten van een regelmatige dialoog over capaciteitsopbouw, technische bijstand en uitvoeringsondersteuning, met inbegrip van opleidingsactiviteiten, op de gebieden die onder het memorandum van samenwerking vallen, teneinde synergieën tot stand te brengen en, in voorkomend geval, die activiteiten te coördineren.

(5) Aangezien bijlage IV betreffende capaciteitsopbouw, technische bijstand en uitvoeringsondersteuning bindend zal zijn voor de Unie, is het passend het standpunt te bepalen dat namens de Europese Unie moet worden ingenomen in het Gemengd Comité met betrekking tot de vaststelling van deze bijlage; het standpunt houdt in dat deze bijlage moet worden ondersteund,